Åsa Elvegård

Grasse - aromaterapins hemstad i Provence Grasse - aromaterapins hemstad i Provence

Jag har en ganska brokig och spännande bana bakom mig. Jag började som musiker och gick en tre-årig musikutbildning på folkhögskola efter gymnasiet, jazzsaxofon var huvudinstumentet.

På sommaren efter att jag slutat skolan åkte jag på jazzkurs där lärarna var både bra och trevliga så jag slog till och gifte mig med trumläraren, Bengt Stark. Vi fick tre barn tillsammans som nu är vuxna och vi är idag skilda men fortfarande bra vänner.

Efter barnen blev jag datakonsult, full fart, högt tempo, krävande jobb, turnerande make tre små barn... jag gick sönder strax innan it-bubblan gjorde det. Lärorikt.

Jag bytte bana helt och hållet och utbildade mig inom hund och där började också
mitt intresse för att arbeta med hälsa. Vi människor mår förfärande ofta dåligt i kropp och själ och försöker döva detta med olika mediciner som dämpar symtom. Våra hundar är ofta en spegel av hur vi mår. Jag såg att man med hundar ofta fick betydligt bättre och framförallt varaktigare resultat med olika naturliga terapier som homeopati och kiropraktik än med lyckopiller och smärtstillande. Och samma sak med hussarna och mattarna. Jag har sen 2002 haft hund som yrke, både som instruktör och hundpsykolog och som lärare på yrkesutbildningarna på Hundens Hus mellan 2003 och 2007. Jag har också arbetat som djursjukvårdare på djursjukhus en period. 
 

Intresset för alternativ- och komplementärmedicin gjorde att jag kände att jag ville gå en kurs i något ämne som rör detta. Jag anmälde mig till något på Axelsons som visade sig vara fullt, eller blev flyttat. Det som fanns i övrigt den helgen var aromaterapi, ok - vi kör på det tänkte jag. När jag kom in i salen en lördag i april 2006 klev jag in i en ny dimension, en värld jag längtat efter som jag kände igen. Jag tvekade inte en sekund med att anmäla mig till den långa yrkesutbildningen som startade på hösten. Där framme stod Lena Losciale, en gudinna med djup kunskap och kraft som förmedlade insikter som träffar alla som lyssnar rakt i solar plexus. Att få guidas runt i det magiska riket av eteriska oljor och örter under två år är det bästa val jag någonsin gjort och den mest fantastiska utbildning jag gått! Kärlekshistorien till naturens läkande krafter är lika stark och passionerad idag och bara åsynen av vårens första, knubbiga lilla daggkåpa får det att kittla i magen av lycka. Och Lena är fortfarande min kloka mentor, bollplank och en av mina bästa vänner.
 

Jag har sedan arbetat både som hundpsykolog och aromaterapeut och också utbildat mig inom kinesisk medicin till akupressör. Jag var sedan tidigare Reiki master och är också utbildad klassisk djurhomeopat. Det kan tyckas splittrat och plottrigt att hålla på med olika terapier men för mig har det bildat en helhet. Allt handlar om energi när man kokar ner det, man ser det bara ur olika synvinklar och jag är nyfiken på att se det ur flera perspektiv  för att få en så komplett bild som möjligt. Djurkommunikationen har kommit naturligt i arbetet med hundar och umgänget med djuren överlag. Man lär sig lyssna och känna vad som förmedlas mellan orden. Så det största steget till certifiering som djurkommunkatör var egentligen att "komma ut" med rädslan för att bli betraktad som konstig och oseriös lurande i bakgrunden. Men sen insåg jag att jag inte kunde leva efter att inte utmana andra människors rädslor utan följa min väg och mitt hjärta.

  
Jag har insett att jag inte fungerar så bra i hektiskt storstadsmiljö. Jag kan förnimma ett rådjur på flera hundra meters håll, jag ser kantareller under mossan, jag kan känna av små nyanser i naturen och omgivningen så en bullrig stadsmiljö med ständiga intryck är förödande jobbig att leva i med den känsligheten. Så till midsommar 2013 gick flyttlasset från Stockholm till gudomligt vacker miljö i hjärtat av Sörmland där jag nu bor med min stora och brokiga familj som till vissa delar har gått över till andra sidan regnbågsbron.

 

Kalle och Erland Kalle och Erland

Flocken består idag av:
2 människor:
Åsa och Johan
2 hundar:
Kalle - en dandie dinmont terrier född april 2015. Solstråle och charmknutte utan dess like, galet söt och pinsamt bortskämd. En gottpåse för själen.
Erland - en "schottis" (Schäfer/Rotweiler) född april 2014, han kom till oss i oktober 2015 via Hittehund. Han är inte en hund, han är en upplevelse! En märklig blandning av mumintroll och nåt slags magiskt väsen. 
3 katter:
Ozzy - kalasgris, syrran Alice - prinsessa och fullfjädrad diva, samt den mycket egensinniga grannkatten Tussen som har bestämt sig för att bo hos oss.  Fast han tycker att det är vi som bor hos honom eftersom han var här först.

Håkan & Frank Håkan & Frank

På andra sidan finns:
Frank, liten kissegris, Håkans bror. Gick över till andra sidan april 2014 efter 12 år som glädjespridare här på jorden.
Totte,min puliprins, vän och vapendragare som gått vid min sida halva mitt vuxna liv, i april 2015 var det dags att gå vidare, vid 14 års ålder. 
Buse, enhörning, varmblod, oändligt älskad och saknad, springer nu på de evigt gröna ängarna sen juli 2015, han blev 23 år. 
Semla, en hund som gjorde ett kort men kärleksfullt besök i vår familj som en problemhund med behov av hjälp. Tyvärr visade det sig att hon var sjuk och fick somna och gå in i ljuset 3 september 2015, knappt 2 år fyllda. Hon var av rasen Dandie dinmont.
Cola, en vild och galen grand danois som släpade runt sin husse (Johan) på en hundkurs jag höll när hon var unghund. Hon hade fyllt 9 år då hon lugnt och stilla somnade in i vår säng sista september 2015.
Wilma, en mycket speciell liten morrhoppa, också en puli, som alltid fanns i min omedelbara närhet, somnade in hemma i min famn, 14 år gammal, december 2015.

Att 2015 inte var det festligaste året i mitt liv behöver väl knappast påpekas...

Håkan - vår kloka Gandalf, den stora ledaren av flocken, lämnade helt odramatiskt och noga förannonserat jordelivet i januari 2019.  Han var gammal, han var klar, inte så mycket att bråka om i hans värld. Bara att gilla läget för oss andra liksom... Ingen har lärt mig så mycket om hur saker och tillvaron faktiskt funkar som han. Tack min vän!

Annie - blandning av gråhund, jämthund, husky, labrador och fader av okänt ursprung. Född april 2014. Levde med Erland sitt första 1 1/2 år. Hundarna fick inte vara i huset då ägarna var allergiska, så de bodde i en maskinhall med hundlucka ut till tomten. När vi hämtat Erland som skulle avlivas, blev hon ensam kvar. Efter1 1/2 år  ringde ägaren och berättade att Annie höll på att gå under av sorg och ensamhet och undrade om vi visste någon som kunde ta hans om henne, så vi åkte och hämtade henne också. En hund med "allt på". Hon fick leva i ständig närhet och gemenskap med sin flock hos oss i 2 1/2 år. Men hon fick juvertumörer som växte och spred sig snabbt, och innan de började tära på hennes kropp och orsaka lidande, fick hon somna in i trädgården, lycklig och omgiven av sina nära och kära i augusti 2019.

Utbildningar inom hälsa och vägledning:

Tarot
Ylva Trollstierna - Tarotakademin
2004
Anna-Lena Vikström
2005

Reiki 1
Anna-Lena Vikström
2005

Reiki 1, Reiki 2 och Master
Anna Sporring
2005 - 2006

Bach's blomsterterapi
Eva Hällerstam
2005

Aromaterapi Grundkurs
Lena Losciale - Axelsons
2006

Diplomerad Aromaterapeut
Lena Losciale - Axelsons
2006-2007

Massage för husbehov
Martin Nilsson -Axelsons
2006

Örter och läkeväxter
Lena Losciale
2007

Basmedicin 
Axelsons
2007

Ekologisk Ansiktsbehandling
Lena Losciale -  Axelsons
2010

Diplomerad Akupressör - TCM
Christina Tydén - Svenska Akupressurskolan
2011-2012

Medium och medial utveckling
Vivi Linde - Mediala rummet
2013

Kanalisering
Vivi Linde - Mediala rummet
2014

Tarot- och orakelkort
Vivi Linde - Mediala rummet
2014

Cerifierad Djurkommunikatör
Pernilla Carlqvist - Djurharmoni
2014

Homeopatiska husapoteket
Irén Svennson-Nylén
2014

Homeopatiska akutmedel för djur
Theresia Henriksson
2017

Diplomerad klassisk djurhomeopat
Theresia Henriksson
2017-2018

Klassisk homeopati - seminarium
Gunnar Jansson
2018

Livet
Åsa Elvegård
1966 - ...still confused, but on a higer level

Åsa & Totte Åsa & Totte

Utbildning inom hund och djur

 • Instruktörsutbildningen på Hundens Hus -02
 • Specialiserad hundpsykolog på Hundens Hus -02/03  ( i utbildningen ingår bl.a. problemhundskonsult, assistanshundsisntruktör, kantarellsöksintruktör, etologi, genetik, hundspråk, raskunskap, operant inlärning (klickerträning) personspår, blodspår, veterinärmedicin, massage, friskvård m.m)
 • Lugnande Signaler Turid Rugaas -02
 • Puppy Instructor Seminair och
 • Trainers Workshop Carolyn Clark -03
 • Workshop för instruktörer Turid Rugaas 03/04
 • Chicken Camp 1 Marie Fogelquist -03
 • Viltspårsinstruktör  Kicki Renlund-04
 • 40 hour Discrimination Operant Conditioning Workshop Bob Bailey -04
 • Luktdiskriminering Anne-Lill Kvam jan-04
 • Etologi Runar Naess feb -04
 • Problemhundsträning Reneé Sjöberg mars-04
 • Valputveckling Kerstin Malm april-04
 • SLUs smådjurskonfrerens i Uppsala sept-04
 • Sök/uppletande Anne-Lill Kvam april-05
 • ID-spår och personspår Anne-Lill Kvam juni-05
 • Bach´s blomsterdroppar Eva Hällerstam nov-05
 • Workshop för valpar Anne Lill Kvam -06
 • Motivation och drivkraft Anders Hallgren maj-06
 • Click to calm Emma Parson ht-06
 • Dipl. Hundmassör - intro, Axelsons Animal Massage School, okt-07
 • Dipl. Hundmassör - steg 1 Axelsons Animal massage school, jan-08
 • Rallylydnadsinstruktör - Sofia Angleby, sep-12
 • Fortsättningskurs i djurkommunikation - Pernilla Carlqvist, jun-2013
 • Certifierad djurkommunikatör - Pernilla Carlqvist, maj-2014
 • Homeopatiska akutmedel för djur - Theresia Henriksson, juni 2017
 • Diplomerad klassisk djurhomeopat - Theresia Henriksson, 2017- 2018