Akupressur

Akupressur är enklast beskrivet som akupunktur utan nålar. Man jobbar efter samma principer enligt traditionell kinesisk medicin och använder samma punkter men stimulerar aku-punkterna genom att trycka på dem med fingrarna istället för att använda en nål.

 

Akupressur kan användas som ett komplement till vanlig västerländsk medicin. Även om du går hos läkare och äter medicin kan du ta emot en akupressurbehandling för att höja kroppens energinivå och mottaglighet för den behandling du står under, eller för att förbereda och hjälpa kroppen inför och efter en operation. Det kan ocså vara ett alternativ vid enklare åkommor för att hindra en sjukdom att bryta ut eller bli värre eller där skolmedicinen inte har någon varaktig lösning att erbjuda annat än symtombehandling.

 

Att få en avkopplande behandling där man stimulerar punkter som får t.ex huvudvärk att lätta genom att jobba med orsakerna till den -  istället för att snabbt svälja en värktablett för en stunds avstägning av ett symtom som är en del av ett större sammanhang - kan vara mer effektivt och hälsosamt på längre sikt.

 

Det bör poängteras att du alltid skall söka läkarhjälp om du har drabbats av en sjukdom för att få en diagnos och lämplig hjälp, alternativ- och komplementärmedicin syftar till att stödja och stärka individen som helhet och att hjälpa till på de områden där det är lämpligt. I Kina är läkare i kinesisk medicin också utbildade läkare i västerländsk medicin, där ser man bara fördelarna med att komplettera de olika systemen och använda dem till det som passar bäst, det bästa ut två världar!

Yin och yang och teorin om de fem elementen

Traditionell kinesisk medicin ser kropp och själ som en helhet som samverkar både i den egna kroppen och med den omgivande miljön och dess aktuella klimat. Kunskapen är över 5 000 år gammal och bygger på teorin om yin och yang och de fem elementen. Yin och yang är varandras motsatser, dag och natt, varmt och kallt, hårt och mjukt, högt och lågt, vila och aktivitet, manligt och kvinnligt osv. Båda samverkar i ett dynamiskt flöde som ständigt är i rörelse, utan den ena kan inte den andra fungera. När natten är som mörkast påbörjar den resan mot gryningen. 

 

Teorin om de fem elementen bygger också på en samverkan. De fem elementen är trä, eld, jord, metall och vatten. Naturen består av dessa element och även vi i vårt inre mikrokosmos. De stödjer, när eller kontrollerar varandra. Vatten släcker eld, metall hugger ner trä, vatten ger trä näring osv. 

 

En vanlig missuppfattning för den som inte är insatt i kinesisk medicin är att man reagerar på att levern skulle bestå av trä, eller att man får diagnosen att man har problem med leverns qi och relaterar detta till en liknande diagnos i västerländsk medicin. 

 

Levern är naturligtvis inte gjord av materialet trä utan det är den energirörelse som trä har som är kopplat till organet levern. Trä står för växande och utveckling, känslan är ilska och att t.ex.  undertrycka ilska när den behövs stagnerar leverns energi och ger upphov till diverse symtom som yttrar sig både fysiskt och psykist - utan att för den skull uppvisa något avvikande i levervärden som vi mäter inom den västerländska traditionen. 

 

Så genom att rätta till obalansen som finns i elemntet kan man alltså åstadkomma förändring på många plan.

 

 

Meridianer och aku-punkter

Meridianer är banor som transporterar energi - qi- genom kroppen. Om det uppstår en obalans av någon anledning kan det bli "stopp" i energiflödet vilket leder till att det blir översvämning på ena sidan om stoppet och tomt på andra sidan, ungefär som ett dike. 

 

Det som orsakar stagnationer eller obalanser i energiflödet kan vara både yttre och inre orsaker. Ett trauma - att man slår sig, att man blivit utsatt för värme eller kyla är t.ex en vanlig orsak till huvudvärk (kyla i nacken) eller mensvärk (kyla i mage/underliv). Det kan också vara en kosthållning som är olämplig och påverkar magens energi, att man stressar, ältar och grubblar osunt mycket, eller bär på en sorg.

 

Varje meridian hör ihop med ett organ och dess tillhörande element. Längs meridianderna finns punkter som har en högre energitäthet, s.k. aku-punkter. Genom att stimulera dessa punkter kan man öppna upp energiflödet och återställa balansen. 

 

Behandlingen
Behandlingen börjar med att man gör en anamnes, en grundlig frågeställning om hur du mår. Ofta kan detaljer som inte skulle spela någon roll i vanlig västerländsk medicin vara av stor vikt när man skall ställa en diagnos, eftersom man alltid ser till en helhet så är det summan av detaljerna som är det viktiga. Man behandlar inte symtomen specifikt utan försöker ta reda på den bakomliggande orsaken för att skapa en mer varaktig förändring av hälostillståndet.

 

Förutom frågor tittar man också på hur tungan ser ut - där kan man få fascinerande mycket information genom färg form och beläggningens utseende. Man känner också på pulsarna på handleden, genom att känna på radialpuslen på ett visst ställe kan man få information om hur de olika organen och deras energirörelser mår. Man sitter alltså inte och räknar slag per minut, utan man känner efter hur svag eller kraftig den är på de olika positionerna, vilken karaktär den har.

 

När man samlat ihop informationen kan man välja punkter för behandlingen. Behandlingen är lugn och avlsappnande. Man ligger påklädd på en bänk med kuddar och varma, sköna filtar. Jag trycker på olika punkter, en huvudpunkt som hålls ett längre tag med ena handen, medan den andra trycker på avståndspunkter. Vissa punkter kan vara väldigt ömma - det visar på att det finns ett överflöd av energi. Det är aldrig hårdare tryck än att det är "ont-skönt".

 

Man känner ofta att energin börjar röra sig, ett tydligt tecken är t.ex. att magen börjar kurra! Efter behandlingen känner man sig ofta avslappnad och påfylld av energi. Man känner att det är mycket som har lättat i kroppen.

 

Pulsavläsning

Koppning, moxa och öronterapi
Som komplement till akupressur och akupunktur använder man också metoderna koppning och moxibution. Koppning innebär att man värmer glaskoppor som placeras på huden så att ett vacuum skapas. Huden och den underliggande vävnaden dras upp i koppan vilket bidrar till en ökad cirkulation. Detta är ett bra sätt att jobba med qi (energi) som stagnerat. Det ser lite småläskigt ut på bild men är jäääääätteskönt. Ömma, trötta muskler älskar koppning! Man använder också koppor för att hjälpa kroppen att slänga ut kyla som har smugit sig in och fått muskler att stelna.

 

Moxning innebär att man har en cigarrliknande stång gjord av gråbo som man tänder eld på så att den glöder. Denna håller man sedan övanför akupunkter eller områden för att tillföra energi och värme. Också väldigt skönt!

 

I örat finns punkter som motsvarar hela kroppen och man kan behandla ett problemområde genom att stimulera de berörda punkterna. Genom att fästa frön på punkterna får man en långvarig stimulering som man också själv kan påverka genom att trycka på fröna under dagen.

Koppning

Akupressur på djur

Djur kan med fördel behandlas med akupressur. De svarar ofta snabbare än människor och behöver inte lika långa behandlingar. Det är viktigt att vara lyhörd och se vad djuret uttrycker under behandlingen för de brukar själv tala om när det är dags att byta punkt, eller om behandlingen är klar. 

Jag använder också moxa med mycket bra resultat, framförallt på hästar. Under vintern stärker jag upp energin med moxa och det älskar dom.  

Nira hjälper till med behandlingen :-)