Det är många som vill varva med att äta mer vegetariskt  och ber om tips på vad man kan göra. Och eftersom jag är en grym matnörd, som dessutom äter mestadels vego vill jag självklart bidra med lite inspiration. Håll till godo!

Skippa låtsats-köttet till att börja med...

Om du är en köttis, och vill prova att äta mer vegetariskt är mitt första råd faktiskt tvärtom mot vad jag sett att många rekommenderar i sociala medier när någon frågar om tips - nämligen skippa färdigprodukterna som skall likna kött! 

Ponera att du igår åt stekt kyckling, där fettet är en viktig smakbärare och du tyckte att det var jättegott och nästa dag när du skall äta vego så sitter du och tuggar på något som till både smak och konsistens starkt påminner om kartong, då kommer din motivation att fortsätta denna upptäcktsresa sjunka som en gråsten. Tro mig, många av dom produkterna är jäkligt osexiga och är mer att betrakta en räddningsplanka för dom som av andra skäl helt vill avstå från kött. 

Ja, ok - självklart vet jag att det finns en del produker idag som faktiskt funkar och påminner starkt om kött. Men det är bättre att man bryter vanan att en måltid måste bestå av kött och tänker mer utanför boxen. Är man som sagt van vid och gillar smaken av kött kommer man bara att tycka att det är en halvmesyr. Laga god mat som smakar som det den verkligen är istället!
 

Hur man bygger upp en enkel vegomiddag

Du kan med ganska enkla medel fixa en jättesmarrig vegomiddag, antingen till dig själv och familjen, eller om det kommer någon på besök som är vegetarian eller det som många köttisar bävar för - vegan. 

Har du koll på skillnaden? Det vi menar med vegetarian generellt idag är en person som inte äter djur, men däremot produkter från djur, som mejeriprodukter och ägg. Den korrekta benämningen är då lakto-ovo vegetarian. 

Det man kallar vegan är en person som enbart äter helt växtbaserat, alltså inte några mejeriprodukter och ägg, de riktigt renläriga äter heller inte honung. Man äter eller använder inget som kommer från djur helt enkelt. Och nej, de flesta av dagens veganer är faktiskt inte ett dugg miltianta och aggressiva.

Här är tips på hur du kan laga mat som du kan trixa med så att både köttisar och veggisar kan äta, utan att du måste laga två helt olika måltider och av grejor som du ofta har hemma. Tjohooo! 
 

Potäter och annat gött - kolhydrater

Potatis. Det kan vara bland det godaste som finns faktiskt. Jag ÄLSKAR potatis! Och mat som får kärlek blir god, så är det bara. 

Jag brukar låta potatisen ha en del av huvudrollen i måltiden. Så om du lägger ner lite omsorg på den så kommer du att få tusenfalt tillbaka.

Tips: lägg några extra slantar på att köpa ekologiskt potatis. Den är inte så farligt mycket dyrare än den icke ekologiska, men fortfarande galet mycket billigare än kött. Du skall ju käka skalen också och potatis är ett livsmedel som besprutas väldigt hårt. Uscha-buscha.

Svingoda potatisklyftor:

  • Skär potatisen i klyfor utan att skala dom. Skalet är nyttigt och framförallt gott!
  • Har du brådis kan du koka dom några minuter i en god buljong av valfri sort. Annars lägger du dom direkt i en ugnsform och häller på en rejäl skvätt buljong. 
  • Föreställ dig sedan att du är grek och greppa flaskan med olivolja, och häll på så mycket som en grek skulle ha gjort. Generöst med andra ord. 
  • Sen kommer smaksättningen och här kan du rocka loss ordentligt, du kan ta olika örtkryddor, torkade eller färska, ta en eller flera av t.ex. rosmarin, timjan, oregano, salvia. Alla dom här örterna är dessutom starkt anti-virala. Under pesten hade läkarna - och likplundrarna, en ansiktsmask med örter i för att undvika smittan. Så massor med örter i maten är ett hett tips i dessa influensa tider.
  • Du kan också ha kumminfrön, senapsfrön, sesamfrön eller en favorit hemma hos oss: fänkålsfrön. När dom blir rostade med potatisen blir det helt magiskt! Du kan stoppa ner lite lagerblad här och där också, även dom är jättebra för immunförsvaret.
  • Sen om du vill kan du pressa citron över. Även här bör du transformera dig till grek en stund och inte snåla på godsakerna. Och även här bör - eller rättare sagt skall du köpa ekologisk citron! Den har idag ofta samma pris, eller någon krona mer än icke-eko. Men skillnaden - förutom för miljön, är som att jämföra importerade jordgubbar med svenska. Dom importerade är oftast stora, men smakar bara vattnigt och surt. Dom svenska är generellt mindre, men har en djup och fyllig smak med både sötma och syrlighet och det är exakt samma grej med citronerna. Citron kan vara världens bästa krydda!
  • Sen är det skjuts in i ugnen. Har du kokat dem lite i förväg går det ganska fort, har du tid på dig (nästan all mat blir godare med den ingrediensen) så sätter du ugnen på lite lägre temperatur och låter potatisen ligga och götta sig och suga åt sig av den goda buljongen och kryddorna. Sen kan du höja värmen en stund på slutet så att det blir lite yta.

    Den här potatisen blir gudomlig! Frasigt rostad, och mjuk och saftig på samma gång, och full av goda smaker. Mums!
Tips på hur potatis kan bli en hel måltid:
Jag sprang på en drös med gula kantareller. I december! Jag gjorde potatis i ugnen som ovan, med saffran och citron och klyftor av röd lök. När potatisen var klar stekte jag kantarellerna och strödde över, och smulade sen över fetaost. En god sallad och ett gott bröd till det så är saken (inte) biff! Det blev helt säkert ett glas rött till också.
  • Istället för potatis kan du ha rostade rotsaker, här är det ju galet gott att krydda med lite örter. Lägg ner några vitlöksklyftor med skalet kvar så kan du klämma ut små söta, fylliga rostade vitlöksklyftor sen. Och hålla vampyrer på avstånd! Lite chiliflakes är gott. Låt fantasin flöda!
  • Eller så gör du något med gryn, koka bulgur eller couscous och blanda ner hackad rödlök, paprika, tomat, gurka, färsk fänkål, selleri mm. Det du gillar och har i kylen med andra ord. Lite persilja eller annat kryddgrönt gör inte saken sämre. 
  • Tabbouli, det längtar man alltid efter. Speciellt på sommaren.
  • En varm sallad med mathavre/vete/dinkel, quinoa eller andra gryn.
  • Ris eller pasta funkar såklart också, beroende på resten av tillbehören.


 

En go' gucka!

En kletig gucka kan förgylla den tråkigaste måltid! Här kan man också ladda på med extra protein i form av bönor eller mejeriprodukter, eller hitta jättebra alternativ om man är villrådig på vilken "sås" man serverar en vegan. Googla för att hitta recept!

Exempel på guckor - googla för recept:

  • Hummus, gör mycket, det är asgott som pålägg på macka också. Eller att dippa grönsaker eller chips i. Det finns också färdig att köpa som funkar jättebra. 
  • Bönor som du mixar till en smarrig creme med kryddor, vita bönor med vitlök och basilika eller rosmarin, svarta bönor med pakrika, cayenne och spiskummin te.x. 
  • Muhammara - åh vad gott! En libanesisk röra med paprika och valnötter, finns också att köpa.
  • Aubergineröra - baba ganoush, eller melitzanosalata om du är grek. Är det sommar så grillar jag auberginen på utegrillen för att få den där goda röksmaken som den skall ha. 
  • Tahinsås
  • Yoghurtsås med något du gillar i, vitlök, ramslök, rostad lök, sweet chili, sriracha, basilika, citron, dill, gremolata, senap, bbq-sås, lime och koriander osv. osv. osv.
  • Tzatziki
  • Guacamole. Finns att köpa färdig. Gör inte det. Det finns fryst avocado, ta fram och tina så mycket du vill ha, sen har du en god guaca på 2 minuter. 
  • En tomatsalsa, pico de gallo, pebre eller liknande. Sväng ihop lite hackad tomat med lök, vitlök, lime/citron, chili och färsk koriander/persilja.
  • Pesto, pistou, salsa verde, chermoula eller liknande. 
  • Rosta hela vitlökar i ugnen tills dom är mjuka, kläm ut och mosa och blanda med parmesan och lite citron. Smaka av med salt och svartpeppar. Satan vad gott det är!
  • Creme fraiche med parmesan och basilika. 
  • Mangosalsa med lime och chili
  • Cole slaw
  • Fetaost som du mixar med tomat och chili. Jag brukar köpa en burk med stark, rostad paprika från invadrarhyllorna och mixa med fetaost, det blir en höjdare! Sött, salt, lite syrligt och hett!
  • Getost som du mixar med honung och rosmarin och lite creme fraiche. Jättegott till rödbetor till exempel.

"Köttet"

Här kommer det momentet där vi traditionellt har en köttbit som får spela huvudrollen, men i det här sammanhanget är alla aktörer lika viktiga. 

  • Halloumi, snabbt och enkelt, dom flesta gillar det. 
  • Fetaost, baka i ugnen en stund med hackad tomat och chili, eller jalapeño på. Olivolja till och gärna en skvätt citron, nu är vi i Grekland igen. På sommaren kan du äta den kall, med tomat, lök, citron och oregano. Och olivolja. Såklart. Och oliver. Man måste äta oliver till fetaoost. Annars får man äta något annat. Frågor på det?
  • En bit chevre som du bakat i ugnen med rosmarin och valnötter, lägg på en salladsbädd, gärna med ruccola, ringla över god olivolja och lite fin balsamvinäger. Kanske lite klyftor av kokt rödbeta omkring.
  • Piccata på aubergine eller squash: skär i lite lagom tjocka skivor. Vänd i mjöl, uppvispat ägg och sist i riven parmesan och panko som du blandat. Stek på medelstark värme så att dom blir frasiga utan att osten bränns. Det här är så gaaaaalet gott!
  • Nån god vegobiff som du gör själv, kolla på ICA och Coops sidor t.ex., dom har massor med bra recpet! Ofta har man bönor eller en grönsak, bind ihop med ägg (inte till veganer, då kan du ta kokt potatis istället) och lite ströbröd, och krydda sen som du vill med lök, vitlök, chili, kryddor efter behag, stek på medelvärme, eller i ugnen. 
  • Squashbiffar med fetaost. Så var vi tillbaka i älskade Grekland igen. Yammas! 
  • Vego-biff a' la Lindström totade jag ihop en dag, Det låg ett paket färdiga rödbetor i kylen, som blev till rödbetsbiffar (googla fram nåt recept), sen blandade jag i hackad lök, kapris och ättiksgurka. Det blev supersmaskigt! Undrar om inte jag gjorde karamelliserad lök till också när jag tänker efter. Lök är alltid gott. Utom i jordgubbstårta. 
  • Sellerischnitzel - mycket, mycket godare än det låter! Skiva rotselleri, koka några minuter i en god buljong, dubbelpanera med mjöl, ägg och ströbröd och stek som en schnitzel. Kapris citron och lite persilja ovanpå, ärtor on the side och frasig stekt potatis. En piffig gräddfilssås är gott till, kanske med lite dill och citron, man kan ju lägga kaprisen i såsen istället för på biffen.
  • Ratatouille. Det är ju sååå himla gott! Eller så sneglar vi mot Italien och gör en Caponata, lika gott det.
  • Ungsbakad aubergine blir underbart krämig och god. Skär i halvor på längden, skär lite snitt som ett rutmönster, på med olivilja, salt, peppar, kanske några chiliflakes och baka i 200 grader i ca 20 minuter. Jag brukar lägga på en tomatsalsa och ibland goffar jag på burrata eller mozzarella, eller smular över fetaost.
  • Rostad sötpotatis, låt lite kryddade kikärtor rosta med så har du lite knaprigt med i rätten. 
  • Rostad pumpa, butternutpumpa gör skäl för sitt namn för det är så den smakar, nötigt och smörigt! Skär i skivor, krydda och häll på olivolja och rosta i ugnen tills den är lagom mjuk. Varför inte passa på att rosta lite körsbärstomater vid sidan av pumpan? En chermoula till så håller man käften ett bra tag.
  • Falafel. Om du gör gör dom själv finns ett trix som gör den diametrala skillnaden mellan mjöliga, smuliga dödstråkiga falafel och frasiga små beroendeframkallande underverk med ett krämigt, saftigt inre. Det är att genast dissa alla recept där det står att du skall ta en burk med färdigkokta kikärtor. Nej, nej, nej! Du skall ta torkade kikärtor som får ligga i blöt över natten, sen mixar du dom okokta med lite lök och goa kryddor och friterar. DÅ snackar vi falafel big time. Jag gör en stor sats och lägger direkt i frysen, sen tar man fram så många man vill ha och friterar. En kan säkert steka dom i stekpanna eller i ugnen också. Jag har aldrig provat. 

    Kolla på zeinaskitchen.se för recept till exempel. Det är generellt en guldgruva med recept från hela världen, och mycket vego som är jättegott.
  • Fyll paprikahalvor, tomathalvor med fetaost eller färskost och grilla eller stek i ugnen. Man kan fylla dem med hummus eller linsröra också, då blir det veganskt.
  • Portabellohattar, fyll med t.ex. ädelost (Saint agur är godast, så det så, men du kan ta gorgonzola eller något annat  som ligger och lurar i kylen också.) Strö på lite ströbröd och grilla/stek i ugn, Det finns många goda receptförslag på hur man kan piffa till en portabello, googla! Hittar man inte portabello kan man ta champinjoner istället. Gärna skogschampinjoner, dom är mycket godare än vanliga. Portabello är just en skogschampinjon modell större.
  • Hacka foten på champinjoner och fräs med lite vitlök, goffa ihop i ett vitlökssmör med persilja, en skvätt citron blir kanon här. Fyll svampen och strö ströbröd på (inte nödvändigt, men du får lite god crunch och binder ihop vitlökssmöret) och grilla/baka i ugnen. Falska sniglar heter den här rätten och om man ens gillar svamp och vitlök det allra minsta så är den to die for.

Kombinera efter humör!

Kombinera ihop det som passar och det du har hemma. Jag brukar laga mat efter konceptet: "Vi äter det vi har och sjunger det vi kan!"  Jag vet inte alltid vad det skall bli när jag börjar, det kan växa fram efter vad jag får syn på i kylen eller frysen. Som rödbetsbiffarna som blev biff a' la Lindström till exempel.

Har du en vegan vid bordet väljer du alternativ utan ost och mejeriprodukter. Jag gjorde som exempel just en jättegod kombo som jag såg i en mattidning, ett recept från Tuvessonskan: rostad delikatesspotatis med ratatouille och pistou (basilika mixat med olivolja och vitlök). Många hurra-rop vid matbordet den dagen! tuvessonskan.se är en annan guldgruva med jättebra vegorecept. 

Men färdigprodukterna då...?

Jorå, det finns som sagt en del produkter som är riktigt bra. Eftersom jag generellt inte tycker att kött är så gott är jag ingen hugad spekulant på något fabricerat som skall se ut och smaka precis som kött.
Hade jag kunnat äta kött utan att hela mitt väsen fylls av insikten att jag äter likdelar vilket tämligen omgående leder till att jag kräks, och det är en riktig partykiller kan jag nämna, hade jag hellre ätit bra kött, typ vilt, istället för låtsatsköttet. Nu är jag ingen konnäsör och jättebevandrad på färdiga vegoprodukter, men ibland är man trött som en öken och bara vill att allt skall vara klart utan större insats. Då är man ändå glad över genvägar som finns tillhands. Här är några grejer jag har provat och kan uttala mig om.

Oumph!
Det finns en produkt som heter Oumph som slagit stort bland vegoutbudet. Ser ut och smakar som kyckling, bra tugg i konsistensen. Ingen äcklig bismak som sojaprodukter ofta hade förr. Finns både som naturell i olika bitar och i många olika färdigkkryddade varianter. Den är vegansk och gjord på soja. Jag gjorde en sticky smoke house ribs med pommes, cole slaw och Sweet Baby Rays bbq-sås, och grillat vitlöksbröd med mozzarella för ett tag sen. Det funkade utmärkt.Det finns andra aktörer som gjort grejer liknande oumph idag, men jag har som sagt inte järnkoll på hel- och halvfabrikat överlag.

Anammas formbara färs
En riktig överraskning som jag länge sneglat på men inte köpt, eftersom jag oftast tycker att dom produkterna är mindre roliga och ibland rent äckliga, och då blir det liggande i frysen, är Anammas formbara färs. Men ojojoj, där kom min skepsis på skam! Den hamnar numera ganska ofta på tallriken här hemma. Ta fram så mycket du vill ha och tina nån timme. Sen är det bara att krydda som du vill och trycka ihop den, och den håller verkligen ihop. God smak och bra konsistens, förbluffande likt köttfärs  - ingen j*vla kartong- äntligen!!! Tummen upp! (Den är också vegansk och gjord på soja).

Ett smarrigt recept med den färsen som jag totade ihop häromveckan - indisk shish-kebab.
(Vi har gett rätten namnet: Indiska bajskorvar).

  • Finhacka lök, vitlök, ingefära och grön chili, blanda i färsen. Jag hade i färsk koriander också. Spiskummin, salt och peppar. Kan nog tänka mig att jag  även hade lite paprikapulver i. Smaka av färsen så att den blir lagom, den är faktiskt god även när den inte är tillagad. 
  • Forma korvar, lägg i en oljad ugnsform, pensla med lite olja (eller vänd runt dom på den oljade plåten. Kör 10-15 minuter tills det fått fin färg. Är det säsong tänder du såklart grillen istället, då kan du trä upp dom på spett och grilla.
  • Under tiden gör du en raita, yoghursås med till exempel gurka och/eller mynta. Eller valnötter och spiskummin. Eller nåt... Tanken är att den skall svalka om man har mycket starka smaker.
  • Hacka tomat, gurka och lök, inte super-finhackat, utan lite chunky. Pressa citron och blanda med lite socker, en nypa salt, cayennepeppar, spiskummin, koriander (gärna färsk, eller persilja om du är en mes...) och blanda ihop till en sallad. Istället för cayenne kan du ta färsk chili. Den här salladen - cachumber - skall vara syrlig och ha hetta.
  • Är du hardcore gör du egna chapatis på atta om du får tag på det, eller siktar grahamsmjölet själv. Är du lat - som jag är - så tar du tortillabröd och steker i en het stekpanna utan fett, typ 30 sekunder på varje sida så att dom blåser upp sig och får färg. 
  • Du kan ha basmati ris till. Vi åt en bulgursallad med tomat, lök och paprika, citron och persilja.
  • En klick mango chutney är kronan på verket!

Andra varianter - hel och halvfabrikat
Hälsans kök har goda schnitzlar som också är en räddning när man går på knäna och inte orkar.
Även ICA har kylda färdiga vegoprodukter som inte har varit helt oätliga, jag åt nån blomkåls-broccolibiff med ost som var riktigt god.

ICA:s vegobacon som finns i samma kyldisk, funkar perfa att steka på så att det blir lite knaprigt och svänga ihop en Carbonara med. Den enda som märker någon större skillnad är grisen.

Sojakorvar är allt annat än en sensationell upplevelse men den minst äckliga jag smakat, som ändå fick betyget ätbar, med en tydlig röksmak som lyfter anrättningen är ICA:s kylda.


Quorn har jag generellt svårt för, här snackar vi kartong, men man vänjer sig vid att gilla det säger dom som käkar det. Och det är ju onekligen ett stort märke världen över. Det som kan funka för oss är Emmentalerschnitzlarna och en vegovariant av chicky bits som heter Southern fried bites. Dom är överraskande goda.

Ett tips när du lagar sådana här produkter: låt dom inte koka länge, då börjar dom smaka skumt och får en märklig konsistens. Skall du göra en gryta eller köttfärssås så gör du själva basen först och låter stå och götta till sig ordenligt, sen lägger du ner färs eller vegobitar som får koka med 5-10 minuter innan du skall äta. Dom skall bara bli varma och få smak av grytbasen, inte mycket mer.

Smaklig spis, mina vänner!
 

Visa hela inlägget »

Julklapps-panik? Ge bort något hållbart som verkligen gör nytta! Här kommer ett superenkelt DIY-tips: hemmagjord deo!

Varför skall man ha en sån? Jo, svett är en av kroppens reningsfunktioner, och lymfkörtlarna vid armhålan är en viktig depå för immunförsvaret och armhålan är till för att tömma lymfkärlen så att det som skall ut ur kroppen inte lagras i brösten istället. Vanliga deodoranter innehåller ämnen som vi inte vill ha i kroppen, aluminium t.ex. Så istället för att tömma ut gift så täpper vi till och fyller på med mer gifter. Inte så fiffigt om en tänker efter...

Men det är lätt som en plätt att göra en egen giftfri deo som låter kroppen fungera som den skall, utan att vi för den skull luktar gympasal och har lökringar under armarna - den funkar nämligen kanon!


Du tar lika delar:

  • Kokosolja
  • Bakpulver
  • Potatismjöl (eller majsstärkelse om det råkar finnas istället)


Rör ihop i en fin burk. Klart!

Vill du kan du tillsätta lite eterisk olja, några få droppar räcker. Lavendel är en olja som är lätt att få tag på och luktar gott. Petit grain är en olja som har en naturlig antiperspirant förmåga - och luktar ljuvligt.

Pst: Har du känslig hud kan du minska på mängden bakpulver. 
(Kokosoljan är antibakteriell och svampdödande, bakpulvret är bakteriedödande och tar bort lukt, potatismjölet suger upp vätskan).

Visa hela inlägget »

Det går kennelhosta så det står härliga till i Stockholmstrakten just nu och jag får många samtal från mattar och hussar som vill ha hjälp. 

Kennelhosta orsakas av flera olika smittämnen som ger luftvägsproblem, symtomen kan likna människans kikhosta.  Den smittar via direktkontakt men viruset kan också överleva om man delar matskål, tuggar på samma pinne eller leksak osv. 

Viruset muterar hela tiden, så även om haft kennelhosta innebär inte det att man blivit immun mot att smittas igen, samma sak med gäller om man vaccinerat hunden mot kennelhosta, den kan få det ändå, men möjligen lindrigare.

Det främsta symtomet är en riktigt envis, skrällande hosta. Feber kan också förekomma, speciellt i början av sjukdomen så det är bra att hålla koll på sin vovve. 

Hunddagis, rastgårdar och utställningar är bra ställen att undvika om man även vill undvika kennelhosta med andra ord. 

Individens konstitution avgör vem som blir smittad av ett virus

Virusceller Virusceller

Det här med virus är ju lite klurigt. VIssa blir smittade, andra klarar sig, trots att de till synes har samma förutsättningar, går på samma dagis, utsätts för samma smittorisk osv. Här kommer helhetstänket in. Finns det en svaghet i försvaret har viruset lättare att få fäste och få sjukdomen att bryta ut. (VIrusceller är ena riktiga elakingar som kapar friska celler och gör om till virusceller.)

Det man kan göra om man fått kennelhosta är i första läget naturligtvis att hjälpa hunden att bli av med sjukdomen och symtomen, men sedan jobba rehabiliterande för framtiden, även om hunden slutat hosta. Det gör man genom att titta på hela hundens konstitutionm hitta var de svaga punkterna finns och stärka upp den inifrån.

Vad kan jag göra för att hjälpa min vovve?

Eftersom det är virus så hjälper inte antibiotika, veterinärer kan inte göra så mycket annat än att skriva ut hostmedicin - samma som man använder på humansidan för att hjälpa hundarna.  

Jag använder mig av eteriska oljor och homeopatiska medel för att hjälpa hunden klara av sjukdomen.

Eteriska oljor

Eteriska oljor kan vara en stor hjälp i sammanhanget, eftersom dom både är antivirala och jobbar på luftvägarna. 

Jag väljer en eller flera oljor och häller några droppar i en skål av keramik eller glas och sedan häller jag på kokande vatten så att oljorna förångas i rummet och sprids med inandningsluften. Ta det lugnt med antalet droppar, det kan bli ganska stark effekt, låt hunden röra sig bort från ångan eller rummet om den visar att den vill, tvinga inte på den oljorna, de vet själv bäst vad som är lagom.

Du kan också blanda en droppe var i vegetabilisk olja som du sedan häller en knapp tesked av på dina händer och stryker ut i handflatan. Håll fram dina händer mot hunden och låt den lukta. Vill den slicka i sig så får den det, men återigen - tvinga den inte till något! Håll bara fram dina händer och se om hunden vill lukta, ge den tid, den kan undra vad du har för lurt i kikarn. Ryggar den och går därifrån låter du den göra det. 

De oljor jag använder:

Timjan: 
Otroligt antiviral, och verksam mot hosta, förkylning och irritationer i luftvägarna. Bingo. Timjan är stark så håll låg dos! Den förebygger både luftburen smitta och kontaktsmitta. Ha nån droppe eller två i vattnet när du tvättar golvet eller på disktasan, eller i diskvattnet om du diskar vatten- och matskålar. 
Du hittar timjan här:
https://botanyforall.se/produkt/eterisk-olja-timjan-eko-10-ml/

Basilika:
Att prata om slemhosta utan att nämna basilika låter sig inte göras. Problem med luftvägarna överlag är ett av oljans stora verkningsområden. 

Här hittar du basilika:
https://botanyforall.se/produkt/eterisk-olja-basilka-sot-eko/

Rölleka:
Den som har sett en människa eller hund som har kik - eller kennelhosta vet att kramp är något av de första som slår en. Här kommer vår fantastiska rölleka in, en oerhört kraftfull läkeväxt för både kropp och själ som blommar i mångfald omkring oss under sommar och höst. Kramplösande, antiinflammatorisk, lugnande, läkande. 
Här hittar du rölleka:
https://botanyforall.se/produkt/eterisk-olja-rolleka-5-ml/

Niaouli:
Melaleuca quinquenervia - Niaouli är lite av en doldis som tillhör samma släkte som Tea tree och Eucalyptus: Myrtace. Den är mildare och mjukare än sina kusiner, men ändå underbart effektiv. Ett av verkningsområdena för oljan är just kikhosta, men luftvägsproblem i allmänhet.

Man rekommenderar ofta den här oljan istället för Tea tree när det gäller utvärtes behandlingar på hundar t.ex. 

Här hittar du Niaouli: 
https://botanyforall.se/produkt/eterisk-olja-niaouli-eko-10-ml/

Och i samma släkte hittar vi Myrten, älskade myrten. Underbar vid luftvägsproblem, mild och varsam, men ändå jäklarns så effektiv. Den har också en lugnande effekt som är tacksam i det här tillståndet. Så den är också ett alternativ om man råkar ha den hemma. 

Men - Eucalyptus då..? 
Kanske några av er som är pålästa undrar. Den är ju klockren vid hosta och förkylning har man fått lära sig? Finns ju liksom i varenda halstablett?

Ja, det stämmer. Men vid krupp - som det här tillståndet liknar bör man undvika Eucalyptus. Då är Ravensara är bättre alternativ, särskilt om hunden har feber. 
 

Homeopati

Vilket homeopatmedel skall man ha då?
Det beror vilka symtom hunden har och var i sjukdomen den befinner sig någonstans. 


Belladonna om hunden har feber, torr, hackig hosta, känns varm och uppjagad när den hostar, speciellt verksamt i början av sjukdomen. Tar man Belladonna när sjukdomen uppstår kan man mota Olle i grind och slippa resten av eländet.

Drosera om hunden hostar så att den får andnöd, kräks upp slem, hostar så att den får kramp Typiska kikhostesymtom med andra ord.

Antimonium tartaricum ger man en hund som rosslar, hostar  utan att få upp något, och är svag och matt i allmäntillståndet överlag. 

Ge en dos på 5 piller och avvakta, ser du en förändring har medlet effekt, låt det då vara och låt kroppen få jobba ifred. Vid akuta fall kan du upprepa dosen efter ca 20 min tills du ser effekt. Händer inget efter några gånger är det fel medel. 

Homaopatmedel kan du köpa hos t.ex. DCG eller Scanfarma

Allra bäst är att du konsulterar en djurhomeopat så att du får det medel som passar just din hund bäst, då ingår det medel du behöver.
 

Eftervård - rehabilitering

När hunden klarat av sin sjukdom behöver man hjälpa den att bygga upp sitt immunförsvar och styrka så att den inte blir smittad igen. På botanyforall.se hittar du mängder av bra vitalvaror som probiotika, örter, msm osv. Jag föreslår att du frågar Lena eller Angelo om vilket dom rekommenderar för just er situation. 

Om hunden återkommande drabbas av samma typ av sjukdom är det ingen bra idé att upprepa symtombehandling med homeopatmedel, då gör man istället en ordentlig utredning och väljer det medel som jobbar på helheten och återställer den obalans som ger upphov till att sjukdomen får fäste. Då får man en varaktig effekt. 
 

Visa hela inlägget »

Nu är den här igen - julen - och som alla andra år så puffar jag för en julklapp som är miljövänlig och inte belastar Moder Jord med slit- och slängkonsumtion, inte innehåller några farliga tillsatser, med ett innehåll som räcker livet ut och dessutom källsorterar hängivet- nämligen mig själv! Ta-daa! 

Köp ett tjusigt presentkort som kan användas till någon av mina tjänster. En kurs, en distanskurs, vägledning, djurkommunikation eller djurhoemopati.

Jag skräddarsyr texten på kortet så att det är personligt.

Du får 10% rabatt på summan du väljer. 
Lät inte det hur bra som helst?! Och kom ihåg - man kan ju faktiskt köpa julklappar till sig själv också. 

God jul kära vänner!

Visa hela inlägget »

Reiki är godkänt som friskvård av Skatteverket. Så du får alltså dra av både kurser och behandlingar du har om har eget företag. 

Men visste du att om du har frisvårdspengar från din arbetsgivare kan du använda dessa till att betala en Reikikurs! Fiffigt va? Betalar du med faktura gäller den som underlag, betalar du med swish skickar jag ett specifikt kvitto som du kan lämna in till din arbetsgivare. 

Visa hela inlägget »

Ännu ett inlägg om svamp, jag skrev tidigare ett inlägg om svamp i underlivet som kanske inte är så roligt att tampas med, men det här är svamp av en lite trevligare sort, den som det fullkomligt kryllar av i skogen just nu, hurraaaaaaa!

Jag är en höstnörd av stora mått. Luften är klar och frisk, insekterna har tröttnat och lugnat ner sig. Hela naturen skiftar i färger både på träden och på marken. Hela naturen är ett enda stort, generöst dignande smörgåsbord. Alldeles gratis. Kan man känna sig mer rik?!

Det är fullkomligt berusande att vistas i den miljön. Jag har ju förmånen att göra det varje dag, vare sig jag vill eller inte eftersom jag har hundar. Så jag kommer med andra ord hem med svamp varje dag. Lite ont i magen har jag skall erkännas, svamp är vrålgott, men inte alltid det mest lättsmälta kanske.

Men lyckan över att stå med näsan över fluffig mossa och fylla en bajspåse, papperskasse, korg eller vad man nu råkar ha till hands, med ett berg av svart trumpetsvamp och kantareller gör att man gärna står ut med det. Sen är det många runtomkring som blir glada eftersom jag gärna delar med mig av mina skatter. Svamptorken går varm för jämnen, just sayin’.

Skogens guld - i dubbel bemärkelse!

Häromdagen gav jag en vän en burk torkad Karljohan och en burk svart trumpet som skulle med hem till Schweiz där han bor, och fick veta att färsk Karljohan där betingar ett pris på 7-800 kr kilot… Jag har sett att torkad svamp här ligger på ungefär 3 500 kr kilot och funderat över att man kanske skulle betrakta matkällaren som ett kassavalv.

Nåväl! Ut och plocka! Våga lära dig några mer än bara kantareller och trattisar är mitt råd. Visst, gula kantareller är gott, men dom är ganska starka i smaken och i alla fall jag tröttnar ganska snabbt om man äter dom för ofta.

Släng dina gamla dammiga svampböcker som du fick av mormor och skaffa en ny. Pelle Holmberg är alltid ett hett tips när det gäller svampböcker. Det finns en bra app och sida som heter svampguiden också, där kan du få jättemycket tips och råd. Vännen från Schweiz berättade att det finns stationer med svampkunniga uppställda under helgerna, dit kan man gå med sin svamp och få den besiktigad och få veta om den är ätlig eller inte. Cool idé!

Stor svart hund och en stor gul kantarell
Stor svart hund och en stor gul kantarell

Vad gör man med all svamp?

Men sen då. Vad gör man med sina skatter, förutom steker och har på macka då?
Jo sidu bara som dom säger på Åland (det har faktiskt Jonna lärt mig!) det finns massor av kul att hitta på, speciellt om man som jag i princip inte äter kött. Stackars dig säger en del. Jag skrattar hela vägen hem från skogen säger jag.

Att be mig om recept med exakta mått är dock svårt, för att i princip inte säga hopplöst. Jag vet inte alltid vad jag skall laga när jag börjar, det kan ofta bli något helt annat än vad jag först tänkte när jag upptäcker något i kylen som behöver användas, eller blir sugen på en viss smak eller krydda. Mat är energi, det är bara att hänga på i svängarna så blir det bra – oftast i alla fall.

Rydberg

Ett stående inslag på hösten är en moffig Rydberg på svamp. Den här passar bra om man har både köttisar och veggisar som skall äta utan att det är för mycket krångel.
Här är ett recept från Per Morberg för dig som vill ha närmare instruktioner:
https://www.koket.se/per_morberg/varmratter/kott/biff_rydberg_a_la_morberg/

Du kan byta ut oxfilén mot svamp, här har jag gärna blandsvamp så att jag får lite olika smaker och texturer. Karljohan, strävsoppar, kantareller, mandelkremla, rimskivling, blodriska, blek taggis osv. Har du bara en svampsort så hänger du inte läpp över det utan använder den.

Är det både köttisar och veggisar som skall äta kan du ha både svamp och kött. Men många köttisar brukar tacksamt smaska i sig den här rätten även om det bara är svamp, för det är ju så hiiimla gott!
Sen lägger du upp det, antingen i olika skålar, eller på ett fat där varje ingrediens ligger i en rand för sig. Sen får man ta det man vill ha och blanda på sin egen tallrik.

Servera med en äggula och gärna senapskräm eller lite dijonsenap på toppen. Lite persilja på toppen sitter också fint. Nä förresten, du MÅSTE göra senapskrämen till, den är så gryyymt god! Mums!

Kantarellbiffar

Här är ett bra recept på biffar gjorda på kantareller – eller tja, vilken svamp du nu råkar ha tillgång till. Du kan ju faktiskt köpa champinjoner eller annan svamp i affären också om du nu råkar vara så konstig att du inte tycker om att vara i skogen.

Jag har utgått från ett liknande recept och gjort supersmarriga vegoköttbullar tidigare, här lägger man till svamp och gör biffar av hela härligheten. 
https://tuvessonskan.se/2016/08/25/kantarellbiffar-med-potatisgratang-och-graddsas/
 

Black & White x 2

Vi hade middagsbesök. Grabbarna fick nån slags black & white med lammfile och fläskfilé, bea och rödvinssås med tryffel. Till det rosmarinrostad potatis och haricots verts.

Men jag som inte gillar kött fick en jackpot. Jag hade blomkålssvamp och svart trumpet som jag stekte frasig och serverade i en stor driva istället för kött på min tallrik. Halleluja-moment, check!

Att hitta en blomkålssvamp är verkligen lycka på riktigt. Den har en god och lite tuggig konsistens, en delikat smak av skog som är mild och inte alls genomträngande. Och dom är stora! Det blir möe gött av den. Den är lätt att känna igen när man väl sett en, den kan inte förväxlas med någon annan svamp som är giftig. Man hittar den vid foten av tallar och gamla tallstubbar. Det köriga kan vara att rensa den, jag bryter den i mindre bitar och lägger i diskhon med kallt vatten och sköljer rent barr och mossa. Det är helt klart värt besväret. Jag tycker nästan att trattisar är jobbigare för dom är ju så himla små, och så många. 

Man brukar rekommendera att fritera den, men jag tycker att det är allra godast att bara steka den rätt hårt i smör, salt och peppar så att den blir lite frasig och sen ersätter jag köttet med den istället. Yummy! 

Risotto from heaven - och trädgården.

Men – häromdagen gjorde jag en rätt som jag fortfarande är helt knäckt över. Fy i hällvätä så gött det var rent ut sagt. Ni vet så där att det nästan svartnar för ögonen och man ser stjärnor.

Det här blev en sån där rätt som jag beskrev ovan, att jag egentligen skulle göra något från början, men det bidde något helt annat. Vilken tur!

Det gäller ju att ta vara på och skörda det sista i trädgården nu och jag kom på att jag har massvis med både tomater och salvia utanför köksfönstret. Och skogen knökefull av svamp som sagt.

Börja med att göra en risotto. Det står på paketet hur man gör. Den skall med kärlek och omsorg smekas ihop till en underbar, krämig röra. På slutet rörde jag ner en rejäl näve cocktailtomater i halvor så att de fick mjukna och ge smak. Jag rev ner citronskal. Sen i med parmesan och sist toppade jag det hela med smörbrynt salvia.

VEEEET ni hur galet gott det är med smörbrynt salvia?!  Ta en näve salviablad (jag har massor i mitt trädgårdsland – lycka!) och lägg ner i smör som börjat brynas. Salviabladen skall bli frasiga, smöret lagom brynt. På med lite havssalt och lägg på toppen av risotton. 

Till det serverade jag färsk Karljohansvamp i skivor, smörstekta till lagom stuns med lite frasighet, lätt kyssta av vitlök.

Helt obeskrivligt gott. Blir tårögd bara av att tänka på det. 

Visa hela inlägget »

Jag har gjort en egen blogg för Reiki, för att jag får många frågor om det ämnet, och för att det inte skall bli spretigt.

Fast det blir ju lite spretigt ändå när man inte vet på vilken blogg man skall lägga saker, så här kommer en länk till ett inlägg som lika gärna hade kunnat ligga här.

Det handlar om benämningen kvacksalveri och tar upp patientsäkerhetslagen, hur man förhåller sig till alternativ- och komplementärmedicin i andra länder och vilket ansvar vi har som jobbar i den branschen för att få det rumsrent även här i Sverige. 

http://reikimaster.nu/2018/05/10/kvacksalvare/

Visa hela inlägget »

I varje fall i min inkorg!

Varje år får jag mängder med meddelanden där man vill ha tips på olika sätt man kan använda för att slippa de otäcka små krypen både på sig själv och sina husdjur.  Förutom nervgifter då, och dess mindre positiva påverkan på både djur och natur. Det finns ju goda anledningar till att varianten med nervgift inte används på humansidan om man säger så.

Jag kan med en gång säga att det finns inget sätt som är 100%, vare sig man använder sig av läkemedelsvarianterna eller en naturlig metod. En och annan fästing hittar man ändå.
 

Citrongräs - Cymbopogon citratus Citrongräs - Cymbopogon citratus

Vi börjar med eteriska oljor, eftersom jag får mycket frågor om det.
Jag tycker att man skall ta det lite lugnt med att smacka på sina djur eteriska oljor utan att ha kunskap om effekterna som kan uppstå. Ofta tenderar man att överdosera rätt rejält och djuren har ju ett betydligt känsligare luktsinne än vi människor och det kan bli direkt plågsamt. Den olja man oftast använder är citrongräs, som har en avskräckande effekt på alla små kryp och flygfän, men det är också den oljan man använder i fy-sprayer som hindrar hundar att bita på saker eller i skällhalsband. Inte så schysst att smörja in hela hunden i stora mängder av det kanske. Så ta det lite lugnt när du doserar. Oljorna är starkt koncentrerade och 1 droppe kan motsvara flera kilo växt, så det räcker med bara några få droppar. Jag lovar.
 

Här är ett recept på fästingmedel för hundar - och människor.

  •  50 ml gel, ta en aloe vera gel eller gör en gel själv med vatten eller hydrolat och xantangummi. Ta ca 1 tsk xantangummi till 1 dl vätska, prova dig fram till önskad konsistens. Det är inte rocket science.
  •  Ca 10 ml äppelcidervinäger (en knapp matsked)
Eteriska oljor:
  • 5 droppar cederträ
  • 4 droppar citrongräs, geranium eller lavendel
  • 1 droppe mejram eller patchouli
Ca 50 ml vatten eller hydrolat att fylla på med till lagom konsistens


Blanda i de eteriska oljorna i vinägern och rör sedan ihop det i gelen.
Fyll sen på med vatten eller hydrolat tills du har en konsistens som känns bra.
Du kan också göra den så tunn att du kan använda den som spray om du har mindre gele.
Har du ingen gel kan du blanda ut de eteriska oljorna med vinäger direkt i vatten som en spray. Gelen gör att blandningen fixerar sig bättre och stannar kvar i pälsen eller på huden, men är inget måste om det kniper.

Vinäger?
Varför jag har i vinäger är för att man behöver något som blandar ut de eteriska oljorna. De löser sig inte i vatten, men har man en skvätt vinäger blandar de sig i vätskan istället för att ligga på ytan. Vinäger gör också miljön ogästvänlig för fästingar. För dig om ställer ut din hund kan det vara bra att tänka på att vinäger kan bleka pälsen. Har du inte vinäger i får du skaka flaskan ordentligt varje gång innan du använder sprayen.

Spraya sen i dina händer och stryk ut i hundens päls så fördelar du sprayen jämnt. Om du sprayar direkt på hunden är risken stor att du har en hund som förskräckt flyr nästa gång du tar fram sprayflaskan.  Just sayin.

Upprepa dagligen eller varannan dag.
 

Med vegetabilisk olja

Du kan göra en fästingolja genom att blanda de eteriska oljorna ovan i 100 ml vegetabilsik olja istället. Fördelen är att oljan stannar kvar betydligt längre och fixerar doften på huden. Det är också så fiffigt att de små fästingrackarna inte får fäste lika lätt på en oljig hud. Haha, pilutta er!

Nackdelen då? Det blir ju onekligen lite kladdigt, det tar en liten stund för vegetabilsika oljor att tränga in och tas upp av huden (till skillnad från petrokemiska som lägger sig utanpå huden och täpper till - och skapar känslan av att man känner sig torr och len direkt...) Men varför skall vi alltid ha så himla bråttom å andra sidan?

Vi människor blir mjuka och lena, eftersom de vegetabilska oljorna har en skyddande, närande och fuktgivande verkan på huden. Har du däremot hund är en oljig hundpäls ingen hit. När jag använder oljor tar jag  lite, lite olja i handen och stryker ut mellan händerna så att de precis bara är lätt fuktade med oljan, sen stryker jag genom hundens päls. 

Till katterna då?

Inga eteriska oljor till katter! De saknar enzym för att bryta ner ämnen i dem, och då blir följden att levern skadas. Inte bra. Låt bli det med andra ord.

Men det är inget att hänga läpp över. Till katter kan man istället använda hydrolater. Hydrolater är vattnet som blir kvar när man utvunnit eterisk olja ur en växt, och de är milda och ofarliga men med fantastiska terapeutiska egenskaper. Jag ÄLSKAR hydrolater!

Blanda hydrolat av lavendel, geranium och cypress i lika delar. Och samma sak där. Tänk inte ens tanken att spraya direkt på din katt. Då talar vi onda ögat på riktigt. Ta blandningen i dina händer och stryk in i pälsen med den kärlek och respekt som anstår våra små pälsbeklädda gudomligheter.

Du kan naturligtvis göra den här som en gel också om du blandar ut den med aloe vera gele eller har xantangummi i, och den funkar såklart lika bra på människor och hundar också.

En morgon vid stallet kände jag mig iakttagen. Det visade sig att jag hade rätt...
En morgon vid stallet kände jag mig iakttagen. Det visade sig att jag hade rätt...

Andra metoder

B-vitamin

Jag använder ett preparat som heter Fixodida till mina vovvar. Det är ett naturligt medel, ett kosttillskott gjort på torv som är helt ofarligt, det som är grejen är att det innehåller mycket B-vitamin, och just tillskott av B-vitamin har visat sig ha en fjärmande effekt på fästingar. Du kan med andra ord också bara välja att tillsätta extra B-vitamin i maten.
 

MSM

För oss som har flera djur märker man rätt snart att vissa är fästingmagneter och andra inte. Trots att de lever ihop, äter samma mat och går precis samma promenader kan den ena ha massor av fästingar och den andra i princip inga alls.

Är man en sån där som fästingar älskar kan det bero på svavelbrist i kroppen, och man har upptäckt att de djur - och människor, som får tillskott av MSM plötsligt slutar vara fästingarnas favorit, utan tvärtom i princip inte får några fästingar alls längre. MSM is the shit med andra ord! Googla om du är nyfiken på varför man behöver det. Både två- och fyrbenta.

Tänk bara på att man kan få en utrensningseffekt när man börjar ta MSM, så börja med lite och öka gradvis dosen så lilla magen hinner vänja sig.

Avkok på örter och vinäger

En gammal klassiker. Brukar betyda att det fungerar med andra ord.

  • Koka upp 1 liter vatten.
  •  Häll i några rejäla matskedar örter: timjan, rosmarin, lavendel, oregano, mejram. Ta en - eller alla! 
  •  Låt dra i minst en timme och sila sen av vätskan.
  • Häll i 2 msk äppelcidervinäger eller citronsaft.
  • Det blir mer drag om du låter en vitlöksklyfta eller två hänga med när du kokar upp vattnet.

Förvarar du den i kylen håller den i veckor.
Följ samma procedur som ovan med sprayvarianterna.

Bärnstenshalsband

Har inte provat själv, men dom som använder det på sin hundar är nöjda. Eftersom jag är en sån där könstig prick som är väldigt känslig för energier skulle jag ha lite koll på om mitt djur verkar reagera. Jag själv kan reagera starkt på vissa kristaller ibland. Bärnsten brukar jag dock gilla! En sten för andra och tredje chakrat som stärker jaget och är bra på att hålla energitjuvar borta t.ex. Och det kan man väl minst sagt kalla fästingar för!

Var hittar man alla coola grejor nånstans?

Sen kommer ofta frågan: säljer du det här, kan du göra en sån däringa spray till mig? Och mitt svar blir: NÄÄ! Det får du göra själv!

Jag har konstaterat att det tar för mycket tid och pill för mig, och att jag i så fall måste ta så pass mycket betalt för grejerna för att det skall vara en lönsamhet att det inte är nån idé. Det blir billigare om man gör det själv, bara att göra en ny laddning när det tar slut om man har grejorna hemma.

Eteriska oljor, hydrolater, xantangum, örter och MSM av hög kvalitet hittar du hos Lena Losciale på Botany For All: botanyforall.se

Visa hela inlägget »

Jamen vi fläskar väl på med en till video när vi ändå har ångan uppe!

Här kommer en övning i hur du kan öppna upp för att lära dig kommunicera med djur. Precis som allt annat är det något man måste öva på, men att våga börja, att få känna känslan i när man uppfattar något som man inser inte kan ha kommit någon annanstans ifrån än från djuret, att man faktiskt kan, att det verkligen fungerar - den är sååå cool! 

Prova, jag lovar att du kan! Kör hårt, och lycka till! 

Visa hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln