Nu är det jul igen!
Nu är de flesta galet busy med julbord och julfester och uppträdanden på skolor och förskolor. Dock inte jag, sambon har precis opererats och fått en ny höft eftersom den gamla var alldeles trasig, så jag får snällt stanna hemma och vara syster Åsa och ta hand om hundar och hem medan han reparerar sig. Jag utnyttjar tiden med att skriva nya distanskurser, tarotkursen beräknas bli klar i dagarna, tjohooo! 

Så här inför jul finns det anledning att fundera över hur mycket vår kära Moder Jord orkar med i fråga om konsumtionsraseri av slit- och slängmodell?

Jag har som vanligt en strålande lösning på det dilemmat inför jul - ge bort ett presentkort, det tär inte på miljön och kan till och med ha ett värde som räcker hela livet! Snacka om hållbar och kärleksfull konsumtion! :-D

Du kan köpa ett presentkort på en kurs, en distanskurs, en djurkommunikation eller en medial vägledning på 30 eller 60 minuter. 

Jag har kurser i Reiki, djurkommunikation, aromaterapi, medial vägledning, tarot och orakelkort, aromamassage för husbehov. Reiki och djurkommunikation finns som distanskurser och tarotkursen är klar vilken dag som helst i den formen.
Du hittar hela utbudet under rubriken Kurser ovan.

Jag fixar till ett urtjusigt personligt presentkort som jag antingen mailar så att du kan spara lite miljö och skriva ut själv, eller så fixar jag och skickar jag det till dig.

Kontakta mig om du tycker att det här låter som en toppenidé! 
asa@elvegard.se
 

Kära vänner, jag önskar er alla en kärleksfull jul med värme och glädje!
Stor kram till er <3 

/Åsa och den stora, galna flocken i Sörmland

Visa hela inlägget »

En sak som faktiskt var bra med att åka på en sån där jädrans långdragen dunderförkylning var att jag nu verkligen hade tillfälle att rent empiriskt prova och utvärdera några av de huskurer och metoder som jag och andra delar med oss av.

De symtom jag hade och ville lindra var feber, snuva, bihåleinflammation och framförallt en jääääkligt jobbig hosta som höll en vaken i princip dygnet runt. Den var klart värst. Inte tycka om, till och med hata lite grann.
 

Jag provade följande:

De saker jag provade var följande:

Jag är välförsedd med Kan Jang eftersom min syster jobbar på Örtmedicinska Institutet där dom tillverkas. Ett stående inslag som intogs morgon och kväll.

Jag har både flytande Kan Jang för lindring av akuta symtom och tabletter med andographis som är mycket stärkande för immunförsvaret. (Tack kära syster ;-) )

 

Te med örter och citron
Jag gjorde te på citron, ingefära, honung, timjan och oregano och basilika. Basilika är en klockren ört vid hosta, slemlösande och kramplösande, likaså timjan, som tillsammans med oregano är galet antivirala och går hårt åt de illasinnade patogenerna. 
 

Ånginhalering med eteriska oljor
Inhalering är ett grymt bra partytrick när man är förkyld. Det knockar till ordentligt och rensar upp i snorträsket och blåser rent i luftvägarna. Mina barn och deras kompisar lärde sig detta och det stod rader av snoriga tonåringar hemma och sa bedjande: "Åsa, jag har ont i halsen, hjälp, jag behöver dina oljor!"

Hur gör man då? Jo, man tar en skål i glas eller keramik, en ganska stor handduk, kokande vatten och några väl valda eteriska oljor. Häll oljorna i skålen, häll på kokande vatten och lägg handduken över huvudet och böj dig över skålen och ta så djupa andetag du bara kan.

När du har provat det här en gång kommer du att nicka ivrigt och instämmande med att det räcker väldigt bra med 2-3 droppar och du kommer aldrig att argumentera om att eteriska oljor är annat än superstarka grejer. No way. Det här bränner till rejält och bara de tuffaste pallar att sitta kvar de första 10-15 sekunderna utan att glänta lite på handduken.

http://www.elvegard.se/aromaterapi/anv%C3%A4ndingsomr%C3%A5den/via-inandning-4073203
 

Vilka oljor skall man ta då? En kanonblandning är eucalyptus - även kallat "the fever tree" på hemmaplan, välj gärna radiata som är lite snällare men ändå effektiv, citron för immunförsvaret, en droppe backtimjan och sen lavendel som rosen på tårtan. Det här blir starkt men dundrar in som en piketstyrka i full mundering.

Orkar du inte köpa de här oljorna hittar du Oleum Basileum vid hyllan för hälsotillskott och annat kollijox i affären, eller på apoteket. Ta några droppar av den på samma sätt som ovan.

(Obs: om du har astma bör du undvika den här övningen, då räcker det med att hälla oljorna i skålen och  låta dem förångas i rummet och andas in dem lite mer försynt den vägen)

I mitt fall var nu klockan halv 4 på morgonen. Jag har bara sovit korta stunder och hade en desperat önskan om att få slippa hosta, jag hade grym träningsvärk i mage och rygg vid det här laget, och jag ville inget hellre än att få komma till ro och sova ostört några timmar. Visst eucalyptusgänget ovan är en piketstyrka, men jag var så trött att jag kände att det var lite för mycket att ta hand om just då.

Så jag valde en enda olja. Myrten. Några droppar i en skål och inhalering under katternas nattliga övervakande. That’s it.
 

Och hur var resultaten?

Kan Jang: jodå, det ger en viss lindring av de akuta symtomen, och hjälper immunförsvaret att rusta för krig. Men hostan var betydligt envisare i mitt fall.

Teet var varmt och gott och lindrade i bröstet. Slutade jag hosta? Nope. Ingen större förändring annat än en stunds värmande tröst och tillfällig lindring.

Inhalering med euclayptus/oleum: hjälper, helt klart, men är starkt och tar lite av energin för att skapa läkning, så inte att rekommendera när man är helt slut och bara vill sova. Det fanns liksom ingenting att ta av.

And the winner is... *trumvirvel*
MYRTEN!
Älskade, underbara myrten, älskade jag dig inte förbehållslöst innan så vann du mitt hjärta totalt nu.

En mild, säker olja att inhalera, lägger sig som varm bomull kring bröst och luftvägar. Rensar kärleksfullt, mjukt och försiktigt upp i näsan – och, bäst av allt i sammanhanget, den är rogivande. Äntligen kunde jag lulla tillbaka till sängen och lättat somna och sova lugnt och fint som en prinsessa ända tills Kalle vaknade och var lika lycklig över att det är ännu en ny dag som han är varje morgon.
Jag skall skriva ett alldeles eget fint inlägg om denna ljuvliga olja.

Det bör tas i beaktning när man läser och begrundar detta att det här resultaten inte behöver vara allmängiltiga. För just mig, och just den sjukdom och symtom jag hade då var detta det som var bäst för mig. För en annan person hade resultatet kunnat bli olika. Sanningen är att det finns inte en metod som alltid funkar, för alla. Vi är alla olika och det är ju en jäkla tur!

Visa hela inlägget »
Kan man bli sjuk när man jobbar med healing? Det kan du ge dig på att man kan! Det kan till och med vara ett sundhetstecken att bli sjuk.

Både Johan och jag drog på oss en superseg förkylning när vi flydde vardagen en stund och åkte på en "Romantisk lyxkryssning för 2" med SPA, skaldjurspalå och champagnefrukost. 

Vad vi inte visste var att det var dansbandsspecial, vi kollade bara när det passade med hundvakt, så jag skyller på en grav överdosering av oönskad dansbandsmusik som orsak till att vi blev attackerade av elaka baciller och gjorde oss helt försvaslösa. ;-) 
(Å andra sidan tröstar jag mig med att det kunde  ju faktiskt ha varit Death Metal-special också ...)

Nåväl, jag har gjort en liten film om varför det faktiskt inte är fel att bli sjuk ibland,  varför baciller kan få fäste och varför det är bättre med Ben & Jerry's än febernedsättande.

Måste bara dela med mig: i hytten väntade rosor och champagne, och en goodiebag med smått och gott som bubbel och choklad, men det jag funderade mest på var - ögondroppar! Hur romantiskt är det liksom?! Hahahaha :-D

Visa hela inlägget »

Hösten är ju ofta en tid för nystart. Skolan börjar med ett nytt läsår, man kommer tillbaka till jobbet igen - om man nu inte är egen företagare och därmed ständigt är sitt jobb då...

Mindre förändring inom hunderiet
Mina förändringar inför hösten är dels att jag skrotar den hundverksamhet som jag i princip haft vilande sen jag flyttade från Stockholm - DOGZONE. Jag har haft några kurser i kantarellsök etc. på somrarna, men tanken på att stå i regn och rusk, snö och kyla, mörker och elände gör att hela jag skriker tvärstopp. Jag är såååå klar med det. Varför har jag ens den sidan kvar liksom?

Jag ser på hundar med andra ögon ju mer jag jobbar med dem
Det blir dessutom ofta en konstig krock med hur jag idag ser och uppfattar ett djur och dess roll med sin ägare. Varför skall man hålla på och tjata på den där hunden om att sitta eller ligga, den har ju en helt annan, mycket djupare funktion i samspelet med sin ägare än att utföra cirkuskonster. Det är där jag vill lägga krutet och energin, att få ägaren att se sin hund med andra ögon än omgivningens förväntningar och finna magin i just deras relation.

Jag kanske bör understryka  att jag inte dissar träning och "lydnad" generellt, många hundar tycker att det är superkul och det är direkt nödvändigt för deras välmående att få ha en eller flera uttalade uppgifter på agendan, medan andra individer kan ha ett helt annat syfte  som ligger på ett djupare plan.

Samma sak, men mer renodlat
Så jag väljer nu att enbart rikta in mig på att jobba terapeutiskt med djuren utifrån mina olika kunskapsområden. Knådar man ihop alla mina utbildningar blir det en galet skön mix att jobba med! Förändringen blir med andra ord i princip ingen alls, det är bara mer tydligt och konkret uttalat. 
Och ja, jag går fortfarande och grunnar på min utbildning som någon slags holistisk hund/djurterapeut som många efterfrågar. Tjata lite till så får jag snart stjärten ur landån... ;-) 
 

Större förändring i kompetensutvecklingen
Men eftersom jag är helt hooked på att ständigt utveckla och bredda mina kunskaper står en utbildning på schemat med start i höst: djurhomeopat, tjohoooo! Äntligen! :-D

Jag småpysslar ju med homeopati som akutmedel sen ganska länge tillbaka men nu tar jag klivet och utbildar mig så att man kan jobba på ett betydligt djupare plan. Djuren brukar tala om vilket medel de behöver när man kommunicerar, men det känns ju gött att veta vad det är man rekommenderar då, hahaha :-) Jag har grunnat på att gå en sån här utbildning här i flera år, och när jag träffade Theresia Henriksson kände jag, jepp - det här är helt rätt person, det här blir kanon. 

Kurser även i Katrineholm
Sen är det ju som vanligt kurser jag jobbar med, både i Stockholm och här hemma i Katrineholm. Jag har tänkt få igång lite verksamhet hemma också, det är skönt att slippa resa ibland, även om det också är kul att få komma "hem" till Stockholm mellan varven. Det är många som reser till mina kurser i Stockholm så jag håller tummarna att reslustan även gäller Katrineholm. 

Ni är varmt välkomna till lugnet på landet i vackra Fjällskäfte <3 

 

Visa hela inlägget »

Det är ju svårt det där med att ha bloggar på flera ställen. Inser att jag ju helt missat att ens nämna Annie här på min "egen" hemsida. Vilket oförlåtligt slarv av mig, fram med skämskudden Åsa! 

Vem är då Annie? Hon är hunden som Erland levde tillsammans med innan vi hämtade honom för 1 1/2 år sedan. Dom två köptes samtidigt då dom var 8 resp 10 veckor och hades som gårdshundar. De fick inte vara inne i huset pga allergi så de sov i garaget och hade en lucka så att de hade tillgång till tomten.


 

Erland

Lång historia kort om Erland: han blev vädligt dålig när han blivit kastrerad och sa ifrån när de skulle få honom att gå ut och kissa. Ägarna tyckte att det var obehagligt och tänkte avliva honom. Hittehund hörde om detta och agerade, vi hämtade honom helt osedd, på vinst och förlust i sista minuten och kärleken var total. Han är den mest fantastiska hund jag någonsin träffat. Fast han är ingen hund egentligen, det är något slags magiskt väsen som materialiserat sig som en blandning av schäfer/rottis och ett mumintroll.

Grabbarna grus - Erland och Kalle
Grabbarna grus - Erland och Kalle

Ägarna hörde av sig igen

I våras ringde Erlands förra ägare och berättade att Annie var så otroligt ledsen och ensam sen Erland flyttat. Hon tyckte synd om henne och kände att hon inte kunde ha det så och undrade om jag visste någon som kunde ta hand om henne och ge henne ett hem där hon får vara med och ha sällskap.

Det är ingen lätt match att hitta en ägare till en hund som ägaren beskriver som superstressad och rädd för sin egen skugga. Hon saknar helt social- och miljöträning, den enda hund hon träffat är Erland och hon har bara varit utanför tomten vid något enstaka tillfälle. 

Hon ser ut som en liten schäfer, men är en blandning av gråhund, jämthund, husky och labrador från mammans sida, fader okänd (definitivt vallhund i säger hundpsykologen).

Vem har kunskap och ork att ta sig an henne? Det kommer att ta tid att få henne att landa och hitta sin plats på jorden och i livet. Med raserna som ingår finns det ju troligen ett arbetsbehov som behöver få utlopp. Hur stor är rädslan? Matte säger att hon har nerverna utanpå. Risken är stor att någon rörs av historien, tar över henne men tröttnar när smekmånaden är över och man inser hur mycket jobb det kanske är och att det inte går på en kafferast och att hon får flytta igen. Och igen. Det skulle hon må otroligt dåligt av. Vi vågar inte ens tänka på det alternativet. 
 

Omöjligt att inte åka och hämta henne!

Annie och Erland träffas igen efter 1 1/2 år Annie och Erland träffas igen efter 1 1/2 år

Vi hade bestämt oss tidigare att 2 hundar är definitivt lagom, de funkar dessutom så otroligt bra och är lätta att ha att göra med och 2 hundar kan man hitta hundvakt till, 3 är svårare. Vi hade sagt nej till ett antal förfrågningar tidigare om att ta över hundar som behövde ett nytt hem. Men den här gången är det annorlunda. Vi har ju ofta funderat på hur det gick för henne som var kvar, hur hon mådde, om hon kände sig ensam och saknade Erland. 

Nu visste vi, och oavsett vad vi sagt tidigare så kan vi inte låta henne ligga ensam och rädd i ett garage och nästan sörja ihjäl sig efter Erland. Det var bara att packa in oss och hundarna i bilen och åka söderut till Östergötland igen för att hämta henne.

Den känslan. Tillsammans igen. I en egen hundsoffa. Den känslan!
Den känslan. Tillsammans igen. I en egen hundsoffa. Den känslan!

Mamma är bäst!

Så nu har vi med andra ord 3 hundar igen. Vi hämtade Annie i slutet av mars så hon håller på att landa och hitta sig själv och sin plats i livet. Vi var beredda på att hon kanske skulle knyta an väldigt starkt till Erland och inte ta egna beslut utan gömma sig bakom honom, som är den lugna, trygga, omhändertagande typen. Det gör hon inte - det är mamma som gäller! Fösta veckan låg hon tätt intill och sov och höll tassarna runt min arm. Nu tycker hon att det blir för varmt och ligger i sin korg på golvet nedanför istället. 

 

Golv är jätteläskigt!

Hon är otroligt go och tillgiven, och jag är förvånad över att hon inte alls är så rädd som jag hade förväntat mig. Den stora rädslan är underlag - golv. Det får mig att misstänka att fadern har collie i sig. Collie har en tendens att vara golvrädda, de har en annan struktur på tassarna så undelag som andra hundar inte har problem med är såphala för dom. Visserligen så har hon ju bara gått på betonggolv och gräs tidigare så det kan bero på ovana, men jag ser samtidigt att hon faktiskt halkar där de andra knatar på obekymrat. Jag tycker också att det är skitjobbigt när det är halt, så jag har helt klart en viss förståelse. Hon kan ju inte gärna ta på sig broddar...

Men vi kämpar på, hon var med mig på en jätterolig kurs i djurhomeopati i helgen och där var golven asläskiga. Hon satt i mitt knä och darrade i början. Theresia - läraren - hummade ganska omgående: "golvrädsla, hm - Silicea"  När jag tittade på resten av konstitutionen för medlet kändes det som om det stämde jättebra in på Annie, så i morse fick hon silicea - både för golvrädsla och annat som hon har att jobba med - skall bli spännande att se utvecklingen! 
 

Vilt - var har ni varit hela mitt liv?

Det stora "problemet" med Annie är faktiskt inte rädsla för nya situationer som man kunde tro, det är överväldigandet av dofter! Vi bor ju praktiskt taget i skogen, med väldigt mycket mer vilt än människor och doften av alla dessa grannar får henne att gå upp i spinn totalt. Jag har provat att ha henne lös, hon försöker så otroligt mycket att visa att hon kan, men sen kommer en doft och hon drar som en avlöning, hon tappar taget helt då. Koppel på med andra ord. Aktiveringar och spår står regelbundet på schemat så att hon får fylla kropp och själv med annan energi.

Nu är det kantarellsök som gäller för snart är dom här!

Kärt besvär <3

Så visst, det skall erkännas att hon är en del att jobba med. Men jag litar på universum och att det blir som det skall vara, och att man får det man behöver för att utvecklas. Och hon är ju världens goaste så man kan inte annat än att tycka väldigt mycket om henne! 

Visa hela inlägget »

Jag har skrivt ett blogginlägg om mandel i min andra blogg. Vår plötsligt ökande efterfrågan på mandelmjölk och mandelmjöl har fått förödande konsekvenser för miljön. Kunskap kan hjälpa oss göra reko val.

Läs mer här:
 http://asa.tarotguiderna.se/2017/03/23/ar-eko-alltid-reko-nej-tyvarr-inte-nar-det-galler-mandel/

Visa hela inlägget »

Att fylla på livet med ny kunskap och nya insikter är en investering som ständigt ger ränta. Vilken julklapp att få! 

Ge bort ett presentkort till någon du tycker om. Du kan välja en speciell kurs eller en valfri. Det kan också vara en konsultation eller vägledning.

Jag snitsar till så att presentkortet blir personligt med namn på mottagaren.

Hör av dig om du är nyfiken! 

Visa hela inlägget »
Etiketter: presentkort julklapp
Att koka salva är enklare än många tror. Många har efterlyst ett recept på hur man kokar salva så här kommer det! Tjoho!    
 
Börja med att ta fram det du behöver för att göra salvan:
 • En kastrull att använda som vattenbad, jag brukar ha en traktörpanna.
 • En mindre kastrull eller skål att blanda salvan i.
 • Något att vispa med. 
 • En slickepott kan vara bra att ha så att du får ut allt innehåll ur kastrullen när du skall hälla upp salvan.
 • Burkar att hälla den färdiga salvan i och lock till burkarna.
 • Våg och decilitermått.
 • Etiketter
Sen tar du fram alla ingredienser du behöver.
 • Vegetabilisk olja av önskad sort. Jag brukar ofta ta olivolja, den är suverän i sammanhanget.
 • Bivax
 • Eteriska oljor enligt behov och önskemål.
Då så, nu är det dags att börja koka salvan.
 • Koka upp vatten till vattenbadet.
 • Mät upp vegetabilisk olja och häll i den mindre kastrullen.
 • Väg upp önskad mängd bivax och bryt i bitar som du lägger i oljan.
 • Ställ kastrullen i vattenbadet och rör lite tills allt vax har smält.
 • Ta bort kastrullen från värmen och börja röra, rör ordentligt, hela tiden, skrapa ner från kanterna och låt salvan svalna. Är du stressad och vill att allt skall gå fort kan du ställa kastrullen i kallt vatten för att den skall svalna fortare. Men skyll dig själv om den blir ojämn för att vaxet bildar klumpar. Och det är rätt meditativt att stå där och röra. Tänk att du rör ner helande, läkande energi i din salva. För det gör du. 
 • När den har svalnat (ca 50 grader) häller du i de eteriska oljor du vill ha och rör om ordentligt.
 • Nu är det dags att hälla upp salvan i burkarna och här kan du släppa ditt kontemplativa tillstånd och vara mer handlingskraftig. Står du och drömmer och såsar nu hinner salvan stelna och då är det ingen lätt match att hälla den i burkarna. Så marsch pannkaka till burkarna nu! Ta med dig slickepotten och fyll burkarna med den härliga smeten.
 • Lägg locken på glänt, skruva inte åt dem innan salvan har svalnat helt och hållet (nu är vi tillbaka i lugnet igen, just sayin’). Skruvar du på locken när salvan är varm kan det bildas kondens som gör att salvan möglar. Och det vill vi ju inte.
 • Gör istället i ordning fina etiketter att sätta på dina burkar medan den svalnar.

Grattis! Nu har du små burkar fyllda med salva och kärlek att använda på torra händer, läppar, i små bebisrumpor, på torr hud, på hästen, på hundens tassar, dina egna fossebissingar – ja, allt som kan tänkas behöva en dos av salva och kärlek.

Doseringar:
Till (drygt) 1 dl salva behöver du:

 • 25 gram bivax
 • 100 ml vegetabilsik olja. 
 • 15-20 droppar eterisk olja
Det ger en sådär lite lagom hård salva. Vill du ha den lösare minskar du mängden bivax några gram, vill du ha en fastare tar du lite mer bivax. Prova och se vad som passar dig bäst.
 
Vill du att salvan skall bli exakt 1 dl kan du ha följande mått:
 • 20 gram bivax
 • 80 ml vegetabilsik olja+ eteriska oljor.

Burkar
Välj efter behov och ändamål. Som läppsalva eller en behändig burk att alltid ha med sig kanske små burkar på 15 ml passar bäst. Vill du göra större burkar kan du dubbla satsen. 2 dl olja och 50 gram bivax. Blir  perfekt till 4 burkar som rymmer 60 ml. 

Ge bort en burk till någon du tycker om, eller någon som behöver bli glad. För man blir glad när man får en burk omsorgsfullt hemmagjord salva. Jätteglad!
 
Exempel på eteriska oljor att använda:
Lavendel: såklart. Läker, lagar, lugnar allt och alla. Kan alltid läggas till i alla blandningar.
Kamomill: också mycket läkande och lugnande på torr och irriterad hud.
Apelsin/Mandarin: doftar underbart, är hudvårdande och ger en värmande injektion av solen!
Gran/Tall: går in på djupet och värmer upp frusna, stelna leder. Bra vid reumatiska besvär.
Rosmarin: ökar cirkulationen, bra för kalla händer och fötter.
Patchouli: för torr hud med sprickor. Överdosera inte, doften kan bli påträngande.
Myrra: sårläkande, bra för torr och mogen hud. Mycket välgörande för naglar och nagelband.
 

Tips på blandningar till 1 dl salva.
Du kan prova dig fram med doseringen, känner du att du vill ha mer olja kan du hälla i det, men börja med en lägre dos och öka efter hand om behov uppstår. Mycket lättare än tvärtom.

Förkylningssalva
En antiviral salva som motar bort basselusker och hjälper till att rensa upp i bihålor och bröst.
Eucalyptus 10 droppar
Citron 10 droppar
Tall 5 droppar
 
Bebissalva
En mild och lugnande salva för små rumpor som blivit röda eller annat som kan tänkas behöva en extra dos med kärlek.
Lavendel 10 droppar
Kamomill 5 droppar
 
Kalla händer och fötter
En riktig cirkulationsökare som sprider värme ända in i själen.
Rosmarin 15 droppar
Ingefära 5 droppar
Enbär 5 droppar
 
Torr och känslig hud
Ta det försiktigt med patchoulin, den brukar ha en förmåga att vara lättrinnande och det blev plötsligt betydligt mer än man tänkt sig och då tar den över i doften vilket kan ge illamående.
Kamomill 10 droppar
Patchouli 4-5 droppar
Apelsin 10 droppar
 
Mjuka, fina händer
En riktig gudinnesalva, passar även gudar, prinsar och prinsessor. Varning - den här salvan kommer att dofta galet, förförande gott!
Myrra 5 droppar
Mandarin eller Apelsin 5 droppar
Sandelträ eller Cederträ 5 droppar
Ylang Ylang 5 droppar
 
Superläkande sårsalva - S.O.S-salvan
Läker sår, lindrar smärta, gör rent, håller rent, ha på sår, vid slag, stötar, blåmärken, massera in tinningarna vid huvudvärk, stryk på om du bränt dig på brännässlor eller blivit getingstucken - kort sagt: ha den alltid med dig! Passar även till hästar och hundar för allehanda besvär.
Lavendel 10 droppar
Geranium 10 droppar
Tea tree 10 droppar

Ömma, värkande muskler
Smörj/massera in vid träningsvärk, sträckningar,  ledvärk osv. 
Vintergröna 5 droppar
Eucalyptus 10 droppar
Rosmarin 10 droppar
Andra oljor som kan passa här är t.ex. citrongräs, ingefära och svartpeppar.

Tigerbalsam
Hot stuff!
Kamfer 10 droppar
Kajeput 10 droppar
Pepparmint eller japansk mynta 10 droppar
Eucalyptus 10 droppar

Var hittar man nu då allt man behöver?

www.lenalosciale.se www.lenalosciale.se
Hos lenalosciale.se finns  råvaror av jättefin kvalitet som värnar om både människor, djur och natur. Utan att för den skull vara dyrare än på annat håll. Lena har koll och köper in etiska grejor. Där hittar du också burkar,  förpackningar och en jädra massa kunskap.

Hon har också en butik i Stockholm på Birkagatan 19 om man vill titta och fråga och sånt. Varning för att ett stort köpbehov kan uppstå dock, många underbara saker som samsas där med stor vill-ha faktor! ;-) 

Lycka till med din salva. Du kommer att upptäcka vilken helande effekt  som uppstår när man kokat sin salva själv och vet precis vilka råvaror som ingår. Plus all den kärlek du pytsat i. Den finns kvar. Det är healing när den är som bäst!
 
Visa hela inlägget »
Lena Losciale föreläser i Sirishamn. Tack Lena Lönnborn, www.gronagudinnan.se för bild. Lena Losciale föreläser i Sirishamn. Tack Lena Lönnborn, www.gronagudinnan.se för bild.

När jag gick min utbildning till aromaterapeut hade jag  Lena Losciale som lärare. En kvinna med stor kompetens och kunskap, en riktig gudinna som förmedlar sina kunskaper utan krusidull och gulligull. En förebild som idag är en av mina bästa vänner.

Våga prata om det "pinsamma".
Något jag uppskattade mycket i utbildningen var att hon tydligt deklarerade att vi måste vara förebilder och våga prata om det ”pinsamma”, det intima.  Folk kan berätta massvis om sitt knä, sin onda axel, sin snuva, sina eksem osv. och få hjälp, men när man har besvär av mer intim karaktär lider man ofta i tysthet. Underliv och rumpor är en lika självklar del av kroppen som någon annan och när det inte fungerar som det skall kan det göra livet nog så besvärligt!

Jag får en hel del frågor som rör problem med underlivet av olika slag, och jag märker att man ofta tycker att det är rätt befriande när man vågar prata om det och avdramatisera det.
 

Därför är dagens ämne: svamp i underlivet.
Svamp i underlivet kan drabba både män och kvinnor,  kvinnor är oftast mer drabbade eftersom vi har en betydligt mer gynnsam miljö för svampen att växa i än män.

Våra underliv är små delikata dyrbarheter som skall hanteras med omsorg. Gör vi inte det brukar det bli protester från det området ganska omgående. De allra flesta kvinnor haft svamp vid åtminstone något tillfälle i livet. Somliga har ett rent helvete med ständigt återkommande och mycket smärtsamma infektioner.

När någon frågar mig vad man skall göra, brukar mitt första svar bli att de skall börja med att fundera på vad som utlöst svampen. Vad är det som rubbat bakteriebalansen i slemhinnan? Svampen – candida albicans - finns där naturligt, men när balansen rubbas så får den fäste och växer och tar över. Typiska symtom är att det kliar  och svider, man får sköra slemhinnor och har ibland en grynig, vit flytning.

Rent vetenskapligt tvistar man om vad som kan utlösa svamp eller inte, och det finns inga s.k. vetenskapliga bevis för att till exempel tätt åtsittande kläder kan utlösa det. Skit i vetenskapen där säger jag då och lyssna till din kropp. Jag vet att jag får svamp av tighta syntetmaterial eller stringtrosor t.ex. Sen om det inte vetenskapligt går att bevisa att ALLA får det vore det ju som att springa med huvudet före in i väggen att inte lyssna på min kropp när jag vet att den reagerar på ett visst sätt. Vi är alla unika individer.

Exempel på saker som kan utlösa en svampinfektion:

 • Antibiotika
 • P-piller
 • Samlag, ibland är man känslig mot sin partners bakterieflora.
 • Hormonella förändringar, under graviditet eller strax före mens.
 • Rakat underliv.
 • Tvål. Om du visste hur starkt tvål är för huden skulle du blekna. Att använda det på vår känsligaste kroppsdel är direkt osmart.
 • Parfymerade sköljmedel.
 • Täta kläder. Stringtrosor. Trosor i syntetmaterial. Blöta bikinibyxor. Trosskydd.
 • Cykling, spinning osv.
 • Socker. När man bakar bröd brukar man tillsätta lite socker för att degen skall jäsa. Jästsvamparna växer enormt för de älskar socker och blir stora, feta och jättemånga. Candida albicans är en sådan svamp. Just saying.
 • Stress, infektioner, nedsatt immunförsvar.
 • Sexleksaker, man kan vara känslig mot materialet eller glidmedel av olika slag som innehåller onaturliga ämnen.

Saker man kan göra för att förebygga svamp:

 • Tvätta INTE underlivet med tvål. Har du lätt att få torra slemhinnor bör du tvätta underlivet med olivolja för att skydda slemhinnan från att torka ut. Annars räcker det faktiskt att skölja med ljummet vatten. Har du en pågående svampinfektion skippar du intimtvålen även om du använder det i vanliga fall.

  Pst: Har du lätt att få torr hud överlag bör du också smörja in dig med olja innan tvätt för att skydda huden och lösa upp smuts i porerna, tvätta dig med en mild tvål, gärna olivtvål, och sedan återfukta huden igen med ett tunt lager oliv, mandel- cocos- eller sesamolja, kanske varsamt doftsatt med eteriska oljor.
 • Om du måste äta antibiotika, se till att du också äter probiotika för att hjälpa kroppen bibehålla en del av den goda bakteriefloran.
 • Ansa med måtta, håret finns där av en anledning, att skydda och se till att det är en frisk och sund miljö.
 • Prova att byta tvätt- och sköljmedel till ett ”sensitive” utan parfym. Eller ännu hellre - tvätta underkläderna med såpa eller tvättnötter. Vill man ha ett naturligt sköljmedel kan man blanda vatten och ättika med lite eterisk olja av lavendel, 1 del ättika till 3 delar vatten, med tvättnötter behövs inget sköljmedel, kläderna blir mjuka ändå.
 • Använd underkläder av bomull. Skippa stringtrosorna, åtminstone till vardags.
 • Om du har leksaker av intim karaktär, tvätta dem med bakteriedödande rengöring. Eller är det tråkigt nog så att det är materialet som stör dina slemhinnor?
 • Undvik glidmedel med konstiga innehåll och dofter, massageoljor med doft osv. På kroppen kan du använda dem med förtjusning, men de hör inte hemma i underlivet. Olivolja eller sheasmör utan doftsättning tycker Fiffi är toppen istället! Har du torra, sköra slemhinnor bör du använda glidmedel vid samlag för att undvika svamp.
 • Se till att din partner sköter sin intimhygien innan samlag. Sädesvätskan kan också bidra till att man får svamp.
 • Om du äter godis eller livsmedel med mycket socker i, prova att hålla upp och se om det blir en förändring. Kom ihåg att socker är starkt beroendeframkallande och du kommer att ha grymma cravings någon vecka innan ”avgiftningen” är över. Sen känns det bättre. Undvik också livsmedel som innehåller jäst som bröd av olika slag, öl. Kryddor och marinader kan innehålla jäst, du kan också försöka undvika citronsyra som är tillverkat av mögelsvamp.

Saker du kan göra för att behandla om du har svamp:
Regel nummer ett i sammanhanget är: Do not disturb! Tvätta inte överdrivet, ha inte samlag, smeta inte på för mycket grejer i onödan. Kroppen läker ofta sig själv om du ger den chansen att vila, en svampinfektion är inte farlig, om än obehaglig.

Använder du återkommande de receptfria svampdödande medel som finns på apoteket, finns risk för att din kropp utvecklar resistens mot dem och de blir verkningslösa.

Här är lite tips på vad du kan göra för att hjälpa kroppen på traven utan att störa för mycket:

 • Kolloidalt silver, vår kära trotjänare när det gäller virus, bakterier och svamp. Badda och skölj underlivet med silver. Ta gärna invärtes också.
 • Sheasmör. Läker och lagar trasiga slemhinnor utan att störa, skyddar och lindrar. Gärna tillsammans med E-vitaminolja.
 • Klassiska gamla husmorsknepet: filmjölk eller yoghurt. Naturell naturligtvis. Badda eller ha på en tampong. Hjälper till att öka de goda mjölksyrabakterierna som behövs för bakteriebalansen.
 • Det finns en del hårresande tips om att använda Tea-tree, outspätt -  DON’T EVEN THINK ABOUT IT! -  såvida du inte har en uttalad läggning för masochism och självskadebeteende. Inga eteriska oljor skall användas rent, vare sig i underlivet eller andra slemhinnor, och i princip inte på huden heller utom ett fåtal vid enstaka tillfällen. Tea-tree är en olja som är mycket effektiv mot svamp, men du måste alltså späda ut den i en olja som t.ex. oliv,mandel eller sheasmörsolja, eller filmjölk/yoghurt om du skall använda den till underlivet. En droppe räcker gott och väl till 5-10 ml. Du kan också prova att droppa en droppe i trosorna. Less is more, tänk på att alla eteriska oljor är starkt koncentrerade och skall behandlas med respekt utifrån det.
 • Lavendelhydrolat är underbart lindrande, lugnande och läkande på all irriterad hud.
 • Tillhör du dom som har återkommande och smärtsamma problem – sök hjälp! Kolla om det finns en bra homeopat i närheten där du bor. Man kan ha en överväxt av Candida generellt i kroppen, vilket ger en rad besvär, men underlivet är det ställe där symtomen bryter ut och blir mest påtagligt och kännbart. Att bara återkommande symtombehandla gör det hela värre. En homeopat söker reda på orsaken till just din obalans och behandlar därifrån.

Viktig att komma ihåg är att alla är olika. En del har en uppsjö med glidmedel med dofter som smörkola, hallonlakrits, cappucino och blåbärspaj utan att få det minsta besvär av det, medan det för en annan individ räcker med att ha använt ett för starkt sköljmedel eller fel trosor. Återigen - det gäller att lyssna på just din kropp och hur den mår för tillfället. 

Visa hela inlägget »

Lever du tillsammans med djur så kommunicerar du med dem. Naturligtvis genom de kanaler vi vanligtvis använder som kommunikation med röst och kroppsspråk, men också via dina tankar och känslor, om än omedvetet.

Jag tror att de allra flesta som har djur vet att de reagerar på hur vi mår, speciellt om vi är ledsna, oroliga eller mår dåligt på något sätt. Ny forskning visar också att hundar inte bara reagerar på vårt tonfall och röstläge, utan att de även förstår orden vi säger.  

Och ditt djur kommunicerar med dig också, hela tiden. Om du bara släpper taget om förutfattade meningar om hur t.ex. en hund eller katt skall vara och öppnar dina sinnen så kommer du att upptäcka att det finns en medveten kommunikation från ditt djurs sida.

Och ditt djur uppfattar hela tiden dina tankar och känslor, oavsett vilka ord du säger. Här kan det ofta uppstå förvirring eftersom vi kanske säger en sak för att vi har gått på kurs eller sett på tv och lärt oss att det är så man skall säga eller göra, men i själva verket sänder ut en annan känsla eller signal. Jag önskar så innerligt att fler och fler sluta lyssna på "experter" som ser djur som ett generaliserat objekt och börjar lyssna mer på just sitt djur istället. Så mycket enklare vår samvaro skulle bli då. Och jag lovar, ju mer man lär sig om - eller fram för allt av - djuren, ju mer skakar man på huvudet åt våra galna teorier om ledarskap som självändamål och människan som den allsmäktigt härskande rasen. 

Jag är ständigt fascinerad över den klokskap och visdom som dom delar med sig av, och ju mer jag jobbar med att förstå djuren på deras egna villkor, ju mer tvingas jag att steg för steg kliva ifrån det som jag tidigare både studerat och undervisat i. Vi har gått vilse i vårt intellekt och tappat kontakten med vår känsla, kontakten med vårt högre jag, till skillnad från djuren, men tillsammans med dom kan vi återupprätta den kunskapen. 
 

Visa hela inlägget »
Etiketter: djurkommunikation

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln