Mensvärk & PMS

Många kvinnor har problem med mensvärk och PMS. En hel del män har också problem, framförallt med det sistnämnda... ;-)

Inom kinesisk medicin så ställer man diagnos på ett helt annat sätt än att bara konstatera att man har mensvärk, har du stora problem med din menstruation kan det vara en god idé att söka upp någon duktig akupunktör för att få hjälp att återställa balansen istället för att lidande försöka bota symtomen varje månad.

Här ger jag förslag på enkel självhjälp man kan ta till för att göra livet lite lättare.

PMS

Vi börjar med detta delikata dilemma specifikt. Här har jag nämligen en lösning som får både män och kvinnor att gråta av tacksamhet och ett och annat äktenskap räddas.

Ta en pappersnäsduk. Droppa på eterisk olja av geranium och ylang-ylang, en droppe vardera. Andas in några djupa andetag från näsduken och lägg den sedan i bh:n samtidigt som du känner hur hornen växer in igen, draken drar sig tillbaka in i sin håla, lugnet sänker sig och du blir ditt vanliga glada lilla jag igen och mannen kan försiktigt våga sig fram ur källaren eller garderoben.

Upprepa med jämna mellanrum och fyll eventuell på med ny olja under dagen.

Örter

Att dricka te på örter är ofta en underskattad hjälp mot menstruationsrelaterade besvär. Prova följande:

Kamomill - kramplösande och lugnande. Både som te och som våtvarmt omslag på en handduk med en värmedyna/ vetekudde / yllefilt runt.

Salvia - stoppar allt som rinner, jättebra att få hejd på rikliga blödningar. En riktig kvinnoört med mycket power. Namnet salvia kommer från latinets "Salvare" som betyder läka för övrigt.

Smultronblad och hallonblad - har en reglerande verkan på livmodern. Plocka på sommaren, torka och brygg te av, det hjälper!

Daggkåpa - stoppar också allt som rinner för mycket, precis som salvian. Lugnar och lindrar krampen. Bra mot alla former av underlivsbesvär.

Pepparmint - är starkt spasmolytisk, vilket betyder att den är kramplösande på glatt muskulatur (som livmodern består av). Piffar dessutom upp teet så att det smakar lite godare. Örtteer har en tendens att smaka hö som bekant.

Ta en eller flera av ovanstående örter. Drick teet i klunkar, långsamt. På sommaren kan man också göra en vattenflaska med kallt te i, ha gärna lite citron i för smakens skull och sippa på med jämna mellanrum.

Eteriska oljor

I mångt och mycket samma som ovan: Kamomill, salvia, pepparmint samt den alltid så kärleksfullt hjälpande lavendel. Men sen skall du lägga till den fantastiska oljan Geranium! Hormonreglerande och smärtstillande.

Blanda några droppar olja i en äggkopp eller ett snapsglas tillsammans med olivolja och smörj in magen och nedre delen av ryggen med lugna, kärleksfulla rörelser. Lägg en värmedyna eller vetekudde på. Ät lite choklad också.

Akupressur

Du kan ha stor hjälp av akupressur i det här sammanhanget.

Här följer några punkter som är bra,  tryck antingen med ett stadigt tryck på punkten någon minut eller två, eller massera bara på stället där punkten ligger.

Vi börjar på magen. Leta reda på blydbenets övre yttre hörn, där ligger St 30 (mage 30)
Drygt två fingerbredder snett uppåt hittar du Sp 13 (mjälte 13)

Två fingerbredder ner från naveln ligger Ren 6 och strax nedanför den, drygt två fingrar upp från blygdbenets kant ligger Ren 4. Båda dessa ligger på meridianen som går längs kroppens mittlinje.

Utåt höften, mittemellan främre övre kanten på höftbenet och lårbensknölen ligger Gb 29 (gallblåsa 29)

Sedan finns det punkter på ryggen som hjälper. Be någon om hjälp att antingen hitta punkterna eller bara massera området på nedre delen av ryggen som kallas sacrum.

Det finns en sepciell punkt man kan leta reda på: Bl 53 (urinblåsa 53) Den ligger fyra fingrar ut från ryggens mittlinje, strax ovanför rumpan. (Andra sacralkotan). Sedan kan man trycka på de olika punkterna specifikt eller bara massera  i området som visas på bilden. Har man ingen som kan hjälpa en att massera kan man ta två tennisbollar eller liknande och binda i hop i en strumpa och ligga på.

Sen skall vi ner på benet. På insidan av benet, i mitten av benet fyra fingrar övanför fotknölen finns en punkt. När du hittar den kommer du att säga fula ord... Den heter Sp 6 (mjälte 6) och skall inte användas på gravida. (nu har man ju inte mensvärk om man är gravid, men man kan ha smärtsamma sammandragningar.)

En annan punkt som kommer att få dig att muttra ilsket ligger ovanpå foten. Följ benet mellan stortån och den andra tån tills du känner att de går ihop. Där ligger Lv 3 (lever 3) aj...

 

 

Snabböversikt:

 

Örter:

Kamomill, salvia, smultronblad, daggkåpa. pepparmint

 

Eteriska oljor:

PMS: Geranium och ylang-ylang.
Mensvärk: Kamomill, lavendel, salvia, geranium, pepparmint

 

Akupressur:
St 30, Sp13, Ren 6, Ren 5, Gb 29, Sp6, Lv 3

Övrigt:
Choklad och ett glas vin om så behagas!