Huvudvärk

Huvudvärk kan vi alla lida av ibland. Gör vi det ofta bör vi stanna upp och fundera över om vi kan ändra något i vår livsföring. Orsaker kan vara stress, bullriga miljöer, att man slarvat med maten, druckit för lite, dålig luft osv. 

Smärta är alltid en signal från kroppen att något är fel och om vi bara återkommande tar en tablett för att stänga av smärtan är det som att stänga av brandvarnaren för att slippa oljudet. 

Se till att få lugn och ro en stund och har du inte ätit ordentligt så se till att fylla på med ny och fräsch energi från mat och dryck och frisk luft. Ibland kan det vara lite salt som behövs så passa på att äta lite chips med gott samvete. 

Eteriska oljor:

Här är pepparmint svalkande och skön. Pepparmint har en kramplösande effekt på glatt muskulatur. Prova även att andas in den.

En blandning av pepparmint och lavendel (gärna även kamomill om du har) som du blandar i en liten mängd vegetabiltisk olja och masserar in i hårfästet runt hela skallen, på pannan och vid tinningarna med lugna, mjuka, kärleksfulla rörelser är effektfullt. Man kan med fördel använda en liten roller-flaska (typ en sådan det är läppglans i) och ha blandningen färdig att ha med sig vid behov. 
 

Akupressur:

Gb20 (Gallblåsa 20) brukar också kallas för migränpunkten och är en effektiv punkt vid huvudvärk. Du hittar den i skallbasen i bakhuvudet. Bakom nederdelen av öronen känner du två stora knölar. Fortsätt förbi dom så har du två små gropar på vardera sidan, där ligger punkten. Antingen kan du sätta tummarna i punkterna och vila händerna ovanpå huvudet eller så ber du någon annan hjälpa dig att trycka. Tryck med ett fast grepp där trycket riktar sig uppåt, inåt huvudet, som om du skickar energin bakom skelettet,

Bl 2  (Urinblåsa 2) ligger nedanför ögonbrynens början, mot näsbenet och är också verkningsfull vid huvudvärk.

Li4 (Tjocktarm 4) är en av de mest kraftfulla akupunkterna. Den är smärtstillande och lugnande generellt, används ofta vid förlossning t.ex. Det är dessutom en kommandopunkt för huvudet. Du hittar den på handens ovansida, följ pekfingrets ben upp på handen, nästan upp till där det möter tummens ben. Leta med ett tryck tills du känner att det "bränner till"  - då är du hemma! 

 OBS! Denna punkt skall ej användas på gravida.

Snabböversikt

Eteriska oljor:

Pepparmint

Lavendel

 

Akupressur:
Gb 20

Bl 2

Li 4

 

Övrigt:
Ät, drick, frisk luft och vila.