Förkylning och feber

Ibland slår den till - förkylningen. Hos somliga ofta, hos andra mer sällan. Att vara förkyld ibland, någon gång per år eller mer sällan kan faktiskt räknas som ett friskhetstecken! När man blir sjuk och får feber aktiveras kroppens immunförsvar som då attackerar elaka virus och bakterieceller. Följden blir en utrensning av gammalt skräp och elaka patogener som invaderat men nu istället ersätts av nya, fräscha, uppdaterade "soldater" som står redo att mota Olle i grind nästa gång sjukdomsbacillerna knackar på. 

 

Virus och bakterier trivs generellt bäst  i temperaturer mellan 35-37 grader, därför är det ett led i kroppens försvar att höja temperaturen lite, då försvagas motståndarna och är lätta att vinna över. Samtidigt känner man sig ju trött och svag och allmänt eländig - vilket är en signal att vi skall ligga ner och vila så att kroppen kan använda kraften till att bekämpa sjukdomen.

 

I dagens samhälle skall vi inte vara sjuka, vi skall producera och konsumera. Därför har vi tyvärr lärt oss att vi vid alla tecken på smärta och sjukdom snarast skall släcka ner symtomen så att vi kan fortsätta som vanligt. Men med tanke på det som står ovan kanske det inte är så smart att genast ta febernedsättande när vi känner att vi börjar bli dåliga. Det tar ner febern men tar inte bort sjukdomen. Tvärtom så minskar du ju oddsen för immunförsvaret och ökar möjligheterna för bakterierna att föröka sig.

 

Under förutsättning att febern är inom normala gränser och att du är frisk och kry i övrigt är alltså det enda rätta att släcka ner dator och tv och krypa ner under täcket och sova. Inte titta på tv, läsa, surfa (=energin går till huvudet) utan bara sova. Och dricka, massor. Kroppens immunförsvar färdas i lymfan som består av vätska och när vi svettas så transporteras gammalt skräp ut samtidigt som det kyler ner kroppens yta. 

 

Så - var glad att du kan få feber, det betyder att din kropp är frisk och stark nog att ta fighten mot sjudomsalstrande bakterier och att du kommer att vara starkare och stå emot sjukdomen bättre nästa gång.

 

Istället för att ta febernedsättande kan vi hjälpa kroppen på traven i arbetet att bli frisk. 

 

OBS: Dessa råd gäller dig som är i normal kondition och inte lider av någon sjukdom eller svaghet i övrigt. Går inte febern ner inom några dagar bör du söka läkare! Se till att personen med feber är kontaktbar och dricker och kissar - kontakta annars läkare omedelbart.

 

Febermedicin:
Mitt bästa tips vid feber är att dricka te eller saft på fläder. Fläder är nämligen feberbefrämjande - den lägger i turbon så att det verkligen blir fart på processen! Man har dessutom kommit fram till att det finns ämnen i fläder som attackerar virusceller. 

 

Lägg handdukar i sängen, stäng av telefonen och drick massor med klirrande god iskall flädersaft så kommer du att svettas som en gris vilket med andra ord kastar ut sjukdomen.

 

Här kan du läsa ett blogginlägg om fläder jag tidigare skrivit.

 

Du kan också hjälpa till att svalka kroppens yta med svala, fuktiga handdukar. 

Örter

En av de mest antivirala örter som finns är timjan. Under pesten bar doktorerna heltäckande kläder och en näbbliknande mask av skinn som de fyllde med örter. Örternas anitvirala effekt filtrerade luften de andades in och gjorde att läkarna undgick att smittas. Exempel på örter som användes förutom timjan är t.ex salvia, mejram, rosmarin och oregano som också är riktigt tjuriga mot virus och bakterier.

 

Te på citron, några skivor färsk ingefära och lite timjan - färsk eller torkad - och honung hjälper kroppens immunförsvar och lenar och lindrar en öm hals. Inhalera gärna när teet är nybryggt, dvs andas in de varma ångorna.

 

Att använda örter i maten är alltså också ett utmärkt sätt att hålla sig frisk. Och gott också!

 

Vitlök

Behöver väl knappast ens nämnas i sammanhanget? Intag i den form du tycker mest om. 

Eteriska oljor

Här är ett av mina bästa recept vid förkylning. Sjukt effektivt skulle man kunna säga, haha!

 

Gör en synergi (dvs en blandning av eteriska oljor) med lika delar av:

Eucalyptus
Citron
Timjan eller Tall (tall är också oerhört effektivt mot bakterier, såpa är gjord på tall t.ex.)
Lavendel

 

  • Droppa några droppar av synergi eller en droppe av vardera direkt  i en skål av keramik eller glas (oljan smälter plast!).

  • Häll på kokande vatten och böj dig över skålen med huvudet täck av en handduk.

  • Andas in. De första sekunderna kommer att kännas väldigt starka men det lindras snart. Försök att andas in i både näsa och lungor. 

  • Upprepa ev. med mer olja efter en stund. 

 

Undivk inhalering om du har astma. 

 

Detta kommer att rensa ut bihålorna jätteskönt och lindrar halsont och hjälper kroppen med immunförsvaret på ett helt fantastiskt sätt.

 

Fotbad

Ett fotbad med örter och eller eteriska oljor kan vara jätteskönt när man är förkyld. Du kan tillexempel lägga skivor av citron i vattnet. Eller göra te på timjan som du låter svalna och häller i badvattnet. 

 

Eterisk olja av eucalyptus känns garanterat svalkande och uppfriskande. Om du har eterisk olja kan du blanda den med lite honung, salt eller mjölk innan du häller det i badvattnet, då löser den upp sig i vattnet istället för att ligga på ytan.

Akupressur

Här följer några punkter som används för att stimulera immunförsvaret och stärka allmäntillståndet i allmänhet. Håll med ett fast tryck på punkterna någon minut eller två. Du kan också massera vid punkterna en stund.

 

Li 11 Li 11

Li 11 (tjocktarm 11)
Du hittar den genom att böja armen så att det bildas ett veck i armbågen. Tryck vid veckets spets ut mot armbågen.

Tw 5 Tw 5

Tw 5 (trippevärmare 5)
På ovansidan av armen, tre fingerbredder upp från handleden. Mitt på armen mellan senorna.

 

Tw 15 Tw 15

Tw 15 (trippelvärmare 15)
Lägg ena handen kupad över den andra handens axel, tryck med fingrarna några fingerbredder ner från axelns högsta punkt ungefär, tryck där du känner att det gör ont och är ömt.

För att ta ner hetta, feber och linda halsont:

Längst ut på fingrarna, i hörnan på naglarna vid nagelroten börjar och slutar flera meridianer som sträcker sig upp mot hals och huvud och bröstet.
(Si 1, Ht 9, Tw 1, Pc9, Li 1, Lu 11)

 

Genom att trycka och massera på fingrarna vid nagelrotens hörn aktiverar du meridianderna och släpper ut hetta-patogener (dvs. sänker febern) och lindrar halsont (flera av meridianerna passerar halsen, bröstet). 

 

Du kan se en film som demonstrerar hur du skall göra här på acupressure.com

 

 

Ki 6 Ki 6

Halsont: 

Ki 6 (njure 6)

 

Klockan 6 - dvs. rakt under fotknölen på fotens insida. Du känner en liten fördjupning. 

Snabböversikt:

 

Örter:

Fläder, timjan, oregano, salvia,  citron, ingefära, honung

 

Eteriska oljor:

Citron, Eucalyptus, Timjan eller Tall, Lavendel, Lagerblad.

 

Fotbad:
Örter och/eller eteriska oljor som ovan. T.ex citron, eucalyptus, lagerblad.

 

Akupressur:

Immunförsvar:
Li 11, Tw 5, Tw 15

Feber och halsont:
Hörnen på nagelroten på fingrarna. Kläm med andra handens tumme och pekfinger i nagelns hörn..
Si 1, Ht 9, Tw 1, Pc 8, Li 1, Lu 11.


Ki 6 (under inre fotknölen)

 

Övrigt:
Ben & Jerry's - jag rekommenderar "Cookie Dough"