Vetivert

Vetiveria zizanioides

 

Lugn och ro från rötterna i Moder Jord

 

Mentalt:
Kallas för "lugn och ro-oljan" och den gör verkligen skäl för sitt namn. Suverän om man är mycket uppe i huvudet med tankar som fladdrar och far eller om man är allmänt flygig. Den här oljan gör att du landar och jordar dig. Växten är ett tropiskt gräs som bl.a. odlas för de djupväxande rötternas funktion som markbindare under regnperioderna. En droppe på solar-plexus får den nervösa krampen och stressen att släppa taget. Känner man sig flygig brukar jag ta en droppe under vardera fot så landar man med en trygg duns och håller sig på marken.

 

Fysiskt:
Verkar lugnande på stressade och krampande muskler och leder ,den är cirkulationsökande och ökar genomblödningen. Oljan aktiverar de röda blodkropparna vilket ökar syreupptagningen i muskler och bindväv.
Den är verksam på fet hy och acne och kan användas som deodorantämnde (med cypress och citrongräs te.x.). Stimulerar slapp, åldrad, ansatt hud pga sin genomlödningseffekt. Bra mot bristningar efter graviditet t.ex. (gärna tillsammans med underbara mandarin).

Eftersom den är suverän att slå knock-out på kramp och stress är den underbar att använda vid sömnbesvär, gärna med mandarin, frankincense och mejram eller kamomill. Zzzzzzzzzzzz...

I Indien använder man den även som medel mot ohyra på djur och människor och för att hålla mal borta från kläderna, så en droppe i klädskåpet är att rekommendera. Jag har gärna med Vetivert i mina oljor mot insekter och fästingar till både människor, hundar och hästar.

 

Säkerhet: Använd i låga doser vid graviditet pga den starka genomblödningseffekten.