Tea Tree

Melaleuca alternifolia

 

Håller rent

 

Mentalt:
Uppfriskande, renande. Bra om man känner sig "oren" och har kletat in sig i detaljer. Jag använder oljan främst fysiskt.

 

Fysiskt:
En välbekant olja för många då den fått mycket uppmärksamhet och idag även kan registreras som naturmedel. Tea tree har länge använts av aboriginerna för sin starka antibakteriella förmåga för att rena och läka sår.  Den är verksam mot virus, bakterier och svamp - utan att vara toxisk och irriterande för vävnader (vid föreskriven användning naturligtvis). Mot infektioner i andningsvägarna kan den inhaleras, har även en slemlösande verkan. Det största användingsområdet är för att rengöra sår, infekterad hud, insektsbett, bölder etc. Kan användas på vårtor och är bra att göra ren fet och oren hud med, speciellt vid problem med acne.

Ett annat användingsområde är svamp, både fotsvamp och underlivssvamp (inga eteriska oljor rent i slemhinnor!!!). Även bra för urinvägsinfektioner och klåda i ljumskarna.  Avskräckande även för ohyra på växter och djur, samt huvudlöss.

 

Säkerhet: Det har rapporterats om en del allergireaktioner på huden sedan Tea tree oljan blev populär och man kan därför vara vaksam om man är känslig. En del av fallen grundar sig dock i att man använt oljan på fel sätt, outspädd i stora mängder direkt på huden - vilket kan framkalla reaktioner med samtliga eteriska oljor!

I växtens naturliga klimat råder en helt annan luftfukttighet än hos oss, och oljan kan därför verka uttorkande på huden vid längre tids användning.