Niaouli

Melaleuca Quinquenervia Viridiflora (kallas också för MQV)

Diskret mångsysslare

Niaouli kan oförtjänt hamna i skuggan av sin mycket populäre släkting Tea tree. De tillhör samma familj av träd men Niaoulin har en mjukare, blommigare framtoning och betydligt mer angenäm doft än sin kaxiga storebror.

Mentalt:
Kan ha en lindrande effekt vid nervösa spänningar.

Fysiskt:
Här kommer det tunga artilleriet för den här fantastiska oljan! Vi börjar med den antivirala effekten, bra vid förkylningar och virusangrepp både i luftvägarna eller influensa. Använd som ånginhalering eller insmörjning, gärna tillsammans med eucalyptus och tall. Använd även som rumsspray för att förebygga luftburen smitta. Den är slemlösande och hostdämpande. Den är även verksam mot virus i form av herpes, bältros och vårtor.

En ovärderlig hjälp vid underlivsproblem med urinvägsinfektioner, blåskatarr, flytningar och svamp, både som insmörjning på nedre delen av buken och som sköljning eller sittbad. Gärna tillsammans med bergamott och frankincense.

Den har en phytohormonell verkan som stimulerar östrogen och kan skapa balans med spökande hormoner. För huden har den en stärkande och uppstramade effekt och kan användas vid hemmorojder, åderbrock, slapp hud, ödem och svullna ben.

Sen har den också en antiallergen funktion och är en av de bästa oljorna mot pollenallergi, gärna tillsammans med kamomill german och ravensara. Bäst effekt får man om man börjar i god tid innan säsongen börjar med att bära en näsduk/tuss med olja på dagligen.

 Säkerhet: anses som en mycket säker olja. Vid hudirritation kan den blandas ut och mjukas upp med lavendel. Använd låg dos och måttlig frekvens vid graviditet eftersom den är hormonbalanserande. Vid användning till djur brukar denna rekommenderas istället för Tea tree som är tuffare.