Cypress

Cupressus sempervirens

Den evigt gröna

Mentalt:
Sempervirens betyder ”alltid grön” eller ”alltid levande” och har sedan antiken planterats runt kyrkogårdar för att hedra dödsgudarna. Den här oljan hjälper oss att släppa taget om saker vi håller fast vid. Den är en hjälp vid stora och små dödsögonblick i livet, allt från förändringar, flytt, separationer, byte av arbete till den fysiska döden då någon älskad försvinner från oss här i jordelivet. Den är också en hjälp att stå upp för oss själva och ha tillit till vår kraft när vi tvekar inför grupptryck vad andra skall tycka och tänka eller när vi står inför auktoriteter och känner oss små (gärna tillsammans med tall, ett annat högt och stolt träd!).


Fysiskt:
En olja som har en kraftfullt sammandragande effekt. Den drar samman och torkar ut sår och eksem i huden. Bra mot åderbråck i tidigt stadium, en av de bästa oljorna mot hemmorojder. En given ingrediens i en cellulitmassage! Den används ofta i after-shave produkter och som deodorant och kan motverka överdriven svettning.  Bra mot fet hy, fett hår med mjäll. Förmågan att dra ihop och torka ut gör den här oljan oumbärlig som hjälp att få stopp på allt som ”rinner” för mycket. Svett, näsblod, kraftiga menstruationer, diarréer, överdriven urinering, sängvätning. Är också en hjälp vid övergångsbesvär med svettningar och blodvallning.

Säkerhet: Anses som en säker olja, men kan vara svagt hudirriterande på känslig  hud. Det finns en hormoniellt balanserande effekt som man bör ge akt på vid graviditet och använda låga doser.