Eteriska oljor

Här hittar du beskrivningar av ett urval av eteriska oljor. De är underbara hjälpmedel i vardagen i stort och smått för både stora och små. Det finns dock några viktiga kom-ihåg:  att något är naturligt betyder inte att det med automatik helt ofarligt och kan användas i vilka mängder eller former som helst!

  • Den vanligaste missuppfattningen om eteriska oljor är mängden. Oftast använder man alldeles för höga doser! Oljorna är mycket koncentrerade och vissa är ganska starka och effekten kan bli direkt obehaglig vid överdosering. En droppe är dock aldrig någon fara. Börja alltid med låg dos och öka istället för tvärtom.
  • Sätt dig in i oljans effekt. Om du har någon sjukdom, är gravid eller har tänkt använda dem till barn, gamla eller djur är detta särksilt viktigt. Fråga om du är osäker.
  • Använd dem inte rent på huden utan att först ha rådgjort med en aromaterapeut.
  • Oljorna skall icke förtäras i ren form. Vilket i och för sig svårligen låter sig göras med tanke på hur starka de är. Man kan däremot använda dem som smaksättare i matlagning.
  • Ingen olja i slemhinnor! Tänk på att inte klia dig i ögonen om du har olja på fingrarna t.ex.

Låter det läskigt och farligt? Lugn, det är ingen fara! Det enda jag återkommande tjatar om är doseringen. Många tycker att en sån där liten flaska kan ju inte vara mycket att komma med och öser på för kung och fosterland - och det får onekligen konsekvenser. Det är ett koncentrat och det måste man acceptera och respektera. De som ser mig i farten med oljor ser mig tvärtemot vad jag råder andra både ha ren eterisk olja direkt på huden utan att blinka och ibland ösa på med rätt mycket olja. Det handlar om kunskap och erfarenhet, jag smörjer ren mandarin på magen när den är ledsen, men knappast pepparmint i större doser.

Det händer sällan något större dramatiskt vid en enstaka överdosering förutom en känsla av obehag, illamående, huvudvärk eller en brännande känsla om man t.ex haft för många droppar rent i badet eller direkt på huden. Sunt förnuft och låg dosering kommer att ge dig mycket glädje tillsammans med oljorna!

Vill du köpa eteriska oljor?  
Gå till www.lenalosciale.se så får du hjälp. Jag har ingen försäljning utan hänvisar till Lenas fantastiska oljor och utbud.​​​​​​​