Aromaterapi via inandning

Aromalampa 
Ett enkelt och populärt sätt att doftsätta ett rum med hög mysfaktor. Ta en aromalampa och fyll med vatten, häll i några droppar eterisk olja och tänd ett värmeljus under. Doften kommer sakta och diskret att sprida sig i rummet på ett behagligt sätt. Jag har ofta en aromalampa med för dagen passande oljor vid min arbetsplats t.ex.

Säkerhetsråd: Ha alltid vatten i skålen, eterisk olja är brandfarlig. Lämna inte levande ljus utan tillsyn.

 

 


Aromaskål

En snabb och mer kraftfull effekt, oljan sprids i rummet med ångan från kokande vatten.

 

Ta en skål av keramik eller glas (ej plast – den smälter av oljan!), fyll på med kokande vatten och droppa i eterisk olja efter behov och önskemål. 

 

Dosera ca 1-15 droppar beroende på vilken olja du har valt och rummets storlek.

 

Effekten från ångan sitter kvar i rummet i ca 15-20 minuter.

 

Ånginhalering
En underbar hjälp vid förkylning, huvudvärk och besvär med bihålor och luftvägar. 


Du behöver:

  • En skål  av glas  eller keramik
  • En handduk
  • Eterisk olja – eller en färdig blandning av oljor, s.k. synergi.
  • Kokande vatten

Häll 1-4 droppar olja i skålen (det blir en väldigt stark effekt då börja med 1 droppe och öka vid behov!)  Fyll på med kokande vatten och luta dig över skålen med huvudet täckt av en handduk och andas in oljorna. De första andetagen kommer att kännas väldigt starkt men effekten mildras snabbt. Försök att dra in i både näsa och ner i lungor för att jaga bort elaka baciiler.

Upprepa vid behov, gärna flera gånger om dagen. Upprepad inhalering när du börjar känna dig förkyld ont i halsen etc. är mitt absolut bästa recept på att mota bort förkylningar!

 

Säkerhetsråd: Använd inte ånginhalering om du har astma eller krupp. Blunda  när du ånginhalerar- jag använder linser och upplever inga problem.

 

 


Näsduk

Den här metoden är bra när du vill ha effekten av en olja under hela dagen utan att omgivningen blir lika påverkad som vid aromalampa osv. Effekten blir ganska stark så håll låg dosering – oljorna är ofta kraftfullare än man tror!

 

Ta en pappersnäsduk, droppa på någon eller några droppar olja efter behov och önskemål. 
Kupa händerna med näsduken framför näsan och andas in djupt – lugna, djupa andetag. Ta bort näsduken vid utandning så att utandningsluften kan passera.  Upprepa detta tre gånger. Bär sedan näsduken i t.ex bh:n, en bröstficka eller någonstans nära kroppen. Ta upp och inhalera igen vid behov. Du kan också behöva droppa på ny olja mitt på dagen för att förstärka doften.

 

Säkerhetsråd: Undvik att trycka näsduken direkt mot näsan när du andas in, huden där är tunn och känslig och vissa oljor kan vara hudirriterande vid direktkontakt. Återigen – överdosera inte, en droppe räcker långt!