Aromaterapi via huden

Huden är ett av våra största upptagningsorgan. Allt du smörjer in dig med tas upp av huden och transporteras in i kroppen.  Du skall med andra ord inte smörja in dig med något du inte kan tänka dig att äta.

 

Man använder i princip aldrig eteriska oljor rent på huden utan blandar ut dem med en s.k. bärarolja i form av vegetabilisk olja. En del eteriska oljor är mycket starka och kan vara hudirriterande. (I vissa fall använder man enstaka oljor rent i akuta situationer, som t.ex lavendel vid en brännskada).

 

Du behöver inte köpa någon exklusiv massageolja, det räcker att gå ut i köket! Olivolja är en av de allra bästa oljorna för kropps- och hudvård. Inte direkt någon väl dold hemlighet om man tittar på andra kulturer kring Medelhavet som använt olivolja som skönhetsmedel i tusentals år! Eftersom kroppen tar upp det du smörjer in dig med är den lika nyttig utanpå som inuti. Välj en kallpressad, extra virgin. Andra oljor som är sköna att använda är t.ex. mandelolja – den går lite snabbare in i huden än olivolja och ger en sammetskänsla på huden. Jojoba är en underbar, mild och skön olja som dock är ganska dyr. Jag blandar ofta oliv- och mandelolja till mina massageblandningar. Mandelolja kan användas även av nötallergiker eftersom de allergena ämnena är vattenlösliga och alltså inte finns i oljan. Känner du dig ändå orolig kan du använda aprikoskärnolja som har liknande konsistens och egenskaper.

Massageolja

En avlsappnande massage med en egenhändigt doftsatt massageolja är lyx och omsorg på högsta nivå.  Blanda 2-7 droppar eterisk olja med ca 15 ml vegetabilsik olja i en äggkopp , ett snapsglas, en espressomugg eller liknande.  Häll lite olja i handen och låt den värmas lite av kroppsvärmen innan du stryker ut den med långa, lugna rörelser.

Lokal behandling

Om du vill behandla ett specifikt område, t.ex. vid magont, muskelvärk, hudproblem, sträckningar, musarm, hosta osv, kan du blanda 1-7 droppar eterisk olja med 2-5 ml vegetabilisk olja och applicera på det aktuella området. Vid magont, mensvärk är det skönt att lägga en värmedyna eller vetekudde på magen efter appliceringen.

Direkt applicering

Vid akut brännskada, sår, insektsbett osv kan man applicera ren eterisk olja direkt på skadan. Lavendel är en mild och säker olja som lindrar smärta och läker skadad hud. Droppa 1 droppe av oljan direkt på såret eller brännskadan. Eller ta en kompress/papper och blöt med kallt vatten, droppa på någon droppe lavendel och lägg på det skadade stället.

Använd inga oljor rent på huden utan att rådgöra med en aromaterapeut! Alltid en enstaka droppe – aldrig större mängder. Om du är det minsta tveksam över vilken olja som kan användas direkt på huden håll dig till en enda: lavendel.

Kropps- och ansiktsoljor

Många oljor har fantastiska hudvårdande egenskaper och man kan med fördel blanda sin egen kroppsolja eller ansiktsolja. När man använder sig av syntetiska produkter så lägger sig dessa som ett lock ovanpå huden och vi upplever att vi känner oss mjuka och lena. I själva verket skriker huden efter syre och näring innanför. En naturlig produkt med vegetabilisk olja tränger ner i huden och ger den fukt, syre och alla näringsämnen som finns i oljan.  Eftersom den blandar sig med huden tar den lite längre tid att torka men detta blir snabbt en vanesak. Ta små ”duttar” av olja och sprid ut istället för en stor mängd så går den fort in i huden.

Till 30 ml vegetabilisk olja tar du 10-20 droppar eterisk olja.