Aromaterapi i badet

Att använda eteriska oljor i badet ger både en fysisk effekt via huden och en inhaleringseffekt via inandningen. Ett kvällsbad med lugnande oljor kan få den mest sönderstressade kropp att komma till ro!

Olja och vatten löser sig som bekant inte så lätt, därför bör man använda en emulgator som gör att oljan blandas ut med vattnet. Du kan blanda oljan med salt (renande och antiseptiskt) honung (hudvårdande och läkande), fet mjölk (gammalt beprövat skönhetsmedel – mjölksyran gör underverk med huden). Återigen: underskatta inte de små dropparnas effekt, 4-8 droppar räcker för ett badkar, jag lovar!

 Har du ingen emulgering bör du tänka på att oljan ligger ovanpå vattnet och du får oljan direkt på huden när du lägger dig i badet. Det varma vattnet gör dessutom att porerna i huden öppnar sig. Använd i så fall milda oljor och en dos på bara några få droppar.

Om du skulle få eterisk olja på huden och känner att det hettar gör följande:
Smörj in dig med olivolja – rikligt! Detta späder ut den eteriska oljan. För att dämpa den brännande känslan kan du lägga på kalla, blöta handdukar på huden.

Säkerhetsråd: Effekten blir stark – överdosera inte. Använd bara oljor du känner till så att de inte är hudirriterande eller har effekter som passar mindre bra, en uppiggande olja på kvällen t.ex. Är du osäker fråga en aromaterapeut.