Aromaterapi

Musée du Parfum - Grasse, Provence Musée du Parfum - Grasse, Provence

Aromaterapi är namnet på användandet av eteriska oljor i terapeutiskt syfte. Begreppet aromaterapi uppkom 1910 då en fransk kemist vid  namn Jean-Marie Gatefossé  som arbetade i ett laboratorium för parfymtillverkning i Grasse, råkade ut för en olycka och brände sig illa. Enligt sägen så stoppade han ner sin arm i en behållare med lavendelolja vilket bidrog till omedelbar smärtlindring och sårläkning. 

Att en kemist skulle stoppa ner sin skadad arm i ren eterisk olja är dock osannolikt, historien är en sägen. Sanningen var den att ett experiment gick fel och en exposion ledde till att han fick han brinnande substanser över sig. Han sprang ut och rullade sig i gräset för att släcka elden och uppsökte medicinsk vård för sina skador. Men när han rullade sig i gräset kom jordbakterier in i såren och orsakade en inflammation som ledde till kallbrand av den värre sorten, gasgagrän, ett tillstånd av mycket snabb vävnadsdöd som läkekonsten inte rådde på. Och faktum är att även idag är diagnosen för gasgangrän samma som då, amputation å det snaraste eller döden...

Han hade inte så mycket att förlora och provade att skölja sina skador på armar och händer med eterisk olja av lavendel vilket ledde till att han fick stopp på infektionen och vävnaden började läka redan nästa dag. Detta fenomen gjorde att han började forska i eteriska oljor och använde sig av dessa för att hjälpa sårade soldater i första världskriget och begreppet aromaterapi var ett faktum. 

Tidigare studier hade visat att man fick en bredare effekt av en växt – i det här fallet eucalyptusolja – om man använde hela växten istället för att enbart använda det aktiva ämne som hade den antibakteriella effekten, eulyptol eller cineol, isolerat eller syntetiskt framställt. Vår kemist -  Gatefossé, kom fram till samma resultat med en rad olika växter i sin forskning.

Eterisk olja finns naturligt i olika växter, när du skalar en apelsin är det den eteriska oljan som sitter i skalet du känner så starkt doft av t.ex. Oljan har olika funktioner för växterna, att skydda mot virus, bakterier, svamp och parasiter är en viktig egenskap – alla eteriska oljor har dessa egenskaper i mer eller mindre utsträckning. Andra funktioner är kommunikation med andra växter och djur för fortplantning eller beskydd.
 

När vi utvunnit den eteriska oljan ur växten får vi en del av växten i koncentrerad form. Här har du en egenskap som är A och O när du håller på med aromaterapi – KONCENTRERAD FORM! De små dropparna kan vara mycket potenta, några droppar eterisk olja kan motsvara en ganska stor mängd av den ursprungliga växten. Ha respekt för den låga doseringen – less is more!
 

Hur använder man sig av aromaterapi?

Eteriska oljor stöter du på dagligen, när du borstar tänderna är tandkrämen smaksatt med eteriska oljor av pepparmint, tvålar är parfymerade med eteriska oljor (bl.a.), mat, godis, drycker etc. är smaksatta med eteriska oljor. Men för att det skall bli aromaterapi av det hela är man ute en terapeutisk effekt.

Aromaterapi är en form av örtmedicin. Växterna har olika egenskaper och genom att använda den eteriska oljan från växten kan vi ta del av egenskaperna för att uppnå eller bibehålla hälsa och välmående. Oljorna påverkar oss både fysiskt och psykiskt. En vanlig missuppfattning är att dofterna enbart skulle framkalla en känsla – aromaterapi är betydligt mer komplext och spännande än så!
 

Vi kan komma i kontakt med oljorna antingen genom doften, då andas vi in den eteriska oljan som snabbt kommer ut i blodet via lungorna och skickar signaler till olika körtlar och organ i vår kropp. Vi kan också smörja in oss med oljan utblandad i en vegetabilisk olja för att lindra och läka åkommor, t.ex. sår, brännskador, hudirritationer, mensvärk, muskel- och ledvärk, magont, huvudvärk mm.
 

I länkarna till vänster hittar du tips om hur man använder eteriska oljor.

Vill du ha hjälp?
Är du angelägen om att få hjälp ber jag dig boka tid för konsultation.  

Rådgivning/ vägledning
30 min - 400 kr
60 min - 750 kr
Djurkommunikation:
800 kr -  inkl uppföljande telefonsamtal med rådgivning.

Djurhomeopati
Första samtalet med utredning: 1000 kr
Återbesök: 500 kr
inkl. medel

Alla priser är inkl. moms. 

OBS: Jag har tyvärr inte tid och möjlighet att svara på alla mail och samtal där man vill ha tips och råd kring olika problem, utan hänvisar till att boka en tid. 


Vill du köpa eteriska oljor?  Gå till botanyforall.se så får du hjälp. Jag har ingen försäljning utan hänvisar till Lenas fantastiska oljor och utbud.