Det skälls och skrälls mer än vanligt i Stockholm just nu - kennelhosta.

Det går kennelhosta så det står härliga till i Stockholmstrakten just nu och jag får många samtal från mattar och hussar som vill ha hjälp. 

Kennelhosta orsakas av flera olika smittämnen som ger luftvägsproblem, symtomen kan likna människans kikhosta.  Den smittar via direktkontakt men viruset kan också överleva om man delar matskål, tuggar på samma pinne eller leksak osv. 

Viruset muterar hela tiden, så även om haft kennelhosta innebär inte det att man blivit immun mot att smittas igen, samma sak med gäller om man vaccinerat hunden mot kennelhosta, den kan få det ändå, men möjligen lindrigare.

Det främsta symtomet är en riktigt envis, skrällande hosta. Feber kan också förekomma, speciellt i början av sjukdomen så det är bra att hålla koll på sin vovve. 

Hunddagis, rastgårdar och utställningar är bra ställen att undvika om man även vill undvika kennelhosta med andra ord. 

Individens konstitution avgör vem som blir smittad av ett virus

Virusceller Virusceller

Det här med virus är ju lite klurigt. VIssa blir smittade, andra klarar sig, trots att de till synes har samma förutsättningar, går på samma dagis, utsätts för samma smittorisk osv. Här kommer helhetstänket in. Finns det en svaghet i försvaret har viruset lättare att få fäste och få sjukdomen att bryta ut. (VIrusceller är ena riktiga elakingar som kapar friska celler och gör om till virusceller.)

Det man kan göra om man fått kennelhosta är i första läget naturligtvis att hjälpa hunden att bli av med sjukdomen och symtomen, men sedan jobba rehabiliterande för framtiden, även om hunden slutat hosta. Det gör man genom att titta på hela hundens konstitutionm hitta var de svaga punkterna finns och stärka upp den inifrån.

Vad kan jag göra för att hjälpa min vovve?

Eftersom det är virus så hjälper inte antibiotika, veterinärer kan inte göra så mycket annat än att skriva ut hostmedicin - samma som man använder på humansidan för att hjälpa hundarna.  

Jag använder mig av eteriska oljor och homeopatiska medel för att hjälpa hunden klara av sjukdomen.

Eteriska oljor

Eteriska oljor kan vara en stor hjälp i sammanhanget, eftersom dom både är antivirala och jobbar på luftvägarna. 

Jag väljer en eller flera oljor och häller några droppar i en skål av keramik eller glas och sedan häller jag på kokande vatten så att oljorna förångas i rummet och sprids med inandningsluften. Ta det lugnt med antalet droppar, det kan bli ganska stark effekt, låt hunden röra sig bort från ångan eller rummet om den visar att den vill, tvinga inte på den oljorna, de vet själv bäst vad som är lagom.

Du kan också blanda en droppe var i vegetabilisk olja som du sedan häller en knapp tesked av på dina händer och stryker ut i handflatan. Håll fram dina händer mot hunden och låt den lukta. Vill den slicka i sig så får den det, men återigen - tvinga den inte till något! Håll bara fram dina händer och se om hunden vill lukta, ge den tid, den kan undra vad du har för lurt i kikarn. Ryggar den och går därifrån låter du den göra det. 

De oljor jag använder:

Timjan: 
Otroligt antiviral, och verksam mot hosta, förkylning och irritationer i luftvägarna. Bingo. Timjan är stark så håll låg dos! Den förebygger både luftburen smitta och kontaktsmitta. Ha nån droppe eller två i vattnet när du tvättar golvet eller på disktasan, eller i diskvattnet om du diskar vatten- och matskålar. 
Du hittar timjan här:
https://botanyforall.se/produkt/eterisk-olja-timjan-eko-10-ml/

Basilika:
Att prata om slemhosta utan att nämna basilika låter sig inte göras. Problem med luftvägarna överlag är ett av oljans stora verkningsområden. 

Här hittar du basilika:
https://botanyforall.se/produkt/eterisk-olja-basilka-sot-eko/

Rölleka:
Den som har sett en människa eller hund som har kik - eller kennelhosta vet att kramp är något av de första som slår en. Här kommer vår fantastiska rölleka in, en oerhört kraftfull läkeväxt för både kropp och själ som blommar i mångfald omkring oss under sommar och höst. Kramplösande, antiinflammatorisk, lugnande, läkande. 
Här hittar du rölleka:
https://botanyforall.se/produkt/eterisk-olja-rolleka-5-ml/

Niaouli:
Melaleuca quinquenervia - Niaouli är lite av en doldis som tillhör samma släkte som Tea tree och Eucalyptus: Myrtace. Den är mildare och mjukare än sina kusiner, men ändå underbart effektiv. Ett av verkningsområdena för oljan är just kikhosta, men luftvägsproblem i allmänhet.

Man rekommenderar ofta den här oljan istället för Tea tree när det gäller utvärtes behandlingar på hundar t.ex. 

Här hittar du Niaouli: 
https://botanyforall.se/produkt/eterisk-olja-niaouli-eko-10-ml/

Och i samma släkte hittar vi Myrten, älskade myrten. Underbar vid luftvägsproblem, mild och varsam, men ändå jäklarns så effektiv. Den har också en lugnande effekt som är tacksam i det här tillståndet. Så den är också ett alternativ om man råkar ha den hemma. 

Men - Eucalyptus då..? 
Kanske några av er som är pålästa undrar. Den är ju klockren vid hosta och förkylning har man fått lära sig? Finns ju liksom i varenda halstablett?

Ja, det stämmer. Men vid krupp - som det här tillståndet liknar bör man undvika Eucalyptus. Då är Ravensara är bättre alternativ, särskilt om hunden har feber. 
 

Homeopati

Vilket homeopatmedel skall man ha då?
Det beror vilka symtom hunden har och var i sjukdomen den befinner sig någonstans. 


Belladonna om hunden har feber, torr, hackig hosta, känns varm och uppjagad när den hostar, speciellt verksamt i början av sjukdomen. Tar man Belladonna när sjukdomen uppstår kan man mota Olle i grind och slippa resten av eländet.

Drosera om hunden hostar så att den får andnöd, kräks upp slem, hostar så att den får kramp Typiska kikhostesymtom med andra ord.

Antimonium tartaricum ger man en hund som rosslar, hostar  utan att få upp något, och är svag och matt i allmäntillståndet överlag. 

Ge en dos på 5 piller och avvakta, ser du en förändring har medlet effekt, låt det då vara och låt kroppen få jobba ifred. Vid akuta fall kan du upprepa dosen efter ca 20 min tills du ser effekt. Händer inget efter några gånger är det fel medel. 

Homaopatmedel kan du köpa hos t.ex. DCG eller Scanfarma

Allra bäst är att du konsulterar en djurhomeopat så att du får det medel som passar just din hund bäst, då ingår det medel du behöver.
 

Eftervård - rehabilitering

När hunden klarat av sin sjukdom behöver man hjälpa den att bygga upp sitt immunförsvar och styrka så att den inte blir smittad igen. På botanyforall.se hittar du mängder av bra vitalvaror som probiotika, örter, msm osv. Jag föreslår att du frågar Lena eller Angelo om vilket dom rekommenderar för just er situation. 

Om hunden återkommande drabbas av samma typ av sjukdom är det ingen bra idé att upprepa symtombehandling med homeopatmedel, då gör man istället en ordentlig utredning och väljer det medel som jobbar på helheten och återställer den obalans som ger upphov till att sjukdomen får fäste. Då får man en varaktig effekt. 
 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln