God höst på er! 

Ännu ett inlägg om svamp, jag skrev tidigare ett inlägg om svamp i underlivet som kanske inte är så roligt att tampas med, men det här är svamp av en lite trevligare sort, den som det fullkomligt kryllar av i skogen just nu, hurraaaaaaa!

Jag är en höstnörd av stora mått. Luften är klar och frisk, insekterna har tröttnat och lugnat ner sig. Hela naturen skiftar i färger både på träden och på marken. Hela naturen är ett enda stort, generöst dignande smörgåsbord. Alldeles gratis. Kan man känna sig mer rik?!

Det är fullkomligt berusande att vistas i den miljön. Jag har ju förmånen att göra det varje dag, vare sig jag vill eller inte eftersom jag har hundar. Så jag kommer med andra ord hem med svamp varje dag. Lite ont i magen har jag skall erkännas, svamp är vrålgott, men inte alltid det mest lättsmälta kanske.

Men lyckan över att stå med näsan över fluffig mossa och fylla en bajspåse, papperskasse, korg eller vad man nu råkar ha till hands, med ett berg av svart trumpetsvamp och kantareller gör att man gärna står ut med det. Sen är det många runtomkring som blir glada eftersom jag gärna delar med mig av mina skatter. Svamptorken går varm för jämnen, just sayin’.

Skogens guld - i dubbel bemärkelse!

Häromdagen gav jag en vän en burk torkad Karljohan och en burk svart trumpet som skulle med hem till Schweiz där han bor, och fick veta att färsk Karljohan där betingar ett pris på 7-800 kr kilot… Jag har sett att torkad svamp här ligger på ungefär 3 500 kr kilot och funderat över att man kanske skulle betrakta matkällaren som ett kassavalv.

Nåväl! Ut och plocka! Våga lära dig några mer än bara kantareller och trattisar är mitt råd. Visst, gula kantareller är gott, men dom är ganska starka i smaken och i alla fall jag tröttnar ganska snabbt om man äter dom för ofta.

Släng dina gamla dammiga svampböcker som du fick av mormor och skaffa en ny. Pelle Holmberg är alltid ett hett tips när det gäller svampböcker. Det finns en bra app och sida som heter svampguiden också, där kan du få jättemycket tips och råd. Vännen från Schweiz berättade att det finns stationer med svampkunniga uppställda under helgerna, dit kan man gå med sin svamp och få den besiktigad och få veta om den är ätlig eller inte. Cool idé!

Stor svart hund och en stor gul kantarell
Stor svart hund och en stor gul kantarell

Vad gör man med all svamp?

Men sen då. Vad gör man med sina skatter, förutom steker och har på macka då?
Jo sidu bara som dom säger på Åland (det har faktiskt Jonna lärt mig!) det finns massor av kul att hitta på, speciellt om man som jag i princip inte äter kött. Stackars dig säger en del. Jag skrattar hela vägen hem från skogen säger jag.

Att be mig om recept med exakta mått är dock svårt, för att i princip inte säga hopplöst. Jag vet inte alltid vad jag skall laga när jag börjar, det kan ofta bli något helt annat än vad jag först tänkte när jag upptäcker något i kylen som behöver användas, eller blir sugen på en viss smak eller krydda. Mat är energi, det är bara att hänga på i svängarna så blir det bra – oftast i alla fall.

Rydberg

Ett stående inslag på hösten är en moffig Rydberg på svamp. Den här passar bra om man har både köttisar och veggisar som skall äta utan att det är för mycket krångel.
Här är ett recept från Per Morberg för dig som vill ha närmare instruktioner:
https://www.koket.se/per_morberg/varmratter/kott/biff_rydberg_a_la_morberg/

Du kan byta ut oxfilén mot svamp, här har jag gärna blandsvamp så att jag får lite olika smaker och texturer. Karljohan, strävsoppar, kantareller, mandelkremla, rimskivling, blodriska, blek taggis osv. Har du bara en svampsort så hänger du inte läpp över det utan använder den.

Är det både köttisar och veggisar som skall äta kan du ha både svamp och kött. Men många köttisar brukar tacksamt smaska i sig den här rätten även om det bara är svamp, för det är ju så hiiimla gott!
Sen lägger du upp det, antingen i olika skålar, eller på ett fat där varje ingrediens ligger i en rand för sig. Sen får man ta det man vill ha och blanda på sin egen tallrik.

Servera med en äggula och gärna senapskräm eller lite dijonsenap på toppen. Lite persilja på toppen sitter också fint. Nä förresten, du MÅSTE göra senapskrämen till, den är så gryyymt god! Mums!

Kantarellbiffar

Här är ett bra recept på biffar gjorda på kantareller – eller tja, vilken svamp du nu råkar ha tillgång till. Du kan ju faktiskt köpa champinjoner eller annan svamp i affären också om du nu råkar vara så konstig att du inte tycker om att vara i skogen.

Jag har utgått från ett liknande recept och gjort supersmarriga vegoköttbullar tidigare, här lägger man till svamp och gör biffar av hela härligheten. 
https://tuvessonskan.se/2016/08/25/kantarellbiffar-med-potatisgratang-och-graddsas/
 

Black & White x 2

Vi hade middagsbesök. Grabbarna fick nån slags black & white med lammfile och fläskfilé, bea och rödvinssås med tryffel. Till det rosmarinrostad potatis och haricots verts.

Men jag som inte gillar kött fick en jackpot. Jag hade blomkålssvamp och svart trumpet som jag stekte frasig och serverade i en stor driva istället för kött på min tallrik. Halleluja-moment, check!

Att hitta en blomkålssvamp är verkligen lycka på riktigt. Den har en god och lite tuggig konsistens, en delikat smak av skog som är mild och inte alls genomträngande. Och dom är stora! Det blir möe gött av den. Den är lätt att känna igen när man väl sett en, den kan inte förväxlas med någon annan svamp som är giftig. Man hittar den vid foten av tallar och gamla tallstubbar. Det köriga kan vara att rensa den, jag bryter den i mindre bitar och lägger i diskhon med kallt vatten och sköljer rent barr och mossa. Det är helt klart värt besväret. Jag tycker nästan att trattisar är jobbigare för dom är ju så himla små, och så många. 

Man brukar rekommendera att fritera den, men jag tycker att det är allra godast att bara steka den rätt hårt i smör, salt och peppar så att den blir lite frasig och sen ersätter jag köttet med den istället. Yummy! 

Risotto from heaven - och trädgården.

Men – häromdagen gjorde jag en rätt som jag fortfarande är helt knäckt över. Fy i hällvätä så gött det var rent ut sagt. Ni vet så där att det nästan svartnar för ögonen och man ser stjärnor.

Det här blev en sån där rätt som jag beskrev ovan, att jag egentligen skulle göra något från början, men det bidde något helt annat. Vilken tur!

Det gäller ju att ta vara på och skörda det sista i trädgården nu och jag kom på att jag har massvis med både tomater och salvia utanför köksfönstret. Och skogen knökefull av svamp som sagt.

Börja med att göra en risotto. Det står på paketet hur man gör. Den skall med kärlek och omsorg smekas ihop till en underbar, krämig röra. På slutet rörde jag ner en rejäl näve cocktailtomater i halvor så att de fick mjukna och ge smak. Jag rev ner citronskal. Sen i med parmesan och sist toppade jag det hela med smörbrynt salvia.

VEEEET ni hur galet gott det är med smörbrynt salvia?!  Ta en näve salviablad (jag har massor i mitt trädgårdsland – lycka!) och lägg ner i smör som börjat brynas. Salviabladen skall bli frasiga, smöret lagom brynt. På med lite havssalt och lägg på toppen av risotton. 

Till det serverade jag färsk Karljohansvamp i skivor, smörstekta till lagom stuns med lite frasighet, lätt kyssta av vitlök.

Helt obeskrivligt gott. Blir tårögd bara av att tänka på det. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln