Fästingar är poppis...

I varje fall i min inkorg!

Varje år får jag mängder med meddelanden där man vill ha tips på olika sätt man kan använda för att slippa de otäcka små krypen både på sig själv och sina husdjur.  Förutom nervgifter då, och dess mindre positiva påverkan på både djur och natur. Det finns ju goda anledningar till att varianten med nervgift inte används på humansidan om man säger så.

Jag kan med en gång säga att det finns inget sätt som är 100%, vare sig man använder sig av läkemedelsvarianterna eller en naturlig metod. En och annan fästing hittar man ändå.
 

Citrongräs - Cymbopogon citratus Citrongräs - Cymbopogon citratus

Vi börjar med eteriska oljor, eftersom jag får mycket frågor om det.
Jag tycker att man skall ta det lite lugnt med att smacka på sina djur eteriska oljor utan att ha kunskap om effekterna som kan uppstå. Ofta tenderar man att överdosera rätt rejält och djuren har ju ett betydligt känsligare luktsinne än vi människor och det kan bli direkt plågsamt. Den olja man oftast använder är citrongräs, som har en avskräckande effekt på alla små kryp och flygfän, men det är också den oljan man använder i fy-sprayer som hindrar hundar att bita på saker eller i skällhalsband. Inte så schysst att smörja in hela hunden i stora mängder av det kanske. Så ta det lite lugnt när du doserar. Oljorna är starkt koncentrerade och 1 droppe kan motsvara flera kilo växt, så det räcker med bara några få droppar. Jag lovar.
 

Här är ett recept på fästingmedel för hundar - och människor.

  •  50 ml gel, ta en aloe vera gel eller gör en gel själv med vatten eller hydrolat och xantangummi. Ta ca 1 tsk xantangummi till 1 dl vätska, prova dig fram till önskad konsistens. Det är inte rocket science.
  •  Ca 10 ml äppelcidervinäger (en knapp matsked)
Eteriska oljor:
  • 5 droppar cederträ
  • 4 droppar citrongräs, geranium eller lavendel
  • 1 droppe mejram eller patchouli
Ca 50 ml vatten eller hydrolat att fylla på med till lagom konsistens


Blanda i de eteriska oljorna i vinägern och rör sedan ihop det i gelen.
Fyll sen på med vatten eller hydrolat tills du har en konsistens som känns bra.
Du kan också göra den så tunn att du kan använda den som spray om du har mindre gele.
Har du ingen gel kan du blanda ut de eteriska oljorna med vinäger direkt i vatten som en spray. Gelen gör att blandningen fixerar sig bättre och stannar kvar i pälsen eller på huden, men är inget måste om det kniper.

Vinäger?
Varför jag har i vinäger är för att man behöver något som blandar ut de eteriska oljorna. De löser sig inte i vatten, men har man en skvätt vinäger blandar de sig i vätskan istället för att ligga på ytan. Vinäger gör också miljön ogästvänlig för fästingar. För dig om ställer ut din hund kan det vara bra att tänka på att vinäger kan bleka pälsen. Har du inte vinäger i får du skaka flaskan ordentligt varje gång innan du använder sprayen.

Spraya sen i dina händer och stryk ut i hundens päls så fördelar du sprayen jämnt. Om du sprayar direkt på hunden är risken stor att du har en hund som förskräckt flyr nästa gång du tar fram sprayflaskan.  Just sayin.

Upprepa dagligen eller varannan dag.
 

Med vegetabilisk olja

Du kan göra en fästingolja genom att blanda de eteriska oljorna ovan i 100 ml vegetabilsik olja istället. Fördelen är att oljan stannar kvar betydligt längre och fixerar doften på huden. Det är också så fiffigt att de små fästingrackarna inte får fäste lika lätt på en oljig hud. Haha, pilutta er!

Nackdelen då? Det blir ju onekligen lite kladdigt, det tar en liten stund för vegetabilsika oljor att tränga in och tas upp av huden (till skillnad från petrokemiska som lägger sig utanpå huden och täpper till - och skapar känslan av att man känner sig torr och len direkt...) Men varför skall vi alltid ha så himla bråttom å andra sidan?

Vi människor blir mjuka och lena, eftersom de vegetabilska oljorna har en skyddande, närande och fuktgivande verkan på huden. Har du däremot hund är en oljig hundpäls ingen hit. När jag använder oljor tar jag  lite, lite olja i handen och stryker ut mellan händerna så att de precis bara är lätt fuktade med oljan, sen stryker jag genom hundens päls. 

Till katterna då?

Inga eteriska oljor till katter! De saknar enzym för att bryta ner ämnen i dem, och då blir följden att levern skadas. Inte bra. Låt bli det med andra ord.

Men det är inget att hänga läpp över. Till katter kan man istället använda hydrolater. Hydrolater är vattnet som blir kvar när man utvunnit eterisk olja ur en växt, och de är milda och ofarliga men med fantastiska terapeutiska egenskaper. Jag ÄLSKAR hydrolater!

Blanda hydrolat av lavendel, geranium och cypress i lika delar. Och samma sak där. Tänk inte ens tanken att spraya direkt på din katt. Då talar vi onda ögat på riktigt. Ta blandningen i dina händer och stryk in i pälsen med den kärlek och respekt som anstår våra små pälsbeklädda gudomligheter.

Du kan naturligtvis göra den här som en gel också om du blandar ut den med aloe vera gele eller har xantangummi i, och den funkar såklart lika bra på människor och hundar också.

En morgon vid stallet kände jag mig iakttagen. Det visade sig att jag hade rätt...
En morgon vid stallet kände jag mig iakttagen. Det visade sig att jag hade rätt...

Andra metoder

B-vitamin

Jag använder ett preparat som heter Fixodida till mina vovvar. Det är ett naturligt medel, ett kosttillskott gjort på torv som är helt ofarligt, det som är grejen är att det innehåller mycket B-vitamin, och just tillskott av B-vitamin har visat sig ha en fjärmande effekt på fästingar. Du kan med andra ord också bara välja att tillsätta extra B-vitamin i maten.
 

MSM

För oss som har flera djur märker man rätt snart att vissa är fästingmagneter och andra inte. Trots att de lever ihop, äter samma mat och går precis samma promenader kan den ena ha massor av fästingar och den andra i princip inga alls.

Är man en sån där som fästingar älskar kan det bero på svavelbrist i kroppen, och man har upptäckt att de djur - och människor, som får tillskott av MSM plötsligt slutar vara fästingarnas favorit, utan tvärtom i princip inte får några fästingar alls längre. MSM is the shit med andra ord! Googla om du är nyfiken på varför man behöver det. Både två- och fyrbenta.

Tänk bara på att man kan få en utrensningseffekt när man börjar ta MSM, så börja med lite och öka gradvis dosen så lilla magen hinner vänja sig.

Avkok på örter och vinäger

En gammal klassiker. Brukar betyda att det fungerar med andra ord.

  • Koka upp 1 liter vatten.
  •  Häll i några rejäla matskedar örter: timjan, rosmarin, lavendel, oregano, mejram. Ta en - eller alla! 
  •  Låt dra i minst en timme och sila sen av vätskan.
  • Häll i 2 msk äppelcidervinäger eller citronsaft.
  • Det blir mer drag om du låter en vitlöksklyfta eller två hänga med när du kokar upp vattnet.

Förvarar du den i kylen håller den i veckor.
Följ samma procedur som ovan med sprayvarianterna.

Bärnstenshalsband

Har inte provat själv, men dom som använder det på sin hundar är nöjda. Eftersom jag är en sån där könstig prick som är väldigt känslig för energier skulle jag ha lite koll på om mitt djur verkar reagera. Jag själv kan reagera starkt på vissa kristaller ibland. Bärnsten brukar jag dock gilla! En sten för andra och tredje chakrat som stärker jaget och är bra på att hålla energitjuvar borta t.ex. Och det kan man väl minst sagt kalla fästingar för!

Var hittar man alla coola grejor nånstans?

Sen kommer ofta frågan: säljer du det här, kan du göra en sån däringa spray till mig? Och mitt svar blir: NÄÄ! Det får du göra själv!

Jag har konstaterat att det tar för mycket tid och pill för mig, och att jag i så fall måste ta så pass mycket betalt för grejerna för att det skall vara en lönsamhet att det inte är nån idé. Det blir billigare om man gör det själv, bara att göra en ny laddning när det tar slut om man har grejorna hemma.

Eteriska oljor, hydrolater, xantangum, örter och MSM av hög kvalitet hittar du hos Lena Losciale på Botany For All: botanyforall.se

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln