Test och utvärdering av huskurer mot förkylning in vivo - check!

En sak som faktiskt var bra med att åka på en sån där jädrans långdragen dunderförkylning var att jag nu verkligen hade tillfälle att rent empiriskt prova och utvärdera några av de huskurer och metoder som jag och andra delar med oss av.

De symtom jag hade och ville lindra var feber, snuva, bihåleinflammation och framförallt en jääääkligt jobbig hosta som höll en vaken i princip dygnet runt. Den var klart värst. Inte tycka om, till och med hata lite grann.
 

Jag provade följande:

De saker jag provade var följande:

Jag är välförsedd med Kan Jang eftersom min syster jobbar på Örtmedicinska Institutet där dom tillverkas. Ett stående inslag som intogs morgon och kväll.

Jag har både flytande Kan Jang för lindring av akuta symtom och tabletter med andographis som är mycket stärkande för immunförsvaret. (Tack kära syster ;-) )

 

Te med örter och citron
Jag gjorde te på citron, ingefära, honung, timjan och oregano och basilika. Basilika är en klockren ört vid hosta, slemlösande och kramplösande, likaså timjan, som tillsammans med oregano är galet antivirala och går hårt åt de illasinnade patogenerna. 
 

Ånginhalering med eteriska oljor
Inhalering är ett grymt bra partytrick när man är förkyld. Det knockar till ordentligt och rensar upp i snorträsket och blåser rent i luftvägarna. Mina barn och deras kompisar lärde sig detta och det stod rader av snoriga tonåringar hemma och sa bedjande: "Åsa, jag har ont i halsen, hjälp, jag behöver dina oljor!"

Hur gör man då? Jo, man tar en skål i glas eller keramik, en ganska stor handduk, kokande vatten och några väl valda eteriska oljor. Häll oljorna i skålen, häll på kokande vatten och lägg handduken över huvudet och böj dig över skålen och ta så djupa andetag du bara kan.

När du har provat det här en gång kommer du att nicka ivrigt och instämmande med att det räcker väldigt bra med 2-3 droppar och du kommer aldrig att argumentera om att eteriska oljor är annat än superstarka grejer. No way. Det här bränner till rejält och bara de tuffaste pallar att sitta kvar de första 10-15 sekunderna utan att glänta lite på handduken.

http://www.elvegard.se/aromaterapi/anv%C3%A4ndingsomr%C3%A5den/via-inandning-4073203
 

Vilka oljor skall man ta då? En kanonblandning är eucalyptus - även kallat "the fever tree" på hemmaplan, välj gärna radiata som är lite snällare men ändå effektiv, citron för immunförsvaret, en droppe backtimjan och sen lavendel som rosen på tårtan. Det här blir starkt men dundrar in som en piketstyrka i full mundering.

Orkar du inte köpa de här oljorna hittar du Oleum Basileum vid hyllan för hälsotillskott och annat kollijox i affären, eller på apoteket. Ta några droppar av den på samma sätt som ovan.

(Obs: om du har astma bör du undvika den här övningen, då räcker det med att hälla oljorna i skålen och  låta dem förångas i rummet och andas in dem lite mer försynt den vägen)

I mitt fall var nu klockan halv 4 på morgonen. Jag har bara sovit korta stunder och hade en desperat önskan om att få slippa hosta, jag hade grym träningsvärk i mage och rygg vid det här laget, och jag ville inget hellre än att få komma till ro och sova ostört några timmar. Visst eucalyptusgänget ovan är en piketstyrka, men jag var så trött att jag kände att det var lite för mycket att ta hand om just då.

Så jag valde en enda olja. Myrten. Några droppar i en skål och inhalering under katternas nattliga övervakande. That’s it.
 

Och hur var resultaten?

Kan Jang: jodå, det ger en viss lindring av de akuta symtomen, och hjälper immunförsvaret att rusta för krig. Men hostan var betydligt envisare i mitt fall.

Teet var varmt och gott och lindrade i bröstet. Slutade jag hosta? Nope. Ingen större förändring annat än en stunds värmande tröst och tillfällig lindring.

Inhalering med euclayptus/oleum: hjälper, helt klart, men är starkt och tar lite av energin för att skapa läkning, så inte att rekommendera när man är helt slut och bara vill sova. Det fanns liksom ingenting att ta av.

And the winner is... *trumvirvel*
MYRTEN!
Älskade, underbara myrten, älskade jag dig inte förbehållslöst innan så vann du mitt hjärta totalt nu.

En mild, säker olja att inhalera, lägger sig som varm bomull kring bröst och luftvägar. Rensar kärleksfullt, mjukt och försiktigt upp i näsan – och, bäst av allt i sammanhanget, den är rogivande. Äntligen kunde jag lulla tillbaka till sängen och lättat somna och sova lugnt och fint som en prinsessa ända tills Kalle vaknade och var lika lycklig över att det är ännu en ny dag som han är varje morgon.
Jag skall skriva ett alldeles eget fint inlägg om denna ljuvliga olja.

Det bör tas i beaktning när man läser och begrundar detta att det här resultaten inte behöver vara allmängiltiga. För just mig, och just den sjukdom och symtom jag hade då var detta det som var bäst för mig. För en annan person hade resultatet kunnat bli olika. Sanningen är att det finns inte en metod som alltid funkar, för alla. Vi är alla olika och det är ju en jäkla tur!

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln