Ibland växer svamp där man inte vill, i underlivet till exempel. Tips på hur man undviker och behandlar. 

Lena Losciale föreläser i Sirishamn. Tack Lena Lönnborn, www.gronagudinnan.se för bild. Lena Losciale föreläser i Sirishamn. Tack Lena Lönnborn, www.gronagudinnan.se för bild.

När jag gick min utbildning till aromaterapeut hade jag  Lena Losciale som lärare. En kvinna med stor kompetens och kunskap, en riktig gudinna som förmedlar sina kunskaper utan krusidull och gulligull. En förebild som idag är en av mina bästa vänner.

Våga prata om det "pinsamma".
Något jag uppskattade mycket i utbildningen var att hon tydligt deklarerade att vi måste vara förebilder och våga prata om det ”pinsamma”, det intima.  Folk kan berätta massvis om sitt knä, sin onda axel, sin snuva, sina eksem osv. och få hjälp, men när man har besvär av mer intim karaktär lider man ofta i tysthet. Underliv och rumpor är en lika självklar del av kroppen som någon annan och när det inte fungerar som det skall kan det göra livet nog så besvärligt!

Jag får en hel del frågor som rör problem med underlivet av olika slag, och jag märker att man ofta tycker att det är rätt befriande när man vågar prata om det och avdramatisera det.
 

Därför är dagens ämne: svamp i underlivet.
Svamp i underlivet kan drabba både män och kvinnor,  kvinnor är oftast mer drabbade eftersom vi har en betydligt mer gynnsam miljö för svampen att växa i än män.

Våra underliv är små delikata dyrbarheter som skall hanteras med omsorg. Gör vi inte det brukar det bli protester från det området ganska omgående. De allra flesta kvinnor haft svamp vid åtminstone något tillfälle i livet. Somliga har ett rent helvete med ständigt återkommande och mycket smärtsamma infektioner.

När någon frågar mig vad man skall göra, brukar mitt första svar bli att de skall börja med att fundera på vad som utlöst svampen. Vad är det som rubbat bakteriebalansen i slemhinnan? Svampen – candida albicans - finns där naturligt, men när balansen rubbas så får den fäste och växer och tar över. Typiska symtom är att det kliar  och svider, man får sköra slemhinnor och har ibland en grynig, vit flytning.

Rent vetenskapligt tvistar man om vad som kan utlösa svamp eller inte, och det finns inga s.k. vetenskapliga bevis för att till exempel tätt åtsittande kläder kan utlösa det. Skit i vetenskapen där säger jag då och lyssna till din kropp. Jag vet att jag får svamp av tighta syntetmaterial eller stringtrosor t.ex. Sen om det inte vetenskapligt går att bevisa att ALLA får det vore det ju som att springa med huvudet före in i väggen att inte lyssna på min kropp när jag vet att den reagerar på ett visst sätt. Vi är alla unika individer.

Exempel på saker som kan utlösa en svampinfektion:

 • Antibiotika
 • P-piller
 • Samlag, ibland är man känslig mot sin partners bakterieflora.
 • Hormonella förändringar, under graviditet eller strax före mens.
 • Rakat underliv.
 • Tvål. Om du visste hur starkt tvål är för huden skulle du blekna. Att använda det på vår känsligaste kroppsdel är direkt osmart.
 • Parfymerade sköljmedel.
 • Täta kläder. Stringtrosor. Trosor i syntetmaterial. Blöta bikinibyxor. Trosskydd.
 • Cykling, spinning osv.
 • Socker. När man bakar bröd brukar man tillsätta lite socker för att degen skall jäsa. Jästsvamparna växer enormt för de älskar socker och blir stora, feta och jättemånga. Candida albicans är en sådan svamp. Just saying.
 • Stress, infektioner, nedsatt immunförsvar.
 • Sexleksaker, man kan vara känslig mot materialet eller glidmedel av olika slag som innehåller onaturliga ämnen.

Saker man kan göra för att förebygga svamp:

 • Tvätta INTE underlivet med tvål. Har du lätt att få torra slemhinnor bör du tvätta underlivet med olivolja för att skydda slemhinnan från att torka ut. Annars räcker det faktiskt att skölja med ljummet vatten. Har du en pågående svampinfektion skippar du intimtvålen även om du använder det i vanliga fall.

  Pst: Har du lätt att få torr hud överlag bör du också smörja in dig med olja innan tvätt för att skydda huden och lösa upp smuts i porerna, tvätta dig med en mild tvål, gärna olivtvål, och sedan återfukta huden igen med ett tunt lager oliv, mandel- cocos- eller sesamolja, kanske varsamt doftsatt med eteriska oljor.
 • Om du måste äta antibiotika, se till att du också äter probiotika för att hjälpa kroppen bibehålla en del av den goda bakteriefloran.
 • Ansa med måtta, håret finns där av en anledning, att skydda och se till att det är en frisk och sund miljö.
 • Prova att byta tvätt- och sköljmedel till ett ”sensitive” utan parfym. Eller ännu hellre - tvätta underkläderna med såpa eller tvättnötter. Vill man ha ett naturligt sköljmedel kan man blanda vatten och ättika med lite eterisk olja av lavendel, 1 del ättika till 3 delar vatten, med tvättnötter behövs inget sköljmedel, kläderna blir mjuka ändå.
 • Använd underkläder av bomull. Skippa stringtrosorna, åtminstone till vardags.
 • Om du har leksaker av intim karaktär, tvätta dem med bakteriedödande rengöring. Eller är det tråkigt nog så att det är materialet som stör dina slemhinnor?
 • Undvik glidmedel med konstiga innehåll och dofter, massageoljor med doft osv. På kroppen kan du använda dem med förtjusning, men de hör inte hemma i underlivet. Olivolja eller sheasmör utan doftsättning tycker Fiffi är toppen istället! Har du torra, sköra slemhinnor bör du använda glidmedel vid samlag för att undvika svamp.
 • Se till att din partner sköter sin intimhygien innan samlag. Sädesvätskan kan också bidra till att man får svamp.
 • Om du äter godis eller livsmedel med mycket socker i, prova att hålla upp och se om det blir en förändring. Kom ihåg att socker är starkt beroendeframkallande och du kommer att ha grymma cravings någon vecka innan ”avgiftningen” är över. Sen känns det bättre. Undvik också livsmedel som innehåller jäst som bröd av olika slag, öl. Kryddor och marinader kan innehålla jäst, du kan också försöka undvika citronsyra som är tillverkat av mögelsvamp.

Saker du kan göra för att behandla om du har svamp:
Regel nummer ett i sammanhanget är: Do not disturb! Tvätta inte överdrivet, ha inte samlag, smeta inte på för mycket grejer i onödan. Kroppen läker ofta sig själv om du ger den chansen att vila, en svampinfektion är inte farlig, om än obehaglig.

Använder du återkommande de receptfria svampdödande medel som finns på apoteket, finns risk för att din kropp utvecklar resistens mot dem och de blir verkningslösa.

Här är lite tips på vad du kan göra för att hjälpa kroppen på traven utan att störa för mycket:

 • Kolloidalt silver, vår kära trotjänare när det gäller virus, bakterier och svamp. Badda och skölj underlivet med silver. Ta gärna invärtes också.
 • Sheasmör. Läker och lagar trasiga slemhinnor utan att störa, skyddar och lindrar. Gärna tillsammans med E-vitaminolja.
 • Klassiska gamla husmorsknepet: filmjölk eller yoghurt. Naturell naturligtvis. Badda eller ha på en tampong. Hjälper till att öka de goda mjölksyrabakterierna som behövs för bakteriebalansen.
 • Det finns en del hårresande tips om att använda Tea-tree, outspätt -  DON’T EVEN THINK ABOUT IT! -  såvida du inte har en uttalad läggning för masochism och självskadebeteende. Inga eteriska oljor skall användas rent, vare sig i underlivet eller andra slemhinnor, och i princip inte på huden heller utom ett fåtal vid enstaka tillfällen. Tea-tree är en olja som är mycket effektiv mot svamp, men du måste alltså späda ut den i en olja som t.ex. oliv,mandel eller sheasmörsolja, eller filmjölk/yoghurt om du skall använda den till underlivet. En droppe räcker gott och väl till 5-10 ml. Du kan också prova att droppa en droppe i trosorna. Less is more, tänk på att alla eteriska oljor är starkt koncentrerade och skall behandlas med respekt utifrån det.
 • Lavendelhydrolat är underbart lindrande, lugnande och läkande på all irriterad hud.
 • Tillhör du dom som har återkommande och smärtsamma problem – sök hjälp! Kolla om det finns en bra homeopat i närheten där du bor. Man kan ha en överväxt av Candida generellt i kroppen, vilket ger en rad besvär, men underlivet är det ställe där symtomen bryter ut och blir mest påtagligt och kännbart. Att bara återkommande symtombehandla gör det hela värre. En homeopat söker reda på orsaken till just din obalans och behandlar därifrån.

Viktig att komma ihåg är att alla är olika. En del har en uppsjö med glidmedel med dofter som smörkola, hallonlakrits, cappucino och blåbärspaj utan att få det minsta besvär av det, medan det för en annan individ räcker med att ha använt ett för starkt sköljmedel eller fel trosor. Återigen - det gäller att lyssna på just din kropp och hur den mår för tillfället. 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln