Tomtar på loftet!

Härom morgonen såg jag att Buse fått en trollfläta i manen och blev jätteglad! Vadå, trollflätor? Jo, en trollfläta är en ofta förbluffande fin fläta i manen på hästen som plötsligt bara finns där utan att någon varit i stallet. Den har nästan alltid en ordentlig knut nedtill för att inte gå upp. Enligt gammal folktro så är det tomtar och småfolk som gör flätor på hästar som de tycker om och de skall bringa lycka och beskydd åt hästen så man skall inte ta bort dem.

Den första flätan jag såg var häromveckan, den var jättefin! Men vi var precis på väg till granngården som hade veterinären där och han skulle ta en titt på min gentleman också, så jag tog bort flätan av bara farten när jag borstade honom, så att han inte skulle se slarvig ut eller nåt. Sen ångrade jag mig när jag kom på att tomten kanske skulle ta illa upp för att jag förstört flätan. Jag bad om ursäkt och sa att jag gärna ville att Buse skulle få en ny fläta och så ställde jag dit en kopp kaffe och en pepparkaka på morgonen när jag gav hästarna frukost. Och några dagar senare hade han en ny, fin fläta som jag låtit sitta kvar.

Somliga säger att det blir så på en del hästar när de rullar sig och så kan det ju naturligtvis också vara. Fast är inte det lite tråkigt? Tanken på att det är småfolk i stallet som ser till hästarna om natten är värmande. Och en del flätor är riktiga konstverk. Livet är så magiskt som man tillåter det att vara! :-)

 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln