Morgonens mysiga, värmande massageolja blev en hit som uppskattades av både hästar och människor

Raggarn "flemar" för att det luktar gott! :-D Raggarn "flemar" för att det luktar gott! :-D

Igår var Buse (världens bästa häst för den som inte visste) hos veterinär/kiropraktor som rättade till en låsning i korsryggen på honom. Efter en behandling kan man ha ömma muskler och träningsvärk så jag gjorde en ny, mysig massageolja åt honom i mores, och den luktade sååååå gott! Han älskade den också. Jag låter alltid honom lukta på oljan, dels för att tala om vad som kommer, vad jag håller på med och för att se om han tycker att det är ok.

De andra hästarna gillade också doften som fanns kvar på mina händer efter att ha blandat oljan strax innan. De stack ut huvudet ur boxarna och luktade ivrigt på mina händer och ”flemade” när jag kom och sa god morgon.

Jag börjar med en vegetabilisk olja som bärarolja - ha som regel att aldrig använda rena eteriska oljor på vare sig djur eller människor om du inte fått specifika instruktioner om vilken olja du kan använda och i vilket sammanhang. Djur är mycket känsliga, inte minst hästar, det är lätt att missta sig på att de är tuffa och starka på grund av att de är så stora men de är fantastiska energivarelser, så behandla den egenskapen med stor respekt.

I en 100 ml flaska hade jag sedan ca 2 droppar av varje olja. De jag valde var:

Gran - värmande för trötta muskler, bra om man har ont i leder, ökar cirkulationen, bra vid reumatiska besvär t.ex.

Mejram - kramplösande, får spända muskler att släppa taget, även lugnande på sinnet.

Ingefära - suverän muskelolja för trötta, spända, frusna, ömma muskler och träningsvärk, speciellt nu när vintern kommer! Värmande, smärtlindrande, cirkulationsökande.

Vintergröna - doften man blir lätt beroende av, den luktar Jenka-tuggummi. Eller liniment om man så vill eftersom det är i det sammanhanget man oftast använder oljan. Används med försiktighet då den är mycket giftig att förtära i större mängd. Samma sak som med björkoljan som innehåller samma ämne som förutom att vara giftigt också är mycket verksamt som smärtstillande och antiinflammatoriskt, därav att det är en given ingrediens i liniment. Men en droppe räcker långt som vanligt och är ingen fara. 

Bergamott - är egentligen ingen muskelolja, men den är en injektion av solsken och glädje och det kan behövas idag när den första snön regnar ner och man står och är lite öm och stel i kroppen i en hage med lera och snömodd. Bergamotten är fantastiskt upplyftande och kärleksfullt på humöret. En älsklingsolja!

Buse stod och nosade länge och njutningsfullt och ville till och med slicka i sig oljan från mina händer. Jag stryker in oljan tunt, tunt på de ställen som behövs. Ingen hård massage behövs utan stryk in med lugna, djupa, kärleksfulla händer som lyssnar på vad mottagarens kropp säger. 

Den här oljan är precis lika mysigt värmande och avslappnande på människor kanske skall tilläggas!  ;-)

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln