Hur man skämmer bort sin hund samtidigt som man hjälper den i värmen ;-)

Så har vi då äntligen väder som vi brukar betala massor av pengar för att kunna statusuppdatera om gällandes temperaturer på land och vatten. Alldeles gratis, här hemma! Underbart för en del, värre för andra. Våra hundar kan må ganska dåligt av värmen. I länder där man är mer van vid sådana här temperaturer vet man att kroppen utsätts för stora påfrestningar när solen står som högst och man drar ner rullgardinen och vilar. Det är ju inte alltid vi kan göra det några timmar mitt på dagen, men vi kan defintivt se till att våra hundar får göra det!

Lite tips på hur man hanterar värmen som hundägare:

  • Gå ut med hundarna på morgonen och på kvällen när det är svalare. Det räcker med en kort kiss mitt på dagen.
  • Om du ens tänker tanken på att jogga eller cykla med din hund mitt på dagen, tänk om, speciellt om det är varm asfalt som hunden skall springa på. 
  • Lämna hund i bil är väl närmast överflödigt att kommentera? Men du vet väl att om du ser en hund - eller ett barn med för den delen - har rätt att krossa rutan i väntan på att polis kommer, eftersom djuret eller barnet utsätt för livsfara inne i bilen. (https://www.facebook.com/polisen/photos/a.449422448452582.103675.211491712245658/697015043693320/?type=1&theater)
  • Ha gärna en blöt handduk som du kan kyla ner din hund med om den blir  för varm. Hundar kan få både värmeslag och hjärtsvikt i värmen och en stor, blöt handduk kan rädda liv. Det finns också kylvästar med samma funktion att köpa. Det ser ut som ett vanligt hundtäcke, men du blöter ner det med vatten så håller det hunden sval.
  • När jag jobbade på djursjukhus gick telefonerna lika varma som dagarna var med hundägare som var oroliga över att deras hundar inte åt. Hundar äter oftast inte så mycket när det är varmt, det är helt normalt och inget att oroa sig för. De gör inte av med så mycket energi heller. Det viktiga är att se till att de har tillgång till vatten. 


Hundglass! 
Här kommer några uppskattade party-trick som din vovve kommer att älska: hundglass! Du kan göra det hur enkelt eller avancerat du vill, bara det är kallt och svalkar din vovve samtidigt som den får aktiveras utan att det frestar på kroppen. 

Enklast:

  • Frysta (råa) märgben (om din hund tål det, vissa blir dåliga i magen av fettet i märgen, ta då ur den och servera i mindre portioner åt gången). Du kan återanvända tomma märgben och fylla med något gott som kattmat/hundmat på burk, leverpastej, mjukost, köttfärs osv. och stoppa in i frysen. 
  • En del hundar gillar vattenmelon, skär i skivor och  lägg i frysen, dina egna avnjuter du med fördel med lime och kanske lite flingsalt med chili - hunden äter dem utan tillbehör. Det är svalkande och de får i sig vätska. Du kan också ta andra frukter som banan, apelsin t.ex. om din hund gillar det. 
  • Gör en busenkel Frozen Yoghurt! Mina hundar har en helig ritual: när husse gör i ordning sin frukostfil får även hundarna varsin liten skål. De sitter på rad och väntar, en av katterna har också rättat sig i ledet och väntar på sin Verum hälsofil med blåbär eller jordgubb varje morgon. Jag satte in skålarna i frysen och tog fram på eftermiddagen. Mycket uppskattat! (För dig som skyr sockret som ofta finns i mer eller mindre mängd i den smaksatta filen kan du ta vanlig a-fil och blanda i bär).
  • På tal om uppskattat - men ändå enkelt: jag gjorde en svag buljong (ja, ja - tycker man att det är för salt och onyttigt kan man ta vanligt vatten istället...) och sen öppnade jag en burk kattmat och la i skålar och hällde på buljong så att det blev en slags soppa. In i frysen - sen har du hundglass som får Ben & Jerry's att blekna! Mums!
Vill man göra det mer avancerat kan man varva olika lager med buljong och gocka, som köttfärs, kyckling, lever, kycklinghjärtan osv. Börja med buljong och någon ingrediens, in i frysen nån timme eller  tills det är så fast att du kan fortsätta med nästa lager. Om man orkar. Det är trots allt 30 grader varmt även för oss... ;-)

 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln