Kloka ord från en liten svala i stallet

Till vår stora förtjusning har svalorna byggt ett bo ovanför en box i stallet. De hämtar lera från hagen och svischar in ovanför huvudet så att man nästan får ducka ibland, hästarna är helt oberörda och står lugnt kvar och äter medan de kommer seglande i full fart igenom deras boxar.

Häromdagen stod jag och mockade då en svala kom och satte sig på gallret i boxen mittemot och tittade på mig. Jag stannade upp i mockningen och sa till honom att vi var jätteglada över att de ville bo i vårt stall eftersom det dels är så trevligt att ha dem där och framförallt för att de tar hand om flugorna som är en plåga för hästarna.

Han svarade: vi djur brukar alltid hjälpa varandra och samarbeta när vi kan, det är bara ni människor som inte gör det och är delaktiga i det arbetet. Om ni också hittade tillbaka till det samspelet skulle världen se annorlunda ut. 

- Det är sant, svarade jag. Men flugorna då, dom hjälper ni ju inte direkt? Ingår inte dom i samarbetet?

- Jo, det gör dom. Vi är alla delaktiga med olika uppgifter och ändamål. En del av flugornas ändamål är att bli mat åt större djur, som fåglar till exempel. Hela naturen bygger på att större djur äter mindre djur, och genom att bli mat har man uppfyllt en viktig del av hela samarbetet. Fågeln som åt upp flugan kan i sin tur bli mat åt ett annat djur som har viktiga uppgifter för oss alla och för att naturens balans skall kunna bibehållas. 

- Ibland kan det ju tyckas grymt att behöva bli mat åt ett annat djur tycker jag. Jag äter själv väldigt sällan kött av den anledningen. 

- Återigen, ni männiksor är inte delaktiga i samarbetet och den energimässiga samhörigheten som finns mellan andra djur. Ni var det en gång i tiden, jagade på samma villkor, hedrade och tackade de djur som blev ert byte och på så sätt bidrog i samspelet att er art kunde fortleva och utvecklas. Men det är annorlunda nu. Ni har tappat kontakten med oss andra. 

- Finns det något ni vill ha så att ni trivs här i stallet, är det något vi kan göra för er?

- Nej tack, det räcker med flugorna, svarade han glatt och flög ut igen.

Etiketter: djurprat, svalor

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln