Oregano - en mångsidig mästare

Blommande oregano i Fjällskäfte Blommande oregano i Fjällskäfte

Just nu är det ganska mycket prat om Oregano, och det gör mig väldigt glad för det är en underbar växt med många egenskaper! Oreganon (Origanum vulgare)  kallas också för Kungsmynta även om det inte är någon mynta, utan en släktning till mejram, basilika, timjan och andra örter med skarp doft.

Den växer i princip som ogräs om man planterar den, så gör det för sjutton gubbar!

Jaha, då vad är det då som är så speciellt med oregano då? Jo, bland annat så innehåller den stora mängder av ämnet karvakol som angriper viruset som orsakar vinterkräksjuka! Oregano är riktigt tjurig mot virus, svamp och bakterier. En av de självskriva örterna i läkarnas pestskråpor, läderstrutar fyllda med örter som desinficerade inandningsluften och hindrade läkarna från att bli smittade av pesten när den härjade. Utomlands använder man oregano och timjan i skurvattnet på sanatorium.

Så tvätta badrummet med eterisk olja av oregano i tvättvattnet eller på trasan/svampen. Jag brukar blanda ihop en sprayflaska med bl.a. oregano och liknande växter och spraya alla ytor inkl mina händer när det går magsjuka.

Den är också bra även vid förkylningar då  den förutom sin antivrala effekt  hindrar bakterier från att få fäste i luftvägarna. Kramplösande och slemlösande, alltså bra som inandning vid hosta.

På tal om kramplösande. Vet ni varför man använder oregano på allt man kommer åt i Grekland och Italien? Den är en riktig anti-pruttört! Den mer korrekta benämningen är carminativ, dvs. väderdrivande. Den hindrar uppkomsten av gaser och motverkar flatulens lite finare uttryckt. Mejram är nära syskon med oregano och har samma effekt, och mejram har man som bekant i ärtsoppa. Nu vet ni varför!

Oreganon har matsmältningsbefrämjande egenskaper överlag, och kan användas mot förstoppning. Blanda någon droppe eterisk olja av oregano med lite olivolja i ett snapsglas och massera mjukt och snällt magen medsols - tjocktarmens riktning - i lugna, lugna, mjuka rörelser.

En effekt som jag till glad förvåning upptäckte är att den är avskräckande på flugor! Jag bor vid en stor gård och stora gårdar har stora gödselstackar och stora gödselstackar drar till sig monumentala mängder flugor.

Lätt panik uppstår hos en Stockholmare som just flyttat till landet och inser att man plötsligt är sambo med några hundra flugor. Men vad gör en aromaterapeut? Dyker ner i sina bokluntor och ut på nätet och googlar och finner att just oregano - som lyckligtvis finns på tomten - och rölleka håller flugor borta. Det tog ungefär två sekunder innan jag var ute i trädgården med saxen i högsta hugg och skördade våra gröna små räddare. Och - det hjälpte! Lycka! Hästar lider också svårt av flugor så jag skulle prova om jag hade häst. (nu har jag ju ingen egen häst,  ännu ialla fall!)

Man skall dock vara vaksam på att både rölleka och oregano kan vara ganska starka och hudirriterande. Många kan reagera på växtsaften i rölleka och eterisk olja av oregano använder man bara punktvis på små hudpartier som en dum finne eller kliande myggbett eller något liknande. Man blandar alltså helst inte oregano i en olja för helkroppsmassage, även om den är kramplösande. Välj mejram istället. Undvik oljan vid graviditet, örten kan användas som vanligt i mat.

Det finns en egenskap hos oregano som kan vara bra att känna till. Den är ett anti-afrodisaka! Den håller alltså inte bara flugor på avstånd utan även Eros. Så om du skall laga en romantisk middag kanske du skall hoppa över oreganon i maten just den gången! ;-)

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln