Frankincense - en gudagåva!

Frankincense Tree (Source: Wikimedia Commons) Frankincense Tree (Source: Wikimedia Commons)

En olja som jag har oerhört svårt att klara livet och vardagen utan är Frankincense - eller Olibanum som den kallas på svenska. Det var en av de gåvor som de tre vise männen hade med till Jesusbarnet. Frankincense är ett harts från trädet Boswellia carterii som bla används som rökelse som eldas i kyrkor runt om i världen och det har använts både i religiösa och medicinska sammanhang i flera tusen år (helt klart 2014 år i alla fall... ;-)

Vi börjar med magin på det fysiska planet. En anledning till att olibanum är en av de första oljorna jag använder på morgonen är dess cellförnyande effekt. En ansiktsolja utan olibanum är som raggmunk utan lingonsylt! Den hjälper alltså celler att nybildas - anti-age! Den är oerhört bra på att läka sår och skadad hud och har antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper och verkar sammandragande. Den gör underverk på allt från operationssår som skall läka och gamla fula ärr till trött och glåmig hud. I ansiktsoljor kombinerar jag den gärna med bla. rosmarin som har en cirkulationsökande effekt och öppnar upp kappilärerna, fräsch som en nyponros!

Vid inhalation är den bra mot luftvägsinfektioner, kombinera gärna med bergamott och eucalyptus globulus eller den mildare eucalyptus radiata till barn och känsliga. Urinvägsinfektion kan också motas bort med olibanum och bergamott, både som inhalering och som insmorning blandat med en bärarolja på nedre delen av buken. Kombinera med massor av c-vitamin, gärna tranbärsjucie, persiljevatten etc.

Men sen har vi de magiska effekterna på det mentala planet. Råd nummer ett (som vanligt) Don't overdo it! Stora doser av den här oljan och du blir drogad! Likheter finns mellan ämnena i olibanum och de som ger cannabis dess effekt. Men lagom doserad är den en fantastisk meditationsolja. Den hjälper dig att se saker i ett större perspektiv, den här oljan binder ihop dåtid, nutid och framtid i sin ständigt förnyande cykel. En måste-ha olja i sammanhang där man skall våga släppa taget om saker som måste dö, allt ifrån relationer, ovanor, saker och platser till människor och djur som är på väg till andra sidan. Då använder jag cypress för att våga släppa, underbara, kärleksfulla eucalyptus staigeriana för att skänka tröst och ge ljus i tunneln och olibanum för att koppla ihop sinnet med det större medvetandet och insikten om att livet inte försvinner, utan bara transformeras.

När hjärnan går på högvarv och pladdrar och tjattrar - antingen på dig själv eller på någon i din omgivning så är blandningen olibanum och mandarin nästan komiskt effektiv. Några andetag så är det som om batterierna sakta mattas av, snart kommer en djup, nöjd suck och en meditativ stillhet sänker sig. Ett måste ha vid sömnbesvär med andra ord. Då brukar jag vässa artilleriet med mejram som är den stora kramplösaren. Natti-natti!

En blandning som jag använder själv vid yoga och som mina yoga-instruerande vänner anammat på sina lektioner är kombon olibanum och eucalyptus (globuls eller radiata). Båda är träd, alla träd - jordens lungor -  påverkar andningen. Olibanum skänker lugn, motar bort stress och press och hjälper dig att  nå ett meditativt tillstånd, eucalyptus öppnar upp andning och renar kropp och sinne. Magiskt!

Jaha, och var hittar jag detta underverk i eterisk form då?
Som vanligt blir mitt svar: Lena Losciale på Botany for all,  botanyforall.se 
Lena är enligt mig och många andra den absolut skarpaste på eteriska oljor och botanisk hudvård i vårt avlånga land och säljer kärleksfullt och noggrant utvalda produkter av hög kvalitet och hon besitter en enorm kunskap. 

PST! Jag säljer inga produkter, men får många, många mail och frågor om oljor och produkter av olika slag. Ett tips är att vända sig till den som säljer produkterna, då får du svar som gäller specifikt för just det du köper och har tänkt använda det till.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln