Tips för hundägare inför nyårsfirandet

Wilma, Ozzy, Totte och Frank :-) Wilma, Ozzy, Totte och Frank :-)

Morgonens promenad med hundar och katter kändes nästan overklig! (Katterna följer alltid med på promenaderna :-) Nyårsafton, här strosar vi fridfullt omfamnade av skogens gröna, trygga famn i tystnaden. Fast det är inte alls tyst i skogen - om man lyssnar. Det piper, kivttrar, knäpper, knakar, susar och brusar som en hel symfoni. Plötsligt hör jag något välbekant tjutande långt bort, en häxpipa? Totte stannar också och lyssnar. Där kom det igen... Hahaha, nej, det var bara tuppen borta  i Kvarntorp som gol! Hans matte och husse kommer och äter middag med oss ikväll. Vi strosar vidare på vår promenad och njuter av den magiska känslan bland träd som stolt tronat i flera hundra år.

Själv har jag ju inte tronat här mer än ett halvår ganska precis. De övriga 47 åren har tillbringats i Stockholm och det är i den kontrasten overklighetskänslan infinner sig. Stockholm är allt annat än fridfullt denna dag. Det har smällts i nån vecka redan, idag smäller det i princip oavbrutet för att stadigt öka till ett fullkomligt absurt cresendo runt 12 och sedan sakta avta under några veckor. Jag tillhör dem som tycker att fyrverkerier är ett vackert och mäktigt skådespel - under ordnade former. Jag har mycket svårt att se det mäktiga i att berusade män i finkläder skjuter vilt omkring sig med sprängämnen i bostadsområden. Och alla som träffat en riktigt skotträdd hund, eller annat djur också för den delen kan inte riktigt dela glädjen med okontrollerade  fyrverkerier fullt ut.

Snälla ni som skjuter raketer: gör det runt 12-slaget. Och snälla, snälla, snälla: plocka upp efter er. Nyårsdagen är hemsk. Flaskor, förpackningar och utbrända pjäser och bomber överallt, oftast där normalt sett barnen leker, ta med er det hem igen eller till närmsta papperskorg. Puss på er som visar den hänsynen till oss andra! :-x

För dig som har en rädd hund: Jag lider med er, både ägare och djur för det är ett helvete som är svårt att förstå för den som inte upplevt det. Hat du en riktigt skotträdd hund har du säkert provat det mesta och tillbringar numera nyårsaftnar långt bort från städer och dess firande med lugnande medel i bredskap om det trots allt skulle braka lös någonstans, alternativt i badrummet under ett berg av kuddar och täcken.

För dig som har turen att ha en hund som inte är rädd bör du ändå tänka på följande:

  • Släpp inte hunden lös på nyårsafton, du vet aldrig när, var och hur det smäller och din hund kan plötsligt reagera med panik och fly. Det finns frekvenser i vissa skott som ligger högre än vad vi kan uppfatta med vår hörsel, men som kan vara smärtsamt starka för hunden. Det är därför många hundar som inte reagerar på gevärsskott kan reagera på fyrverkerier t.ex. (Häxpipor är enligt min erfarnehet bland de värsta för hundarna). Även om den kanske springer hem så är ju du inte hemma och kommer det en ny smäll kan den fly hemifrån. Så - koppel på!
  • Lämna inte hunden ensam om du bor där det smäller mycket. Den kanske är lugn och inte reagerar just för att du är med den. Det finns hundar som aldrig reagerat på smällare som man har hittat död i hjärtattack när man kommer in från nyårsfirandet. Hemskt men sant.
  • Ömka den inte om den är rädd, då bekräftar du rädslan utan var som vanligt. Om det smäller, försök att inte titta på den för att se om den är rädd, den kommer nämligen att titta på dig för att se om du reagerade, så fortsätt med det du gjorde som om inget hänt så signalerar du att det inte är farligt.
  • Beröring frigör kroppens må-bra hormoner som också aktiverar lugn- och rosystemet i kroppen, parasympaticus. Klappa och gosa med din hund på ett mjukt och lugnt sätt. Mellan ögonen och mitt uppe på huvudet finns aku-punkter som är lugnande för hunden. Smek och massera, mjuuuukt, luuuuugnt och försiktigt. Bröstet och bogen brukar också vara lugnande.
  • Ta sista kvällsrundan så tidigt som möjligt, helst innan klockan åtta, gärna ännu tidigare. Dom klarar sig, jag lovar. Gå hellre upp tidigt nästa morgon och rasta den sen när det är lugnt (innan det börjar smälla igen).
  • Blir dom rädda brukar Bach's Rescue Remedy vara en bra hjälp. 5 droppar på tungan varje kvart tills hunden lugnar sig, sedan någon gång i timmen tills chocken släppt. Valeriana kan hjälpa också, den flytande brukar verka lite snabbare (jag använder Bioforce). Det smakar ganska beskt och starkt så kör "2-köttbullar-tricket". Tryck i den första med medicinen och direkt in med nästa utan medicin. Katter däremot ÄLSKAR Valeriana. Om du är stressad för att din hund är stressad bör du också ta en slurk. Dosering: Stor hund: 1/1 människodos. Mellanstor hund: 1/2 människodos. Liten hund: 1/4 människodos. RescueRemedy finns i hälsokosten (eller på nätet) och Valeriana brukar man även kunna hitta i vanliga livsmedelsbutiker.
  • Har din hund blivit skotträdd är det dags att börja träna redan i januari för att ha en någorlunda prognos till nästa år. Rädsla är starkt kopplat till överlevnad och tar därför tid att jobba med. Det finns inga quick-fix för skotträdsla utan det är tid, kärlek och tålamod som kan hjälpa. Ta kontakt med en hundpsykolog för att få hjälp med träningen.

Jag önskar er alla en härlig nyårsafton, var rädda om er själva och varandra och kliv med kärleksfulla steg in i ett magiskt 2014!

Kram på er <3

 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln