Granatäppleurkärningstips

Granatäpple är ju helt galet gott, och galet nyttigt. Nu skall jag inte tråka ut dig med massa fakta om hur nyttigt det är. Bara lite... Vi tar det där med antioxidanter som granatäpple är proppat med. Varför är det så  bra då kan man fråga sig? Vi gör en liten jämförelse: ta en avocado och dela mitt itu, ta bort kärnan och låt den ligga framme en stund. Urk... det vackra gröna fruktköttet har blivit mörkt och fläckigt och fult. Men - om man häller citron på så håller det sig fräscht, citronen fungerar som en antioxidant som gör att fruktköttet inte "rostar" när syret kommer i kontakt med det. 

 

På samma sätt fungerar antioxidanter i och på vår kropp. Behöver jag nämna att jag gärna har granatäppelolja i min ansiktsolja t.ex?

 

Då kan vi med andra ord vara överens om att det både är bra för hälsa och skönhet att moffa i sig av de röda, syrliga kärnorna. Enda problemet är att komma åt dem utan att både man själv och köket ser ut som en splattermovie. Alla som provat att kärna ur granatäpple vet att det är inget man gör i bästa gå-borts-klänningen.

 

Men jag har hittat ett jättebra knep som jag delar vidare:

  • Ta en skål med kallt vatten.
  • Skär granatäpplet mitt itu.
  • Håll en halva under vattnet och vräng ut skalet.
  • Kärnorna ramlar ner på botten, det vita beska som sitter runt flyter upp till ytan.
  • Sen är det bara att ta fram en sil och hälla upp kärnorna i.
  • Lätt som en plätt!

 

Nåt smarrigt man kan göra med dem:

Blanda en god sallad med ruccola - eller enbart ruccola om man hellre vill.

Varför inte skiva en avocado på om man vill ha den matig?

Skär en ganska tjock skiva getost, ringla på lite honung och lägga gärna på lite rosmarin (också mycket antioxidant!) och grilla sedan  i ugnen på hög värme (250 eller grill).

Under tiden låter du salladen förgyllas med en riktigt god olivolja.

Lägg getosten på salladsbädden när den fått lite färg (passa noga så att den inte smälter ut och blir geggamoja, visserligen god geggamoja men ändå...)

Strö över granatäppelkärnorna över alltihopa. 

Jädrans va gött!

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln