Höstguld - rostade kastanjer

Ok, jag har ingen aning om vilket näringsvärde rostade kastanjer må ha för kroppen, men för själen gör dom underverk!

 

De finns att köpa nu på hösten. Man kan visst plocka själv också under förutsättning att man vet vilken färg blommorna på trädet hade. Så vi köper med andra ord.

 

Glad i hågen går vi hem och skär ett kryss i toppen på de små underverken så att de inte skall explodera av värmen, det blir så dramatiskt och jobbigt då... Själv skär jag mig i princip alltid på fingrarna (mindre bra trick för en massör, men man får offra sig lite ibland) så var försiktig! Jag har alltid undrat om det inte finns nån fiffig liten kastanje-kryssare att köpa. Nån som vet?

 

Sen har du flera alternativ men jag tycker att om har möjlighet ska välja det första och bästa: grillen! Tänd grillen och låt det bli bra glöd. Lägg kastanjerna på ett folieark, vänd på dem ibland så att de inte blir brända. Om du vill kolla om de är klara kan man ta en provsticka och känna efter, de skall vara mjuka inuti. Alternativ två är att rosta dem på en saltbädd i ugnen ca 200-225 grader. I båda fallen tar det ca 20-30 minuter innan de är klara. Prova dig fram, tiden beror lite på värmen och hur färska kastanjerna är. Passa så att de inte står för länge och blir hårda.

 

Det här är inte plockmat, det är pillmat. Pilla ur dem ur skalen och ät med rört smör och salt. En sann hedonist dricker rödvin till. Sist vi rostade kastanjer var Jonna här och hade med sig Diemersfontein Coffee Pinotage (nr 6315). Ett rödvin med smak av rostat kaffe och choklad, sjuuukt gott till de varma nötiga kastanjerna med smör som smälter ovanpå!

 

Hösten är rätt bra ändå!

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln