Tips på höstmys som stärker immunförsvaret

Och plötsligt blev det höst. Skolorna börjar, arbetsplatserna vaknar till ur sin slummer och befolkas igen. Fleecetröja och regnjacka kommer fram ur garderoben – inklusive gummistövlarna.

 

Sen finns det ju en annan sak som alltid inträffar så här års: höstförkylningarna. Alla möts igen och immunförsvaret har liksom legat av sig i hängmattan och kan ha en tendens att få en överdos av alla nya, spännande varianter som kommer med hem från dagis, skola och alla nya människor.

 

Alltså gör vi klokt i att hjälpa vårt immunförsvar på traven nu när det är högtryck. Och som vanligt när det är en aromaterapeut i farten så behandlar vi inifrån och ut – vi bygger upp kroppens eget försvar mot elaka basselusker, förebygger så att vi i möjligaste mån slipper behandla förkylningen.

 

En växt som är otroligt antiviral är timjan. De flesta örtkryddorna som timjan, salvia, oregano osv. är starkt antivirala. I andra länder använder man dessa växter i skurvattnet när man tvättar sanatorier. På gamla bilder ser man ofta att läkare hade en mask på sig, den såg ut som en lång näbb. Detta kallades för pestskråpa och de läkare som behandlade under pesten fyllde den med örter och hade den som munskydd - örternas starka antivirala effekt gjode att de undgick att bli smittade.

 

Nu kanske vi inte har lust att gå omkring med en näbb av läder om dagarna, det kan onekligen ha en negativ inverkan på vårt sociala liv. Men det finns andra sätt!

 

Det enklaste sättet att hjälpa din kropp att bygga upp sitt immunförsvar är att helt enkelt äta god mat! Använd massor av örter i allmänhet, timjan, salvia, rosmarin. Vitlök vet väl nästan alla är en gedigen huskur mot förkylningar och sist men inte minst – citron.

 

Så, istället för att köpa svindyra hälsokostpreparat:

  • Ta en färsk (helst ekologisk) kyckling.
  • Skala en citron och lägg i magen på kycklingen tillsammans med hela vitlöksklyftor.
  • Lägg i örter, timjan, salvia, rosmarin, oregano, basilika – vad du hittar. Ta en ört – eller alla!
  • Strimla skalen från citronen och strö över kycklingen, på med örter här också.
  • Lägg hela vitlöksklyftor med skalen kvar på runt kycklingen i stora drivor, när de ugnsrostats blir de galet goda. De blir inte alls starka utan får en rund, djup, lite söt smak.
  • Salta, peppra och skjuts in i ugnen, gärna lägre temperatur 125-150 grader och låt det stå länge och moffa till sig.
  • Kanske  rostad ugnspotatis till? Är man ändå inne på örtorgie kan man ha örtrosta den också, med salvia t.ex. Eller fänkålsfrön.
  • Krön det hela med ett gott rödvin: propffullt med antioxidanter och nyttigheter, rena hälsokuren!

Vego? Byt ut kycklingen mot smarriga grönsaker och gratinera med feta eller halloumi istället. Pressa över grillad citron.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln