Nu blommar flädern - världens godaste influensamedicin!

Nu står flädern i blom – ut och plocka för sjutton!! Jag gjorde en repa häromdagen och har en stor balja med flädersaft som står i garaget (a.k.a min matkällare) och göttar till sig. Flädersaft är barnsligt enkelt att göra.

  • Plocka fläderblommor –  plättlätt, bara att klippa av och lägga i en pappkasse (eller korg eller vad man nu tycker är passande för ändamålet)
  • Koka upp vatten, rör ner socker och citronsyra så att det löser upp sig i vattnet.
  • Skiva ett par citroner
  • Lägg fläder och citroner i en stor balja, hink, kastrull eller nåt – bara det är rymligt.
  • Häll över sockerlagen
  • Låt det stå och dra i minst tre dagar, gärna nån dag till tycker jag.
  • Sen är det bara att sila och hälla på flaskor. Eftersom det inte är konserveringsmedel i så håller den inte så länge så jag brukar hälla den i plastflaskor och lägga i frysen (tänk på att inte fylla dem ända upp eftersom vattnet expanderar när det är fruset) men en annan variant är att ta en bunke och skrapa ur det man vill ha.
  • Här har du ett recept på flädersaft: http://www.recept.nu/1.152889/monika_ahlberg/safta_sylta/frukt_bar/fladerblomssaft

 

Några smarriga sommardrinkar med flädersaft:

Fläder-GT:

  • Häll i gin, outspädd flädersaft och fyll på med tonic. Glöm inte citronskivan. Fläder och gin är galet gott ihop!

Flädermojito:

  • Stöt mynta och lime i ett glas. Fyll på med rom efter behag – eller vodka, det funkar också eftersom flädersaften i sig har en ganska intensiv sötma . Häll i outspädd flädersaft. Fyll på med ”sodavatten”.  Och massor av is förstås.

 

Fläderns välgörande effekter

 

Fläder är en av de mest välsmakande medicinerna som finns! Jag drabbades för ett tag sen av mitt livs första influensa.  Hög feber och hosta och huvudvärk. Jättesynd om mig! Det är ju inte sådär alldeles roligt att ha feber, man är trött och orkar inte göra någonting, inte sitta vid datorn eller ens titta på tv, man får liksom bara ligga där allt vad man orkar – men det är det som är en av idéerna med att vi får feber.  När vi drabbas av ett virus har kroppen fullt upp och behöver alla resurser till att bekämpa de elaka bacillerna och vi gör bäst i att sova och låta kroppen jobba på med ninjakrigarna i immunförsvaret.

 

En del i kampen är att höja kroppstemperaturen, virus trivs bäst mellan 35-37 grader men blir det varmare blir miljön ogynnsam.  Så feber i sig är ett sätt att utrota bakterierna. Förhöjd kroppstemperatur är också en signal till immunförsvaret att mobilisera och gå till attack och vid varje attack lär sig krigarna i immunförsvaret nya tricks på hur fienden fungerar. När vi tar febernedsättande upplever vi visserligen att vi mår bättre, vi tar bort sjukdomssymtomen men i själva verket så motarbetar vi alltså kroppens förmåga att ta hand om sjukdomen. (Om man har väldigt hög feber, är sjuk och svag på andra sätt är det däremot väsentligt att få ner febern så fort som möjlligt!).

 

Det är nu flädern kommer in på banan. Studier visar dels att fläder gör att virus får svårare att få fäste och komma in och ta över cellerna, så redan i förebyggande syfte är fläder effektivt. När man är sjuk och har feber rekommenderar man fläderte,  jag var sjuk innan flädern blommade men kom på att jag hade flädersaft i frysen och det fungerade alldeles utmärkt det med. Fläder är nämligen febersänkande. Det fungerar så att den först höjer temperaturen ytterligare lite grann. Jaha, men det låter ju lite motsägelsefullt… om jag har feber vill jag ju inte ha ännu högre feber? Men som vi just lärt oss blir bacillerna ännu svettigare och immunförsvaret lägger i ytterligare en växel. 

 

Sen kommer nästa flädereffekt, den är svettningsbefämjande. Man börjar svettas som en gris! Att svettas är ju kroppens naturliga funktion för att kyla ner kroppen, febern sänks m.a.o! Och när vi svettas så rensar vi ut gammalt skräp och sånt som inte skall vara i kroppen.

 

Så – kära vänner, ta en flädermartini (gin, lite flädersaft och is – kanske en citronskiva också) och se det som förebyggande hälsovård! Och skulle du ändå bli sjuk så lovar jag att ett glas med klirrande, iskall flädersaft gör underverk för både kropp och själ!

 

Jag gjorde en egen influensamedicin som var sjukt god (haha!):

Jag plockade granstrunt (de gröna skotten) de är proppfulla med C-vitaminer och är dessutom ett gammalt beprövat medel mot hosta. Jag lade en näve granstrunt, några skivor ingefära och nån citronskiva eller två i en kastrull och hällde på kokande vatten. På med lock och låt det stå och dra tills det svalnar. Ta sen ett glas och häll i outspädd flädersaft och fyll på med infusionen och massor av is. Drick och skratta bacillerna rakt i ansiktet!

 

Må så gott och ha en härlig midsommar :) 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln