Citrongräs - hett tips i kampen mot mygg och fästingar

Morr, nu är dom här igen... Efter kvällspromenaden i skogen med hundarna är myggen proppmätta. Eller rättare sagt var. Man bråkar inte ostraffat med en aromaterapeut - ha!

 

Den här tiden på året är olja av citrongräs oumbärlig! Mygg hatar doften. Så även fästingar. Citrongräs stöter vi oftast på när vi äter thai-mat men den finns även som eterisk olja och då är den vanligt förekommande i massageoljor för muskelmassage eftersom den ökar cirkulation och genomblödning och har en lindrande effekt på trötta, ömma muskler. Skön att använda vid träningsvärk.

 

Den är avstressande och upplyftande på humöret och den avslappnande effekten används för att lindra spänningshuvudvärk - OM man håller låg dos. Den här oljan kan lätt ta över och bli påträngande om man är för ivrig på dropparna.

 

Ett annat suveränt användningsområde för citrongräs är fotbad! Effekten av att lindra spänningar och trötta muskler kommer hela kroppen tillgodo via fötterna - och den är dessutom effektiv mot både fotsvamp och har en deodorant effekt - svetthämmande med andra ord. 

 

Men en stor hjälp av oljan har man som sagt den här årstiden i kampen mot mygg, fästingar och annat otyg.

 

Recept på mygg- och insektsolja: 

Ta vegetabilisk olja, t.ex olivolja och blanda i citrongräs.

Till 1 dl olivolja kan du ta 5-10 droppar. Det kommer att lukta ganska starkt så börja med den lägre dosen och öka efterhand om du vill ha mer effekt. 

Smörj in dig med oljan på kroppen. 

Hånskratta myggen rakt i ansiktet. Det är alltid lika roligt att se hur dom är på väg och tvärvänder i panik. Ha!

 

Säkerhet: Citrongräs kan ha en hormonell effekt så undvik vid graviditet. 

Du bör också vara försiktig med känslig eller skadad hud.

 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln