Fanatismen är förnuftets fiende

Expressen: Fettläger för barn.

 

Jag tycker att det här är lite otäckt. Inte för att jag har någonting emot LCHF, det är dagens i-landsproblem paketerat i en liten smörask. Det är när en medveten livsföring ändrar form och blir fanatism. Sen må det vara modedieter, religion, hälsa, träning, whatever. När man låser energin och börjar se sig som vi och dom. "Dom" är i de flesta fall vi - vi vanliga simpla människor som lever i ett armod av okunskap och skall frälsas. Halle-le-lu-ja.

 

När det gäller just dieter kan det i vissa fall bli en form av ätstörning. En överdriven fixering vid vad man äter eller inte äter som kan bli helt absurd. Det är en sak att välja en kost man känner att man mår bra av - men när det blir slaviskt är det onaturligt och osunt i sig. Jag såg t.ex. ett reportage där en kostrådgivare gav tips om hur man skulle GI-pimpa sitt julbordsätande. 

 

"Sill, uäääääähhhhhh! MASSSSSOR av socker i!! (korstecken). Nähä minsann, gör en egen sill med sötningsmedel och ta med dig istället. Mycket nyttigare och bättre! Halle-le-lu-ja. Och så skinkan då, hallå?! Griljeringen innehåller ju ströbröd och ströbröd har skyhögt GI - peta genast bort griljeringen!" 

 

Är det inte bättre att helt enkelt strunta i julmaten överlag då och välja något annat?  Eller kommer man att gå upp 37 kg omgående om man får i sig några gram ströbröd blandat med senap och ägg på julafton? Sunt förnuft för guds skull!

 

Motståndarna mot dieterna kan vara lika fanatiska dom. Lika otäckt där också. Vissa kan lägga hur mycket energi och aggression som helst på att överbevisa att de andra har fel och helst borde brännas på bål som kättare. Varför? 

 

Varför inte låta folk äta vad de vill, använda den medicin de vill, tro på den Gud de vill - eller inte tro - och älska vem de vill? 

 

Kärlek, ödmjukhet och respekt är den bästa kryddan åt alla håll - oavsett vad modet, traditionen eller socialstyrelsen förespråkar. Där fanatismen tar vid - tar förnuftet slut.

Etiketter: mat modedieter

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln